Sezgin Baran karanlığı

Sezgin Baran karanlığı

Peker’in ifşaatları sonrası Sezgin Baran Korkmaz’ın odağında yer aldığı kirli ilişki ağına ilişkin kayıtlar ortalığa döküldü. En kritik başlıklardan biri olan 40 milyon dolar iddiasında Kıraç’ın hesabı, karanlıktaki noktaları artırdı. Buna rağmen sürecin tamamına dair ne bir açıklama geldi ne kapsamlı soruşturma başlatıldı. ‘Siyaset, yargı, ticaret bağını içeren çürümüşlüğe acil neşter’ çağrıları yapılırken geride yanıt bekleyen sorular kaldı.

Yurt dışı yasağı 1.5 ay içinde neden kaldırıldı?

ABD’deki soruşturma sonrası 30 Eylül 2020’de Türkiye’de, Sezgin Baran Korkmaz’ın mallarına el koyma kararı verildi ve yurt dışı yasağı getirildi. Yurt dışı yasağı 17 Kasım’da hangi gerekçeyle kaldırıldı?

İçişleri’nde görüşme neden yalanlanmadı?

Suç örgütü lideri Peker’in iddia ettiği gibi SBK, İçişleri’ne çağrıldı mı? Burada Korkmaz’dan KARSAN hisselerinden doğan alacağını silmesi istendi mi? Bu konuda hâlâ bir açıklama yapılmadı.

Hisse devrinde 34 milyon dolar nereye gitti?

İnan Kıraç hisselerini SBK’dan 6 milyon dolara aldığını açıkladı. Kıraç’ın icra kayıtlarına göre 40 milyon dolar olması gereken borcunun neden 6 milyon dolara indiği sorusu, SBK skandalına yeni bir boyut kazandırdı.

10 milyon euro Ankara’da hangi klik adına istendi?

SBK ile Veyis Ateş arasında geçen konuşmaya yansıyan ‘Ankara’daki klik’ ve ‘10 milyon euro’ iddiaları örtbas edilmeye çalışılıyor. Siyaset-yargı ayağına ilişkin sinyalleri içeren vahim iddialar hâlâ cevapsız.

Kongo’da bırakılması için Türkiye devreye girdi mi?

SBK’nın Londra üzerinden gittiği Kongo’da 14 Ocak’ta gözaltına alındığı ve Türkiye’nin Kinşasa Büyükelçisi’nin devreye girmesiyle serbest bırakıldığı iddia edildi. Bu iddia hakkında Dışişleri neden açıklama yapmıyor?

Mahkemeye iade talebi ulaşmadığı iddiası doğru mu?

ABD makamları, Avusturya ile 21 Haziran’da güncelledikleri ‘adli yardım’ anlaşmasına ve açılmış olan davaya dayanarak iade isterken Türkiye’nin talebinin Viyana Mahkemesi’ne ulaşmadığı iddiası doğru mu?

karar-manset-24-haziran.jpg

SBK SORULARI

Avusturya’da tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz’ın merkezinde olduğu ilişki ağı kamuoyuna yansıdı. Kara para akladığı belirtilen Korkmaz’a yönelik sorular cevap bekliyor: Yurt dışı yasağı nasıl kaldırıldı? İçişleri’nde Soylu ile görüştü mü? Adına 10 milyon euro talep edilen ‘Ankara’daki klik’ kim ya da kimler? Kongo’da 14 Ocak’ta gözaltına alınıp, bırakıldığı doğru mu?

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, siyaset-mafya-ticaret üçgenindeki ilişkilere dair iddiaları gündeme getirdiği videolara bir süreliğine ara verdi. Kamuoyu, bu kez Peker’in iddiasıyla yeniden gündem olan iş insanı Sezgin Baran Korkmaz’a kilitlendi.

Kara para aklama suçundan aranan Korkmaz, ABD’nin talebiyle Avusturya’da tutuklandı. Ankara da Washington’un ardından iade için devreye girdi. Korkmaz’ın daha az ceza alacağı Türkiye’de yargılanmak istediği belirtilirken, ABD’ye iadesi halinde “İkinci Reza Zarrap olabilir” değerlendirmeleri yapılıyor.

Korkmaz’ın avukatı Volkan Dülger, müvekkilinin Avusturya’da en az 40 gün kalacağını, Türkiye ya da ABD’ye iade kararı verilmesinin daha uzun sürebileceğini ifade etti. Korkmaz’ın Viyana Mahkemesi’ndeki dosyasında yalnızca ABD Utah Mahkemesi’nin gönderdiği özet bir metnin olduğunu ve içeriğinde hakkındaki kara para aklama iddialarının bulunduğunu belirten Dülger, Türkiye’den de yalnızca kırmızı bültenle arandığına ilişkin kararın olduğunu anlattı.

Türkiye’deki suçlamalarla ilgili de birkaç gün içinde özet bilgi metni gönderilmesini beklediklerini söyleyen Dülger, Korkmaz hakkındaki iddiaların tamamının Kingston şirketiyle ilgili kara para aklama iddialarından oluştuğunu, ABD’li savcıların anlaşmaya ikna etmek için ağır suçlamalarda bulunduğunu ileri sürdü.

Türkiye’de hakkında yürütülen soruşturma, MASAK’ın farklı yöndeki raporları, yurt dışına çıkış süreci ve yargı-siyaset-medya ile ilişkileri dikkat çeken Korkmaz ilişkin ilk iddiayı Peker dile getirmişti. Peker, Süleyman Soylu’nun Korkmaz’la yurt dışına çıkmadan önce İçişleri Bakanlığı’nda görüşme yaptığını ve “Senin hakkında tahkikat yapıldı, yurt dışına çık.

Yukarının haberi var, bu parayı da sil, sorun çıkacak” dediğini öne sürmüştü. Ardından Korkmaz’ın Veyis Ateş’le ses kaydı ortaya çıkmıştı. Ateş’in işini görmek için Korkmaz’dan Ankara’da bir klik-lobi adına 10 milyon euro talep ettiği kamuoyuna yansımıştı.

Son olarak Korkmaz’dan hisselerini geri almak için İçişleri Bakanı Soylu’yu devreye soktuğu iddia edilen, daha sonra “Hisseleri 6 milyon dolara aldık” diyerek hukuki sürecin yaşandığını öne süren iş insanı İnan Kıraç’ın açıklamaları resmi belge ile çelişti.

Gazeteci Saygı Öztürk’ün ulaştığı İstanbul 25. İcra Dairesi’nin taahhütnamesine göre, Kıraç Korkmaz’a 40 milyon dolar borçlu olduğunu, borcunu 20.05.2020 tarihinde ödemeyi kabul ediyor. Korkmaz, 80 milyon dolara aldığını söylediği hisseleri 40 milyon dolara devrederek, 40 milyon doları silmesi için kendisine baskı yapıldığını öne sürmüştü.

Korkmaz’a yönelik “10 milyon Euro’nun alıcısı kimdi? Ankara’daki klik kimlerden oluşuyordu? Yurt dışına çıkış yasağı nasıl kaldırıldı? ABD’ye gönderilecek mi?” soruları yanıt beklerken, bu sorulara gün aşırı yenileri ekleniyor. Kamuoyu, şu sorulara yanıt bekliyor:

30 Eylül 2020’de Türkiye’de, Sezgin Baran Korkmaz’ın mallarına el koyma kararı verildi ve yurt dışına çıkış yasağı getirildi. Yurt dışı yasağı 17 Kasım’da hangi gerekçeyle kaldırıldı?

Sezgin Baran Korkmaz, İçişleri Bakanlığı’na çağrıldı mı? Burada görüşme yapıldı mı? Korkmaz’a KARSAN hisseleri üzerinden 40 milyon dolarlık alacağını silmesi istendi mi?

Veyis Ateş arasında geçen konuşmaya yansıyan ‘Ankara’daki klik’ ve ‘10 milyon euro’ iddialarına ilişkin hiçbir açıklama gelmedi. Kayda göre Ateş, Korkmaz’dan kim ya da kimler adına para istedi?

Gazeteci Cüneyt Özdemir, Sezgin Baran Korkmaz’ın Kongo’da 14 Ocak’ta gözaltına alındığı ve Türkiye’nin Kinşasa Büyükelçisi Salih Boğaç Güldere’nin devreye girmesiyle serbest bırakıldığını iddia etti. Bu doğru mu?

Sezgin Baran Korkmaz 133 milyon doları Türkiye’de nasıl akladı?

‘BÜYÜKBABA’ KİM TERMENDZHYAN NASIL LEV ASLAN DERMEN OLDU

Sezgin Baran Korkmaz hakkında ABD’de hazırlanan iddianamede dikkat çeken ifadeler yer aldı. Hakkında 225 yıl hapis istenen Korkmaz’ın ‘dede’ kod adıyla bazı hükümet yetkilileri aracılığıyla ABD’deki ortaklarını federal soruşturmadan koruma vaadinde bulunduğuna yer verildi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak “SBK iddianamesinde geçen ‘büyükbaba/dede’ olarak anılan isimsiz ‘kamu görevlileri’ acaba kim? ABD vatandaşı mı? Yoksa Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı mı? Mahkeme sürecinde herhalde bu da öğrenilir” dedi.

Öztrak ayrıca “Nüfus İşleri Müdürlüğü’ne göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan Levon Termendzhyan’ın adı, ABD Mahkemesinin iddianamesinde nasıl nam-ı diğer Lev Aslan Dermen olabiliyor? Şu işin aslını tam bir açıklayın” paylaşımı yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN