Sezgin Baran Korkmaz'a ABD kapısını açan isim kim?

Sezgin Baran Korkmaz'a ABD kapısını açan isim kim?

Karar gazetesi yazarı İsmet Berkan, organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in iddialarının merkezinde yer alan Sezgin Baran Korkmaz'a ABD'nin kapısını açan ismi, Korkmaz'ın Türkiye ile ABD arasında yürüttüğü 'arka kapı diplomasisi'ni yazdı.

YouTube üzerinden bölümler halinde yayınladığı videolarla ülke gündemine oturan organize suç örgütü lideri Sedat Peker, geçen pazar günü 9. videosunu 'Yaşadıkça ve yaşlandıkça değil, direndikçe büyürüz' başlığıyla yayınladı. Peker'in iddialarının gündeminde yurt dışına kaçan ve hakkında arama kararı bulunan SBK Holding kurucusu Sezgin Baran Korkmaz vardı.

Sezgin Baran Korkmaz'ın ismi ve ilişkileri Peker'in iddialarının ardından hemen hemen her yerde karşımıza çıkmaya başladı. Karar gazetesi yazarı İsmet Berkan, geçtiğimiz günlerde Sedat Peker'in Sezgin Baran Korkmaz'ın silindiğini iddia ettiği 45 milyon dolar alacağının öyküsünü yazmış, Peker'in anlattığı öykünün gizli kahramanının İnan Kıraç olduğunu belirterek, İnan Kıraç'ın 45 milyon dolarlık alacak davasından nasıl kurtulduğunu anlatmıştı.

SEZGİN BARAN KORKMAZ'IN 'ARKA KAPI DİPLOMASİSİ'

İsmet Berkan, HaftalıkGazete adlı internet sitesinde bugün dikkat çeken bir yazıya daha imza attı. "Bundan 10 yıl önce Sezgin Baran Korkmaz’ın adını herhalde akrabaları ve yakınları dışında kimse bilmiyordu; bugün herkes biliyor. Ne oldu bu 10 yılda da, Sezgin Baran Korkmaz pazarlarda kebapçıdan çaldığı dönerleri satmaktan yüz milyonlarca dolarlarla oynamaya yükseldi, Cumhurbaşkanlarının sofrasına oturdu, o daha doğmazdan önce iş hayatında olan isimlerle hisse pazarlığı yapmaya başladı?" diye soran İsmet Berkan, Sezgin Baran Korkmaz'a ABD'nin kapısını açan ismi, Korkmaz'ın Türkiye ile ABD arasında yürüttüğü 'arka kapı diplomasisi'ni ve dikkat çeken ilişkileri ele aldı.

İşte İsmet Berkan'ın "Türk-Amerikan ilişkilerini düzeltmek de Sezgin Baran Korkmaz’a kalmış" başlığıyla yayınlanan yazısından öne çıkan bölümler:

"Kilit isim Termerdzhyan: Hem Mansimov’un hem SBK’nın ortağı

Ama bildiğimiz şu: Amerika’ya gitmesi ve orada da özellikle Lev Aslan Dermen, yani Levon Termerdzhyan ile tanışması onun için bir dönüm noktası.

Levon Termerdzhyan, pek çok ilişkinin ortasında duruyor. Çeşitli kaynaklara göre hayli kalabalık bir adli sicili var, Los Angeles’te “organize suç”la yakından ilişkili bir isim. Adından da anlaşılacağı gibi bir Ermeni ama ilginç biçimde milliyetçi Azeri Mübariz Mansimov ile ortak.

Mansimov bu ortaklığı, “Bir Ermeniyle asla yan yana gelmem” diyerek ve ırkçı ifadeler kullanarak reddediyor ama zamanında bu ortaklık medyaya da yansımıştı.

DÜĞÜNDE DİKKAT ÇEKEN DÖRTLÜ

Örneğin, 2 Kasım 2016’da Antalya’da yapılan bir düğünde, önemli konuklar arasında Mübariz Mansimov ve Levon Termerdzhyan’ı yan yana görüyoruz. Termerdzhyan’ın bir yanında Mansimov var, diğer yanında Sezgin Baran Korkmaz. Korkmaz’ın hemen yanındaki isim ise bugün Sedat Peker tarafından “Mansimov’ın Yalıkavak’taki marinasına çökmek”le suçladığı Mehmet Ağar. Düğünün sahibi Statik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bereket Öner. Bereket Bey o gün Yasemin Uzun ile dünya evine girmiş, şahitler arasında Mehmet Ağar ve Sezgin Baran Korkmaz da var. SBK o zamanlar o kadar tanınmıyor ki, haberi veren Sabah gazetesi soyadını Barankorkmaz diye bitişik yazmış.

muthis-resim-e1623144463303.jpg
2 Kasım 2016'da bir nikah ve düğün töreni. En başta Mübariz Mansimov, onun yanında ortak olduğunu inkar ettiği Levon Termerdzhyan, yanında Sezgin Baran Korkmaz ve Mehmet Ağar.

SBK’ya Amerika kapısını açan isim: Ekim Alptekin

Oysa bu düğüne katıldığı sırada Sezgin Baran Korkmaz’ın hızlı yükselişi başlamıştı bile. Korkmaz’ın Amerika’ya giriş biletlerinden biri Levon Termerdzhyan ise diğeri de Hollandalı-Türk iş insanı Ekim Alptekin’di. Sezgin Baran Korkmaz’ın Mayıs 2017’de Washington DC’deki Türk-Amerikan İş Konseyi toplantısında “Her şeyimi ona borçluyum” diye konuşma yapacağı Ekim Alptekin de SBK ile derin bir tanışıklığı olduğunu inkar edenlerden. Bu konuşmanın yapıldığı salonda bulunan gazeteci Cansu Çamlıbel kendi kişisel tanıklığını daha sonra şöyle yazacaktı: “O gün gazeteci olarak o salondaydım. Kahve arasında Alptekin’e hayatımda ilk kez gördüğüm ve dinlediğim Sezgin Baran Korkmaz’ın kim olduğunu sormuştum. Verdiği yanıt şuydu; ‘Ben de çok tanımıyorum aslında, yeni üyemiz. Ne istesek ikiletmeden sponsor oluyor.’ Nitekim o konferansta kafa masada oturabilmek için tak diye 75 bin dolar vermişti.

Oysa Ekim Alptekin doğruyu tam olarak söylemiyordu. En azından aylardır tanışıyorlardı. Birlikte çok önemli ve sonradan çok canlarını sıkacak olan toplantılara girmişlerdi.

2511604-810x458.jpg
Ekim Alptekin

“Fethullah Gülen’i kaçırıp getirelim…”

Bu toplantılardan bir tanesi 2016’nın Eylül ayında, New York’ta bir otelde yapılmıştı. Ekim Alptekin ve Sezgin Baran Korkmaz, FETÖ’nün Amerika’daki etkisini sınırlamak için Türkiye lehine lobi yapacak bir “ağır top” arıyorlardı.

İlk olarak eski CIA Başkanlarından James Woolsey’e gittiler. Woolsey, bu iş için 10 milyon dolar istiyordu; para fazla geldi. İkinci adres, o sırada biraz daha az “ağır bir top” olan emekli general Michael Flynn’di. Flynn, 600 bin dolara lobi yapmayı kabul etti.

Daha sonra James Woolsey, The Wall Street Journal gazetesine bu toplantıda Michael Flynn’e, Fethullah Gülen’in Pennsylvania’daki çiftliğinden kaçırılıp Türkiye’ye götürülmesinin mümkün olup olmadığının da sorulduğunu söyledi. Flynn ise bu iddiayı reddediyor.

Sezgin Baran Korkmaz’a Ekim Alptekin’in katkılarından bir tanesi de, onu Amerikan elitine, en azından muhafazakar elitine takdim etmesiydi. SBK, Türkiye’de nasıl “saygın” olmak için yardımsever gözükmek ve medyayla iyi ilişkiler kurmak zorunda hissediyorsa kendini aynı şeyi Amerika’da da yapacaktı. Büyük olasılıkla Ekim Alptekin’in önerisiyle önce New York merkezli bir kurum olan EastWest Institute’a bağışta bulundu ve kurum da onu “Board Member” yaptı. Bu kurum, tam da Sezgin Baran Korkmaz ile Ekim Alptekin’in Amerika’da yapmaya çalıştığı “second-track diplomacy” yani sivil kişilerin, daha çok da iş insanlarının ülkeler arası sorunları çözmek için aracılık etmesi üzerine uzmanlaşmıştı.

“Arka kapı diplomasisi”nde Mansimov da etkindi

Sezgin Baran Korkmaz, bu “second-track diplomacy” veya “arka kapı diplomasisi” işinin kendisine etki ve prestij getirdiğini, devletlerde kapıları açtığını fark etmişti. Ama tabii aslında Donald Trump Amerika’da iktidara gelene kadar, Türkiye ile Amerika arasında böyle bir “arka kapı” bulmak kolay değildi; ilişki daha çok iki ülke diplomatları arasında yürüyordu.

Trump’ın iktidara gelmesi bu yolu tamamen değiştirdi. Sezgin Baran Korkmaz ve Ekim Alptekim, Eylül 2016’da doğru ata oynamışlardı. Türkiye’nin lobisini yapması için anlaştıkları emekli general Michael Flynn, Trump tarafından Ulusal Güvenlik Danışmanlığı’na atanmıştı.

Brunson krizinde de SBK rol almak istedi

Trump’ın başkanlığı döneminde Sezgin Baran Korkmaz’ın çok sayıda böyle “arka kapı” diplomasisine kalkıştığı anlaşılıyor. Bunlardan en çarpıcısı, 2018 Ağustos ayında Türk-Amerikan ilişkilerini daha önce görülmemiş türden bir krizin içine sokak Rahip Brunson krizinde SBK’nın oynadığı rol.

brunson-300x211.jpg

Arka plandaki kara gözlüklüye dikkat.

Türkiye’de kimi gazetecilerin ve internet sitelerinin dikkatini Eylül 2018’de Rahip Brunson İzmir’de cezaevinden çıkıp ev hapsine alındığında, onun evinin kapısından bir fotoğraf çekmişti. Bu fotoğrafta Brunson’un avukatı kameralara açıklama yaparken arka planda bir yerde Sezgin Baran Korkmaz da gözüküyordu. Ama çoğu gazeteci, yeterli bilgiye sahip olamadıkları için bu fotoğrafı not etmekle yetindi, başka bir ayrıntı yayınlanmadı.

Oysa gerçekten o resimdeki kişi SBK idi ve kendince bir “arka kapı diplomasisi” yürütmekteydi."

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN