Yıkımı durdurulan Galeria'da çalışmalar devam ediyor: Mahsur kalan 'Zena' kurtarıldı

Depremlerden dolayı ağır hasarlı olan Diyarbakır'daki içerisinde canlı hayvanların bulunduğu Galeria Sitesi'nin yıkımına sabah saatlerinde başlanmıştı. Valilikten yapılan açıklama ile birlikte içeride bulunan canlı bir kedi sayesinde yıkım durduruldu. İki askeri helikopterin bölgeye gelmesi sonucu arama-kurtarma çalışmaları tekrar başlatıldı. Helikopterle de bir sonuç alınamayınca bina önüne vinç getirildi. AFAD ekipleri vinç üzerindeki sepete binerek 4. kattaki Zena isimli kediyi kurtardı.

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerden biri olan Diyarbakır’da depremin simgelerinden biri olan ve sosyal medyada çok koşulan tek binasının hasarlı bir şekilde ayakta kaldığı Galeria Sitesi’nde 89 vatandaş hayatını kaybederken, 20 vatandaş da yaralı bir şekilde çıkarılmıştı. Sitenin yıkılmayan tek bloğunda bulunan evcil hayvanlar içinde günlerdir devam ettirilen kampanyaya rağmen sonucu yıkım olan binada dün arama çalışmaları yapıldı.

6442517.jpg

CANLI HAYVANLAR İÇERİDE

Geçtiğimiz günlerde yıkılmayan hasarlı binanın içinde yaşayan hayvanlar görüldü. Bunun üzerine itfaiye ekipleri dördüncü kata kadar girse de hayvanlara ulaşamadı. Dokuzuncu katta görülen hayvanlar içinse vinç yeterli gelmedi.

Vatandaşlar, daha uzun bir nakliye asansörünün bulunmasını isterken hiçbir nakliye şirketi aracını siteye yanaştırmayı kabul etmedi ve çalışmalar sonlandırıldı.

6443227.jpg

YIKIMA BAŞLANMIŞTI

Sabah saatlerinde ayakta zor duran bina için yıkıma başlama kararı alınmıştı. Yıkım bugün saat 08:00’de kontrollü olarak başlarken, yıkımı hayvan sahiplerinin gözyaşları içinde izlediği görüldü.

YIKIM DURDURULDU KONTROLLÜ ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR

Diyarbakır Valiliği'nin son almış olduğu kararla birlikte Galeria Sitesi'nde yıkım kararı son buldu ve kontrollü kurtarma çalışmaları yeniden başlıyor. Valiliğin yayımlamış olduğu bildiride, "Binanın içerisinde bir kedi olduğu tespit edilince yıkım durduruldu" denildi.

ekran-goruntusu-2023-02-22-162043.jpg

REMZİYE TOSUN VE MERAL DANIŞ YETKİLİLER İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, resmi sosyal medya hesabı Twitter'dan gerçekleştirdiği açıklamada, "Diyarbakır Galeria önündeyiz. Kedileri görebiliyoruz, yaşıyorlar. Yetkililerle iletişim halindeyiz. İstenirse hayvanlar kurtarılabilirler. Yıkım durdurulsun" şeklinde yetkililere seslenmişti.

Bianet’ten Tuğçe Yılmaz’a konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Galeria Sitesi’ndeki hasarlı binalarda 16 gündür mahsur kalan hayvanları kurtarmak için vincin temin edildiğini; fakat kolluk kuvvetlerinin binaya yaklaşılmasına izin vermediğini söyledi.

HELİKOPTER GETİRİLDİ

Galeria Sitesi'ndeki hayvanların kurtarılabilmesi için iki askeri helikopter bölgeye getirilirken, kurtarma çalışmaları ise yeniden başladı. Olay yerine sevk edilen askeri helikopterden halatla indirilen bir personel iş merkezinin üstündeki binada kedinin bulunduğu kata ulaşmaya çalıştı. Binadaki hasar nedeniyle personel içeri giremedi ve helikopter olay yerinden ayrıldı.

fplco-qxeaubjyt.jpeg

VİNÇ GETİRİLDİ

Helikopterin bölgeden ayrılmasının ardından bina önüne vinç getirildi. Vinç aracılığıyla sitenin 4. ve son katına kafes yerleştirildi. Kedi kafese girmeyince AFAD ekipleri vinç üzerindeki sepete binerek 4. kattaki kediyi yakaladı ve aşağı indirdi. İsminin "Zena" olduğu öğrenilen kedinin, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanı Kasım Aydın tarafından ilk tedavisi yapıldı.

6445550.jpg

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Veysel Kızılay, gazetecilere yaptığı açıklamada, binada bulunan 4 kediden birini aldıklarını söyledi. Diğer 3 kedi için de gerekli çalışmanın devletin tüm imkanlarıyla devam ettiğini kaydeden Kızılay, "AFAD ekipleri 4. katta bulunan kedimizi aldı. Muayene ettikten sonra sahibine teslim edeceğiz. Sahibi dün yanımızdaydı, o da depremzede. Bir ayağı kırılmıştı. Kediyi sahibine teslim edeceğiz." ifadelerini kullandı.

6445544.jpg

AFAD İl Müdürü İlami Çakmak ise çalışmalarının devam ettiğini belirterek, kediyi kurtardıkları için mutlu olduklarını bildirdi.

Binada başka kedi olma ihtimaline karşı AFAD ve itfaiye ekiplerinin çalışması sürüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN