İstanbul'daki binalar korkuttu! Bakın binalar kaç yaşında: İBB envanterini çıkardı!

İstanbul'daki binalar korkuttu! Bakın binalar kaç yaşında: İBB envanterini çıkardı!

Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 40 binden fazla insan hayatını kaybetti. 1999 yılından itibaren Marmara Denizi'nin altından geçen fay hattının röntgenini çeken uzmanlar, olası büyük bir depremde sadece İstanbul'da 500 bine yakın insanın hayatını kaybetmesinden endişe ediyor. İBB'nin 2019 yılından beri ücretsiz verdiği 'Bina Tespiti' hizmeti, korkutucu sonuçlar ortaya koydu. İşte, İstanbul'daki riskli binaların son durumu...

Kahramanmaraş'ta 6 Ocak 2023 Pazartesi günü saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremde şu ana kadar 43 bin 556 kişi hayatını kaybetti, 108 bin 281 kişi yaralandı. Suriye'den Ankara'ya kadar birçok bölgede hissedilen zelzelenin ardından artçı sarsıntıların yanı sıra saat 13.25'te Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremden etkilenen illerden 216 bin 347 afetzedenin başka illere tahliye edildiğini bildirdi.

13.5 milyon insanın yaşadığı 11 kenette yaşanan depremlerin ardından 19.5 milyon insanın yaşadığı İstanbul'u etkileyecek Marmara depreminin olası neden olacağı yıkım bir kez daha gündeme geldi.

istanbul-deprem-riski-2.jpg

MEGAKENT'İN YÜZDE 70'İ 1999'DAN ÖNCE YAPILMIŞ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından çıkarılan bina envanteri, korkutan gerçeği gün yüzüne çıkardı. Rapora göre, İstanbul'daki binaların yüzde 70'i 1999 yılından önce inşa edilmiş.

TV100'de yer alan habere göre, binalarla ilgili inceleme başlatılması ve karot alınması gerekiyor. 1999 yılı öncesi inşa edilen binalarda yaşayan vatandaşlar ise ikiye bölündü. Bazı vatandaşlar riskli görülen bu binaların mutlaka incelenmesi gerektiğini savunurken, bazı vatandaşlar ise, "Karot alınmasını istemiyorum çok masraflı oluyor, bir de hasarlı çıktı diyelim, biz bu paraları nasıl ödeyeceğiz?" diyor.

2023/02/15/istanbul-deprem-riski-olan-ilceler.jpg

"YIKILIRSA ÖDEME GÜCÜMÜZ YOK"

Bahçelievler Belediyesi ekipleri de bazı binalarda incelemelerde bulundu. İstanbullular, yetkililerin depreme önlem alınması konusunda hızlıca harekete geçmelerini isterken, bazı vatandaşlar ise binalara yıkım kararı çıktığı takdirde bunu ödeyecek güçlerinin olmadığını söylüyor.

Uzun süredir deprem tehdidi ile karşı karşıya olan İstanbul için bilim insanları da hemen hemen her gün uyarılarda bulunuyor.

2023/02/15/istanbul-deprem-haritasi.jpg

7 YIL İÇERİSİNDE BÜYÜK DEPREM OLACAK

Marmara depremiyle ilgili en korkutan açıklama ise Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Doğan Kalafat'tan geldi.

"7 sene içerisinde yüzde 64 olasılıkla İstanbul'da 7'nin üzerinde bir deprem olacak" diyen Prof. Kalafat'ın açıklamasının dikkat çeken bölümü şöyle:

"Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın orta kesiminde de bir deprem olabilir. Ancak Marmara Denizi kaynaklı bir olacaktır. Bunun tehlikesi bellidir. Marmara'da fay oradan geçti buradan geçti konuşmamıza gerek yok. Marmara Denizi'nin içerisinde geçen bir kol. Bu kol 7'nin üzerinde bir deprem üretecektir. Bunun yeri bellidir ama zamanını söyleyebilmemiz mümkün değil.

Yalnızca yapabileceğimiz istatiksel çalışmalardır. Bu da işte 2030'a kadar yüzde 64 olasılık, 2050'ye kadar yüzde 75 olasılık 2090 kadar yüzde 95 olasılıkla bu deprem olacaktır."

İBB ÜCRETSİZ BİNA DEPREM DAYANIKLILIĞI TESTİ BAŞVURU SAYFASI

İSTANBUL'DA DEPREM RİSKİ OLAN VE SAĞLAM OLAN İLÇELERİ

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN