İnan Kıraç'ın SBK açıklaması resmi belge ile de çelişti: Hesabı 34 milyon dolar şaştı

İnan Kıraç'ın SBK açıklaması resmi belge ile de çelişti: Hesabı 34 milyon dolar şaştı

Sezgin Baran Korkmaz'dan hisselerini geri almak için İçişleri Bakanı Soylu'yu devreye soktuğu iddia edilen, daha sonra "Hisseleri 6 milyon dolara aldık" diyerek tamamen hukuki bir sürecin yaşandığını öne süren iş insanı İnan Kıraç'ın açıklamaları resmi belge ile de çelişti. İstanbul 25. İcra Dairesi'nin taahhütnamesine göre, Kıraç Korkmaz'a 40 milyon dolar borçlu olduğunu, borcunu 20.05.2020 tarihinde ödemeyi kabul ediyor.

Sedat Peker'in videoları ile gündeme gelen, hakkında kara para aklama suçlamasıyla dava açılan ve son olarak Avusturya'da tutuklu bulunan firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz ile ilgili her gün yeni bir iddia ortaya atılırken, bu kez Korkmaz ile birlikte iş insanı İnan Kıraç'ın adı da tartışmaya açıldı.

Sedat Peker'in "40 milyon dolar alacağından vazgeçmesi için Süleyman Soylu tarafından baskıya uğradığını" söylemesiyle gündeme gelen Korkmaz'ın bu alacağının İnan Kıraç'tan olduğu ortaya çıktı. Taraflar bu alacak için hem davalık hem de icralık oldu ancak daha sonra Kıraç ile Korkmaz anlaştı.

İNAN KIRAÇ İLK KEZ KONUŞTU

Hakkındaki iddialar ile ilgili ilk kez Sözcü'den Deniz Zeyrek'e konuşan İnan Kıraç, Korkmaz'ın hem alacak davasından vazgeçtiğini hem de elindeki Kıraça Holding'in yüzde 45'ine ve dolaylı olarak da Karsan'ın yüzde 26'dan fazlasına denk gelen hisseyi 6 milyon dolara satın aldığını açıkladı.

Ancak Karsan'ın piyasa değeri bugün 360 milyon doların üzerinde. Diğer bir ifadeyle bu şirketin yüzde 26'sı İstanbul Borsası'nda 90 milyon dolardan fazla para ediyor. Buna Kıraça Holding'in değeri de eklenince Sezgin Baran Korkmaz'ın elindeki hisselerin 6 milyon dolardan çok daha pahalı olması gerektiği anlaşılıyor. Korkmaz'ın 40 milyon dolar alacaktan da vazgeçmesi ise Kıraç'ın fazlasıyla kazançlı çıktığını ortaya koyuyor.

Rakamlarla ve resmi belge ile ilgili ortaya çıkan çelişkiyi Sözcü yazarı Saygı Öztürk kaleme aldı.

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, Korkmaz'ın borçları nedeniyle Kıraç'a başlattığı icra takibi ile ilgili belgeye ulaştı. İstanbul 25. İcra Dairesi'nin taahhütnamesine göre, Kıraç Korkmaz'a 40 milyon dolar borçlu olduğunu, borcunu 20.05.2020 tarihinde ödemeyi kabul ediyor.

"TÜM HİSSELERİ DEVRETMEYİ KABUL EDİYOR"

İstanbul 25. İcra Dairesi'nin 2020/24115 sayılı icra takibine konu olan yazılı taahhütnameyi bugünkü köşesine taşıyan Öztürk, şunları yazdı:

"20.05.2020 tarihli taahhütnamenin tarafları, İnan Kıraç ve Sezgin Baran Korkmaz'dı. Taahhütnameye göre Korkmaz, İnan Kıraç'tan 40 milyon ABD doları alacaklı görünüyor. Taahhütnamede İnan Kıraç, Silcolux SA nezdinde sahip olduğu tüm hisseleri Sezgin Baran Korkmaz'a devretmeyi taahhüt ediyor ve böylelikle Silcolux'te hakim hissedar olması nedeniyle Sezgin Baran Korkmaz'a 40 milyon dolar borçlu olduğunu, borcunu 20.05.2020 tarihinde ödemeyi kabul ve taahhüt ediyor."

Korkmaz, yurt dışına kaçmadan önce borcunu ödemeyen Kıraç aleyhine İstanbul 25. İcra Dairesi'nin 2020/24115 sayılı icra dosyası üzerinden takip başlattığını belirten Öztürk, yazısında şu bilgileri paylaştı:

"'HABERİM YOKTU' AÇIKLAMASI DA ORTADA KALIYOR"

"Sedat Peker'in yayınladığı videoda, Sezgin Baran Korkmaz'ın, İçişleri Bakanlığı'na çağırıldığı ve bir iş insanından olan alacağından vazgeçmesinin istendiği iddia edildi. Bu iddiaya da bir yalanlama gelmedi. İşte, Korkmaz'ın vazgeçmesi istenen alacağın, İstanbul 25. İcra Dairesi dosyasına konu taahhütname konusu alacak olduğu belirtiliyor.

İnan Kıraç'ın, avukatı Levent Göktaş, yaptığı açıklamada hisseleri Sezgin Baran Korkmaz'dan 6 milyon ABD doları karşılığı devraldıklarını belirtti. Bu durumda, Sezgin Baran Korkmaz'ın hem İnan Kıraç'tan olan 40 milyon dolar alacağından vazgeçtiği, hem de hisseleri ederinin çok altında İnan Kıraç'a devrettiği sonucu çıkıyor.

Ayrıca, icra dosyasına konu olan taahhütname, İnan Kıraç tarafından yapılan 'Şirket hisselerinin Sezgin Baran Korkmaz'a devrinden haberim yoktu' açıklamasını ortada bırakıyor."

SBK AÇIKLAMASI İLE RAKAMLAR ÇELİŞTİ

Sezgin Baran Korkmaz'a geçen hisselerini geri almak için İçişleri Bakanı Soylu'nun devreye girdiği yönündeki iddiayı yalanlayan iş insanı İnan Kıraç'ın "Hisseleri 6 milyon dolara aldık" açıklaması, Karsan'ın piyasa değeri ile bahsedilen rakam arasındaki çelişkiyi de ortaya koymuştu.

Sezgin Baran Korkmaz da 80 milyon dolara aldığını söylediği hisseleri 40 milyon dolara devrederek, 40 milyon doları silmesi için kendisine baskı yapıldığını öne sürmüştü. Hisse değerinin en az 40 milyon dolar olduğu belirtilmiş ve bu rakama bugüne kadar herhangi bir itiraz gelmemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN