İlahiyatçılar, Erdoğan'ın 'Nass' açıklamasını değerlendirdi: Faiz riba değil

İlahiyatçılar, Erdoğan'ın 'Nass' açıklamasını değerlendirdi: Faiz riba değil

Erdoğan'ın faiz indirimiyle ilgili ‘Nass’ kavramını kullanmasına ilahiyatçılar tepki gösterdi. Prof. Dr. Mehmet Azimli 'riba' ile faizin aynı olmadığını ifade ederken, emekli müftü Gani Aşık ise "Günahlarınızı İslama mı yüklemeye çalışıyorsunuz" diyerek tepkisini dile getirdi.

Merkez Bankası'nın faiz indirimini "Neymiş efendim faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak 'Nass'lar ne gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu" sözleriyle yorumlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ilahiyatçılardan da tepkiler geldi. İlahiyatçı Prof. Dr. Mehmet Azimli, Hz. Muhammed döneminde yasaklanan 'riba' ile günümüzdeki faizin aynı olmadığını vurgulayarak "O günkü ribaya bakıp da günümüzdeki faizi denk görmek makul gelmiyor çünkü birbiriyle örtüşmüyor" yorumunda bulundu. Emekli müftü Gani Aşık ise, "AKP önderlerinin tamamı zenginleşirken halkın yoksullaşmasının günahını İslama mı yüklemeye çalışıyorsunuz" diye tepki gösterdi.

'RİBA İLE FAİZ ÇOK FARKLI'

Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'a konuşan Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Azimli Hz. Muhammed dönemindeki riba ile günümüzdeki reel faizin aynı olmadığını söyledi. "Hazreti Peygamber dönemindeki faiz, tefeci faizidir. Hazreti Peygamber, ilk kaldırdığı faizin amcasının faizi olduğunu söyler. Amcasının paradan para kazanan yapısı vardı" diyen Azimli, Âli İmran Suresi 130. ayette "Ey iman edenler! Kat kat faiz yemeyin" ifadesinin yer aldığını belirterek "Burada anlatılanın tefeci faizleri olduğunu düşünüyorum. Bir ara Türkiye’de yüzde 7 bin temerrüt faizleri vardı. Buna benziyor. Bankaların verdiği ev, araba kredilerindeki faizler, Kuran'da ve Hazreti Peygamber döneminde yasaklanan faize, ribaya tekabül etmiyor. Tefecilik, riba ayrıdır. Günümüzdeki faiz çok farklı. O günkü ribaya bakıp da günümüzdeki faizi denk görmek makul gelmiyor çünkü birbiriyle örtüşmüyor" dedi.

'AK PARTİ'NİN GÜNAHINI İSLAMA MI YÜKLEMEYE ÇALIŞIYORSUNUZ?'

Emekli müftü Gani Aşık ise Kuran'ın o dönemde bilinmeyen banka faizlerini değil, tefeciliği yasakladığının altını çizerek Mısır Yüksek Din Şûrası'nın, 2002'de banka faizlerinin haram olmadığını fetvaya bağladığını hatırlattı. Erdoğan'ın açıklamalarıyla ilgili "Faizin yüzde 15'i haram da yüzde biri helal mi? Neden sıfırlamıyorsunuz? Kendileri Taliban'ın kontrolüne giren Afganistan'ın emiri mi, yoksa laik devletin cumhurbaşkanı mı? AKP önderlerinin tamamı zenginleşirken halkın yoksullaşmasının günahını İslama mı yüklemeye çalışıyorsunuz? Yalan ve türevleri Kuran'da 280 yerde anılır ve yasaklanır. Halkı 20 yıla yakındır aldatan AKP, bu ayetleri nass saymıyor mu?" tepkisini gösterdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (25)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
25 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN