Galeria sitesi için isyan ettiren karar: İçinde canlı hayvanların olduğu binalarda yıkım başlayacak

Galeria sitesi için isyan ettiren karar: İçinde canlı hayvanların olduğu binalarda yıkım başlayacak

6 Şubat depreminden etkilenen illerden biri olan Diyarbakır'daki Galeria sitesinin çökmeyen bloğunda 13 hayvan mahsur kaldı. İçinde hayvanların 16 gündür aç ve susuz kaldığı ağır hasarlı binaların yarın kontrollü olarak yıkılmasına karar verildi. Mahsur kalan hayvanlarını kurtarmak isteyen aileler alınan karara tepki gösterdi.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ilin etkilendiği 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen illerden biri olan Diyarbakır'da en çok can kaybının yaşandığı 4 bloklu Galeria Sitesi’nin da B bloğu yıkıldı, diğer bloklar ise hasar aldı.

Galeria sitesinin çökmeyen bloğunda ise 13 hayvan mahsur kaldı. İçinde hayvanların bulunduğu hasarlı binaların yarın kontrollü olarak yıkılmasına karar verildi. Mahsur kalan hayvanlarını kurtarmak isteyen aileler yaşanan duruma tepki gösterirken yıkım kararı verilen binada bugün arama çalışmaları yapıldı.

Diyarbakır Barosu Hayvan Hakları Merkezi üyesi Leyla Naz Eren bugünkü çalışmalarda enkazda hala yaşayan kediler tespit edildiğini söyledi.

Diken'den Altan Sancar'ın haberine göre, belediye ve polis ekiplerinin bugün dronela çektiği görüntülerde hala apartman içinde yaşayan hayvanlara rastlandı. Bunun üzerine itfaiye ekipleri dördüncü kata kadar girse de hayvanlara ulaşamadı. Dokuzuncu katta görülen hayvanlar içinse vinç yeterli gelmedi. Bunun üzerine daha uzun bir nakliye asansörünün yurttaşlar tarafından bulunması istendi. Ancak hiçbir nakliye şirketi aracını siteye yanaştırmayı kabul etmedi ve çalışmalar sonlandırıldı.

Binalar için yıkıma başlama kararı alındı. Yıkım yarın saat 08:00’da kontrollü olarak yapılacak ve hayvanların kaçması için fırsat yaratılmaya çalışılacak.

ASANSÖRÜN BOYU YETMEDİ

Avukat Leyla Naz Eren bugün site önünde yaşananları anlattı:

“Hayvanları kurtarmak için itfaiye geldi. Veterinerler Odası’ndan hekimler geldi ve hazır
Bulundu. İlk önce dördüncü kattaki kedi için drone ile görüntülendi bina. Ardından dördüncü katta bir kedi olduğunu söyledik. Dördüncü kattaki kediyi göremedik bu arada. Ama yine de cam kırıldı ve itfaiye aracı içeri mama su bıraktı. Buna rağmen kedi gelmedi. Drone girdiğinde dünkü deprem dolayısıyla içerideki eşyalar devrilmişti. Dolap kafesi koyduğumuz yerin kapısını tıkamış. Yani kedi orada olsa bile gelemezdi.

Dokuzuncu katta da dört tane kedi vardı, iki tanesini görüntüledik. Bu kediler için de maalesef hiçbir asansörün boyu yetmedi. Zemin de çok sağlam olmadığı için vinçle giremediler. Daha sonra bize ‘Eğer nakliye asansörü bulursanız almanıza yardım edeceğiz’ dediler. Nakliye araçlarının hepsi gelip geri ‘Biz asla bu hasarlı binaya yaklaşmayız’ diyerek geri gitti. C bloktaki hayvan için keşif yapılacağı söylendi, ama orada da otopark kısmının zemininin sağlam olmadığı belirtildi. Yani hiçbir canlı kurtarılamadı ve yarın sabah saat 08:00’de yıkıma başlanacağı bize yetkililer tarafından iletildi.

Kontrollü bir şekilde yıkılacağını söylüyorlar. Makaslama yöntemiyle sıra sıra kesilerek yıkılacak binalar. Her bina yıkılırken hayvanın bir sonraki kata atlama şansı gözetilerek yıkılacakmış. O sırada da veteriner hekimler hazır olacakmış. Oradaki vinç operatörü bize hayvanların bu Oradaki vinç operatörü bize hayvanların bu yöntemle yaşama şansının olduğunu söyledi, ama bilemiyoruz. Orada ‘Biz içeri gireriz, gider alırız’ diyen gönüllüler oldu. Bizler de kendilerine girmeye gönüllü olduğumuzu söyledik. Ama insan hayatını tehlikeye atmayacaklarını söylüyorlar. Burada daha önce AFAD çalışanlarının da yaralandığını söyleyerek bu riski almayacaklarını söylediler. Yarın yıkıma başlayacakmış.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN