İBB’den 'yeni rant projesi' açıklaması: İstanbul'a bir virüs gibi yayılacak

İBB’den 'yeni rant projesi' açıklaması:  İstanbul'a bir virüs gibi yayılacak

TOKİ'nin 6 Ekim'de Kanal İstanbul güzergahındaki Sazlıdere Barajı'nın kenarında bulunan içme suyu havzalarını satacağını açıklayan İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, “Uygulamalar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor ve bu bir virüs gibi yayılacak” dedi.

HAVA ASAL

KARAR'a konuşan İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda konut ve ticaret alanı tapu da ise mera ve tarım alanı olan İstanbullunun içme suyu havzalarının satışa çıkardığı ve işin bir oldu bittiye getirilmeye çalışıldığını açıkladı. Akgün, bölgeyi TOKİ üzerinden satışa çıkaran bakanlığın kendi yaptığı planları tapuya dahi işletmediğini belirtti.

gurkan-akgun.jpgİmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün

BİR VİRÜS GİBİ YAYILACAK

Tartışmalı Kanal İstanbul projesine ilişkin itirazlar sürerken Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ), daha önceden mera olarak kullanılan ve imar planlarına açılan davaların devam ettiği alanlara konut yapmak için ihaleye çıkacağı duyurulmuştu.

6 Ekim'de meraların satışa sunulacağını belirten Akgün, "Uygulamalar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor ve bu bir virüs gibi yayılacak” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, TOKİ'nin ihaleyle satışa çıkardığı alanla ilgili, “Burası Sazlıdere Barajı'nın hemen yanı. İçme suyu havzasında, kısa koruma kuşağında; ‘yapı yasaklı alanda' kalıyordu. Yıllardır buraların korunabilmesi aslında bu sayede oldu” diye konuştu.

03.jpg

KAT KARŞILIĞI İHALEYE ÇIKARILIYOR

Aygün sözlerine şöyle devam etti:

Bu bölgede TOKİ kat karşılığı ihaleye çıkıyor. Buralarda konut yapılacak. Arazinin mülkiyeti maliyede dolayısı ile mülkiyet TOKİ'ye geçecek. İnşaatın yapılması ile de zaten mülkiyet özel şahıslara geçecek. Bu bölge şu anda hazineye ait. Daha önceleri buralar mera arazisiydi ve mera alanları da tescili olmayan alanlardır. Herkesin malı olarak görünür.

2014 yılında Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı burayı tarım dışı kullanıma uygun gördü. Böylece imara açılmasının önü de açılmış oldu. Sonra da mera kanununda bir değişiklik yapıldı. Buralar tescil edildi ve maliye adına tapuya kaydı yapıldı. Sonra da TOKİ'ye ön alım hakkı verildi.

01.jpg

BAKANLIK PLANLARINDA KONUT AKLANI TAPU DA HAM TOPRAK

TOKİ'de şimdi bu hakla beraber 6 Ekim'de söz konusu alanda konut ve ticaret üzere ihaleye çıkıyor. 2019 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni şehir planları yaptı. Bu alanı da o planların içine aldı. Bakanlığın planlarında bu bölge imara açıldı. Burası bakanlığın planlarında konut ve ticaret bölgesi olarak planlanmış oldu. Şu an hala tapuda "ham toprak" olarak gözüküyor. Aslında arsa vasfı kazanmamış.

02.jpg

ARSA OLAN YERLER SATIŞA ÇIKARILABİLİR

Bir yerin imar planı yapıldıktan sonra parselasyon planlarının yapılması gerekir. Arsa vasfı kazanan yerlerin satışı ve konut uygulaması yapılabilir. İmar planlarında konut gözüküyor ama mevcut durumda buralar ekili biçili köylülerin kullandığı tarım alanları.

mera-alani.jpg

SAZLIDERE BARAJI YOK SAYILDI

Ayrıca bu bölge Sazlıdere Barajı'nın su havzası içinde. Alanın üstünde içmesuyu havzası kararı var, bu karar hala kaldırılmadı. Ama Bakanlık kendi planlarında Sazlıdere Barajı'nı kaldırdı ve oraya kanal yapılıyor. Orada baraj olmadığı varsayıldığı için içme suyu havzası olarak da görmüyor ve imara planlarında konut ve ticaret alanı olarak planlamış durumda. Biz bunların yanlış olduğunu bakanlığa belirttik ve dava açtık. Şu an bu mahkemeler sürüyor. Bu arazilerin mülkiyeti şu an maliyede.

sazlidere.jpg

HER ŞEY 2017'DE BAŞLADI

Söz konusu alanlardan Arnavutköy Sazlıbosna 1491 nolu parselin isabet ettiği alan, tapulama dışı(tescilsiz, mülkiyetsiz) alan durumunda iken 10/05/2017 tarihinde “Kayıt Dışı Yerlerin Tescili” işlemi ile Maliye Hazinesi adına Mera(Kamu Orta Malı) vasfı ile tescil edilmiş aynı gün Mera vasfı değiştirilerek “Ham Toprak” vasıflı taşınmaz niteliğini almıştır. İlerleyen süreçte 14/09/2017 tarihinde parselin beyanlar hanesine “TOKİ Başkanlığının ön alım hakkı vardır.” belirtmesi işlenmiştir. 1491 nolu parselin 10/05/2017 tarihinden önceki süreçte bir mülkiyetinin olmadığı yani tescil harici olduğu ve bir parsel olmadığı düşünülecek olursa ve tescilinin direkt olarak Maliye Hazinesi adına yapıldığı göz önünde bulundurulur ise Tarım ve Orman Bakanlığı adına bir ödeme yapılmadığı öngörülmektedir.

dere.jpg

İLK GÜN 59118 İKİNCİ GÜN İSE 52193 METRE KARE ALAN SATILACAK

6 Ekim tarihli ihalede toplamda 59118,41m² alanda “İstanbul İli Arnavutköy İlçesi 1 Etap 540 Konut ve 8 Adet Dükkan İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” ihalesine çıkılacaktır.

7 Ekim tarihli ihalede toplamda 52193,47m² alanda “İstanbul İli Arnavutköy İlçesi 2. Etap 485 Adet Konut İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” ihalesine çıkılacaktır. Burada yapılan işlemler direkt olarak arsa satışı işi olmayıp, bu alanların ihale ile yapılaşmalarının tamamlatılarak daire bazlı satış işlemine konu edileceği düşünülmektedir.

mera.jpg

“DOĞADAN MI BETONDAN MI YANA OLACAĞIZ?”

Akgün, doğadan ya da betondan yana bir tercih yapılacağını belirterek konuyu şöyle özetledi:

“Durum ortada; bu gidişatta geleceğimizin nasıl şekilleneceği de üç aşağı beş yukarı belli. Doğadan, sudan, topraktan, ormandan, ortak kamu yararımızdan mı yana olacağız? Yoksa betondan mı? Tercih basit!”

Akgün, bu konuda vatandaşların ayrıntılı bilgili alabilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kamu bilgilendirme platformu http://kanal.istanbul internet adresini ziyaret etmeleri tavsiyesinde bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (19)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
19 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN