Evi arabası olanlara hayati uyarı! Ünlü ekonomist altını çizdi: Bunu yapmayın!

Evi arabası olanlara hayati uyarı! Ünlü ekonomist altını çizdi: Bunu  yapmayın!

Türkiye'yi yasa boğan depremlerin ardından ekonominin bu afetten nasıl etkileneceği merak konusu oldu. Ekonomist Selçuk Geçer, depremin ardından dolarla ilgili olarak net bir kırılma ile karşılaşılabileceğini, aynı zamanda yüzde 100'lük bir hareket gelebileceğini söyledi. İşte, Selçuk Geçer'in depremin ekonomiye etkileri yorumu...

Kahramanmaraş'ta 6 Ocak 2023 Pazartesi günü saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremde şu ana kadar 43 bin 556 kişi hayatını kaybetti, 108 bin 281 kişi yaralandı. Suriye'den Ankara'ya kadar birçok bölgede hissedilen zelzelenin ardından artçı sarsıntıların yanı sıra saat 13.25'te Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremden etkilenen illerden 216 bin 347 afetzedenin başka illere tahliye edildiğini bildirdi.

EV VE OTOMOBİL SAHİPLERİNE UYARI

Depremler nedeniyle özellikle 11 ilde on binlerce evin yıkılması sonucu yüz binlerce vatandaş evsiz kaldı, on binlerce kişi de yaşamını yitirdi.

Felaketin ardından değerlendirmelerde bulunan ünlü ekonomist Selçuk Geçer, ev ve otomobili olan vatandaşları yakından ilgilendiren uyarılarda bulundu.

Yaşanan depremin ardından ev fiyatlarında değişiklik olacak mı olup olmayacağı en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.

DEPREMİN EKONOMİYE ETKİSİ NASIL OLACAK?

Selçuk Geçer, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"İhracatımız geçen her gün biraz daha azalmaya devam ediyor. Önümüzdeki dönemde dış ticaret farkının artacağını bunun sonucunda dolara olan ihtiyacın her geçen gün artacağını, dolar kıtlığı oluşacağını ve dolarda kırılma olacağını bize gösteriyor.

Azalan dolar piyasada sert bir şekilde gitmesine neden olacak. Dolar kurunun yukarı doğru çıkması aynı zamanda enflasyonunda yükselmesine ve beraberinde işsizlik gibi sıkıntıları ortaya çıkaracak.

Bu durumdan etkilenecek ve en çok kaybedecek vatandaş olacak. Bu durumlar çerçevesinde Türkiye'de bulunan yoksulluk sınırı asgari ücretin 4 katıdır."

YÜZDE YÜZ ARTIŞ GELEBİLİR

Açıklamalarına devam eden Selçuk Geçer, dolarda yüzde 100 hareketin gelebileceğini söyleyerek, "Bu dış ticaret açığı ile bu kısa vadeli borçlarla dolar kıtlığıyla önümüzdeki çok agresif hareketleri görebiliriz. Yükselmelerden bahsetmiyorum. Net bir kırılma ile karşılaşabilir. yüzde 100'lük bir hareket gelebilir. Bu kaçınılmaz" dedi.

"ARABA YÜKSELECEK, KONUT ÇAKILACAK"

Hükümetin araçlardaki fiyat yükselişinin önüne geçmek için getirdiği 6+6 kuralı sonrası açıklamalarda bulunan ünlü ekonomist, küresel çapta yaşanan üretim sorunlarının da hesaba katılması gerektiğini söyledi.

Kıtlık ekonomisinin yaklaştığını belirten Selçuk Geçer, demir, alüminyum ve çip üretimindeki sayının azalmasının araç fiyatlarını yukarı çekeceğini iddia etti.

Hükümetin açıkladığı TOKİ projesinin de seçime dönük bir adım olduğunu belirten Geçer, konutta yaşanacak talep azlığı nedeniyle fiyatlarda gerileme görülebileceğini belirterek, "Araba uçacak, konut çakılacak" uyarısı yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN