IMF’ye göre gri listeye alınmanın faturası 65 milyar doları bulabilir

IMF’ye göre gri listeye alınmanın faturası 65 milyar doları bulabilir

IMF'nin yayınladığı bir araştırmaya göre, gri listeye alınan ülkeye gelen sermaye akımlarında ortalama GSYH’nin yüzde 7.6’sı kadar bir azalma görülüyor. IMF’nin işaret ettiği 7.6'lık kayıp, Türkiye'nin 2022'de hedeflediği 850 milyar dolarlık GSYH'sinin 64.6 milyar dolarına denk geliyor.

Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye’yi "kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede yeterince çaba göstermeyen" ülkelerin bulunduğu "gri liste"ye almıştı.

Mayıs 2021’de Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yayınladığı bir araştırmaya göre, gri listeye alınan ülkeye gelen sermaye akımlarında ortalama Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYH) yüzde 7.6’sı kadar bir azalma görülüyor.

Bulgulara göre bunun yüzde 3’ü doğrudan sermaye akımlarından, yüzde 2.9’u ise portföy akımlarından, kalanı ise yurtdışı kredilerden kaynaklanıyor.

Orta Vadeli Program’a göre Türkiye’nin 2022’de GSYH’sinin 850 milyar dolar olması öngörülüyor.

Dolayısıyla IMF’in işaret ettiği kayıp 64.6 milyar dolara denk geliyor.

LİSTEYE 2011'DE GİRİP 2014'TE ÇIKMIŞTI

Daha önce 2011 yılında gri listeye giren Türkiye, yapılan düzenlemelerin ardından dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek zamanında 2014 yılında listeden çıkmıştı.

Türkiye, bir daha FATF uygulamaları kapsamında gri listeye girmemek için Emniyet ve Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) bünyesinde ekipler kurmuş, adli makamlara eğitimler vermiş ve çeşitli uygulamaları devreye sokmuştu. Ayrıca Polis bünyesinde oluşturulan özel ekip hızlı bir şekilde taşra teşkilatlanmasını gerçekleştirerek kara para ve terörün finansmanı konusunda çalışmaya başlamıştı.

GRİ LİSTE NE ANLAMA GELİYOR?

FATF’in kendi sitesindeki tanıma göre, gri liste aslında kapsadığı ülkelerin artırılmış bir izlemeye tabi olmasını öngörüyor. FATF, gri listeye alınan bir ülkenin stratejik eksikliklerini belirlenen zamanda giderme taahhüdünde bulunduğunu belirtiyor.

FATF NEDİR?

Hükümetler arası bir organizasyon olan Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force-FATF), ‘kara para aklama, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı’yla mücadelede uluslararası standartlar oluşturmakla görevli.

FATF, bu standartlarla uyumlu yasal ve kurumsal tedbirlerin alınması ve bu tedbirlerin operasyonel açıdan etkili bir şekilde uygulanmasını teşvik etmek amacıyla 1989 yılında kuruldu.

Paris’teki Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesinde faaliyetlerini yürüten FAFT, bağımsız bir statüye sahip.

FATF’nin gri listesinde Arnavutluk, Bahamalar, Babardos, Kamboçya, Gana, İzlanda, Jamaika, Moğolistan, Myanmar, Pakistan, Nikaragua, Panama, Suriye, Uganda, Yemen ve Zimbabve gibi ülkeler bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN