Iğdır, Osmaniye, Hendek, Gaziantep, Nilüfer, Konya, Düzce... Kötü haber az önce geldi: Yaşadığınız yeri değiştirin

Iğdır, Osmaniye, Hendek, Gaziantep, Nilüfer, Konya, Düzce... Kötü haber az önce geldi: Yaşadığınız yeri değiştirin

Iğdır başta olmak üzere Osmaniye, hendek, Gaziantep, Nilüfer, Konya, Düzce ve daha nicesi için kötü haber verildi. Eğer sağlığınızı korumak istiyorsanız yaşadığımız bu yerleri değiştirmeniz de fayda var. İşte konuya ilişkin detaylar…

Dünya genelinde yapılan hava kirliliği analizi kapsamında 134 ülkenin içinde bulunduğu 2023 Dünya Hava Kalitesi Raporu kamuoyu ile paylaşıldı. Bu rapora göre Türkiye, hava kirliliği sıralamasında 44’üncü sırada yer alırken ülkenin en kirli illeri sıralandı. İnsan sağlığını en çok etkileyen durumlardan biri olan hava kirliliği özellikle son dönemde artmaya başladı. Dünya çapında bir problem olan hava kirliliği beraberinde ne yazık ki çeşitli hastalıkları da getiriyor. Peki Türkiye’de havası en kirli olan iller hangileri? Gelin beraber bakalım…

yeni-proje-1.jpg

İLK SIRADA BANGLADEŞ YER ALDI

BBC’de yer alan habere göre, İsviçre merkezli hava kalitesi teknolojisi şirketi IQAir tarafından yıllık yayımlanan rapor, metreküp başına düşen ince parçacıklı madde (PM 2.5) yoğunluğu ölçümlerini baz alıyor. Bu kapsamda 134 ülke için yapılan değerlendirme sonucunda Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından belirlenen hava kirliliği eşik değerlerini kullanan rapora göre dünya genelinde 7 ülke sadece bu sene belirlenen eşik değerinin altında kalarak temiz hava soludu. Temiz hava konusunda şanslı olan ülkeler arasında sırasıyla Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda, Mauritius ve Yeni Zelanda yer aldı.

Söz konusu bu rapor 7 bin 12 şehirde neredeyse 30 bin hava kalitesi izleme istasyonundan toplanan verilerle oluşturuldu. Elde edilen veriler sonrasında en kirli ülkeler arasındaki ilk sırayı Bangladeş alırken bu ülke 2023 yılı boyunca WHO PM 2.5 kılavuz değerinin 15 katı kadar kirli hava soludu.

Bangladeşli Pakistan devam ederken değerlerin 14 katı, ardından Hindistan 10 katı daha sonra Tacikistan 9 katı ve Burkina Faso ise 9 katı kirli hava soludu.

WHO standartlarına göre bir bölgede temiz hava solunabilmesi için PM2.5 değerinin en fazla 5 μg/m3 olması gerekiyor. Rapora göre 134 ülke ve bölgenin 124'ü bu değerin üzerinde kirli hava soluyor.

yeni-proje-2.jpg

TÜRKİYE’DEKİ EN KİRLİ HAVAYA SAHİP İLLER SIRALANDI

Raporda paylaşılan bilgilere göre 2.023 yılı boyunca Türkiye’nin OM 2.5 ortalaması WHO kılavuz değerinin neredeyse 4 katı olan 20,3 olarak ölçüldü. Ülkemizde hava kirliliğinin en yoğun olduğu şehir Iğdır olurken bu şehrin PM 2.5 ortalaması 4,2 olarak kaydedildi. Iğdır'da Ocak ayında PM 2.5 kirliliği 117,2 ile dünyanın en kirli havasını soluyan kentlerin ortalama değerine yaklaştı.

Iğdır halkı çok uzun yıllar odun yeri gül kömür gibi katı yakıtlarla ısındığı için hava kirliliği hat safhalardaydı. Bu durumdan kurtulmak için 2.017 senesinde doğalgaza kavuşan Iğdır ne yazık ki hala en kirli havaya sahip şehir olarak anılıyor. Öyle ki yayınlanan raporda Iğdır Avrupa bölgesinde incelenmesinin sonucu olarak Avrupa’nın en kirli havaya sahip şehri oldu.

Türkiye'nin en kirli havaya sahip şehirleri arasında ikinci sırada ise Osmaniye yer aldı. Osmaniye'nin PM 2.5 yıl boyunca ortalama 38,5 olarak kaydedildi. Ardından Onu, Sakarya Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) PM 2.5 ortalamasının 37,3 olduğu Hendek izledi. Osmaniye ve Hendek Avurpa'nın havasi en kirli üçüncü ve dördüncü kentleri oldu.

yeni-proje-3.jpg

BAŞKENT 76’INCI SIRADA

Söz konusu raporda havası en kirli başkentlerde sıralandı. Bu sıralamada Ankara 76’ıncı sırada yer alırken Türkiye’nin başkentinin geçen yıl ortalama PM 2.5 değeri 11,6 olarak ölçüldü. Öte yandan temiz hava soluyan tek istasyon PM 2.5 ortalaması 3,2 olan Konya Kuyulusebil oldu.

Türkiye'de toplam 214 istasyonun değerlerini yayımlayan rapora göre havası en temiz diğer noktalar sırasıyla İstanbul'daki Arıköy (5,6), Kastamonu'daki Ağlı (5,8), Eskişehir'deki Odunpazarı (7,8), Çankırı (8,1), Eskişehir'deki Hasanbey (8,7), Kırşehir (9) ve Ankara'daki Etmesgut (9,3) olarak ölçüldü.

kirli-sehirler.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN