İBB duyurdu: Binaların deprem riski testi ücretsiz! Binanızın deprem dayanıklılığını kontrol etmek için hemen başvurun

İBB duyurdu: Binaların deprem riski testi ücretsiz! Binanızın deprem dayanıklılığını kontrol etmek için hemen başvurun

Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem, bölgedeki 10 kentte on binlerce neden oldu, yüz binlerce insan evsiz kaldı. Uzmanlar, Türkiye'nin nüfusunun dörtte birinin yaşadığı İstanbul'da yaşanacak bir büyük depremde sonuçların çok daha ağır olacağı konusunda uyarıyor. İBB'nin 2019 yılında hizmete aldığı 'Bina Tespiti' uygulamasıyla uzman ekipler başvuru yapan vatandaşların evlerini ücretsiz inceleyerek depreme dayanıklılığı ölçüyor. İşte, ücretsiz bina deprem testi başvuru sayfası...

Kahramanmaraş'ta 6 Ocak 2023 Pazartesi günü saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremde şu ana kadar 35 bin 418 kişi hayatını kaybetti, 105 bin 505 kişi yaralandı. Suriye'den Ankara'ya kadar birçok bölgede hissedilen zelzelenin ardından artçı sarsıntıların yanı sıra saat 13.25'te Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremden etkilenen illerden 195 bin 962 afetzedenin başka illere tahliye edildiğini bildirdi.

istanbul-deprem-riski-olan-ilceler.jpg

İSTANBUL DEPREMİNİN SONUÇLARI DAHA AĞIR OLACAK

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 13.5 milyon insanı etkileyen Kahramanmaraş depremi, akıllara 19.3 milyon nüfuslu İstanbul'da beklenen Marmara Bölgesi depremini getirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 'Bina Tespiti' sitesi üzerinden 2000 yılı öncesi yapılmış binalar kapsamında, binanız için inceleme talep edebiliyor ve binanızın inceleme sonucunu öğrenebiliyorsunuz.

istanbul-deprem-haritasi.jpg

BİNA DEPREM TESTİ ÜCRETSİZ YAPILIYOR

Bina Tespiti'nin binatespiti.ibb.istanbul internet sitesinde yer alan 'Bina İnceleme Başvuru' butonuna tıkladığınızda inceleme yapılması istenen binanın adres bilgilerini girebileceğiniz bir forma yönlendiriliyorsunuz. Binanıza ilişkin inceleme sonuçları başvuru formunda belirttiğiniz e-posta adresinize gönderiliyor.

Başvuru formu sayesinde hızlı tarama yöntemine başvurmuş oluyorsunuz. Binaların risk durumunu saptayabilmek için 2019 yılında başlatılan hızlı tarama yöntemi, akademisyenlerin de sürece katılımıyla onlarca farklı yöntem arasından seçiliyor.

istanbul-bina-deprem-riski-testi-1.jpg

AVCILAR VE SİLİVRİ BAŞTA OLMAK ÜZERE 39 İLÇEDE HİZMT VERİYOR

'Hızlı Tarama' ile bina tespiti projesinin amacı, İstanbul'daki mevcut yapı envanterinin 'Deprem Master Planı'nda açıklanan ikinci kademe değerlendirme yöntemlerini kullanarak deprem risk durumlarını tespit etmek ve bölgelerin durumunu ortaya koymak.

Sitede yer alan bilgilere göre başlangıçta Avcılar ve Silivri ilçelerinin önceliklendirildiği bu çalışma, İstanbul'un diğer 37 ilçesine yayıldı.

Deneyimli teknik personellerden kurulu ekiplerle ziyaret edilen binalarda, 'Deprem Master Planı'nda tanımlanan ikinci değerlendirme yöntemleri için kullanılacak olan değerlerin ölçümleri gerçekleştiriliyor. Bina inceleme çalışmaları ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor.

istanbulda-hangi-ilcelerde-deprem-tehlikesi-var.jpg

BİNALARIN DEPREM RİSK DURUMU TESPİT EDİLİYOR

Bu değerlerin belirlenmesi için ofiste zemin ve depremsellik verilerinin tespit edilmesi işlemleri yapılıyor. Sahada ise kolon sıvasının kaldırılarak beton yüzey sertliğini ölçmek amacıyla beton çekici okuması ve kolon betonunun sıyrılarak donatı çapı ve korozyon belirlemesi işlemleri gerçekleştiriyor.

Ayrıca sahada uygulanan işlemler ile kolon-kiriş ve kat ölçüleri alınarak kat planının çıkarılması, duvar tarama cihazı ile kolon-perde donatı aralıklarının belirlenmesi ve üzensizlik durumlarının ve bina dış ölçülerinin tespiti sağlanıyor.

Söz konusu işlemler neticesinde toplanan veriler, bir algoritma ile analiz edilerek her bina için 'deprem güvenlik oranı' tespit edilmesini sağlıyor. Bu oran ile binaların risk durumlarını ortaya konuyor.

istanbul-deprem-mudahale-oncelikli-alanlar.jpg

100 BİNDEN FAZLA BİNANIN KONTROLÜ YAPILDI

Binada yapılan tespitlerden sonra oluşturulan ekip, tamirat işlemlerini gerçekleştiriyor. Binada inceleme sırasında yapılan beton sertliğinin ölçülmesi için sıva kaldırma ile donatı çapı ve paslanmanın ölçülebilmesi için kolon sıyırma gibi işlemlerin onarılması gerçekleştiriyor. İnceleme sırasında yapılan sıyırmalar, binaların mevcut deprem performanslarını olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde ayarlanıyor.

Sitede yer alan bilgilere göre, şimdiye kadar 107 bin 88 bina kontrolü gerçekleştirildi. İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut'un aktardıklarına göre, bu ziyaretler kapsamında 29 bin 287 bina sahibi incelenmesine izin verdi.

ibb-bina-deprem-testi-ozlem-tut.jpg

'Bina Tespiti' sitesinde ayrıca şimdiye kadar incelenen bölgelere de yer veriliyor. İstanbul haritasında renk paletinin koyu maviye dönüştüğü bölgelerde ziyaret yoğunluğunun artış gösterdiğini ifade ediyor.

istanbul-riskli-binalar-1.jpg

Haritayı yakınlaştırdığımızda Fatih, Elmalı Kent, Esenler ve Beşiktaş gibi bölgelerde diğer bölgelere kıyasla daha yoğun ziyaret olduğunu görülüyor.

istanbul-riskli-binalar-2.jpg

İSTANBUL ÜCRETSİZ BİNA DEPREM TESTİ BAŞVURU SAYFASI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN