Türkiye istedi ABD alıyor! SBK'nın iadesi istenecek

Türkiye istedi ABD alıyor! SBK'nın iadesi istenecek

ABD Adalet Bakanlığı, Avusturya’da gözaltına alındıktan sonra Türkiye’nin iade talebinde bulunduğu Sezgin Baran Korkmaz’a ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada Korkmaz’a ilişkin suçlamalar yer alırken, firari ismin Utah’da yargılanmak üzere iadesinin isteneceği bilgisi yer aldı. Utah eyaletindeki Salt Lake Bölge mahkemesi, Sezgin Baran Korkmaz’a 225 yıl hapis istemiyle dava açtı.

ABD Adalet Bakanlığı, Avusturya'da 19 Haziran'da gözaltına alınan SBK Holding ve 6 şirketine yönelik kara para aklama soruşturması kapsamında aranan holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz'a ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

Korkmaz'ın ABD'nin talebi üzerine gözaltına alındığına işaret edilen açıklamada, 28 Nisan'da Utah eyaletine bağlı Salt Lake City'deki mahkemenin jüri kararında Korkmaz'ın hakkında 1 "kara para aklama", 10 "para transferi dolandırıcılığı", 1 de "resmi sürecin işleyişini engelleme" suçlaması olduğu kaydedildi.

Açıklamada, mahkemenin Korkmaz'ı 133 milyon dolardan fazla kara para aklamakla suçlandığına işaret edildi.

"225 YIL HAPSİ İSTENDİ"

Korkmaz ve işbirlikçilerinin söz konusu paralarla Türkiye ve İsviçre'deki bazı havayolları, oteller, yatlar ve evleri satın aldığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"ABD, Korkmaz'ın Utah'da bölge mahkemesinde mahkeme önüne çıkması için ABD'ye iadesini isteyecek. Korkmaz, hakkındaki suçlamalardan suçlu bulunursa, kara para aklamaktan 20 yıl, her bir para transferi dolandırıcılığından 20'şer yıl ve resmi sürecin işleyişini engellemekten 5 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak."

Korkmaz’ın usulsüz gerçekleştirdiği havale ve para transferleri için, işlediği her ayrı suç için toplam 225 yıl hapis cezası istendi.

TÜRKİYE'YE İADE EDİLMEK İSTİYOR

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in iddiaları sonrası gündeme gelen ve kara para aklama suçlamasıyla Avusturya’da gözaltına alınan SBK Holding'in sahibi Sezgin Baran Korkmaz'ın avukatı Doç. Dr. Volkan Dülger, Korkmaz'ın ABD yerine, hapis yatmama ihtimali bulunan Türkiye'de yargılanmak istediğini söyledi.

ANKARA'DAN İADE TALEBİ

Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD talebiyle tutuklamasının ardından Türkiye’nin ‘Bize iade edin’ talebinde bulunması tartışmalara neden olmuştu.

NE YAŞANDI?

Hakkında Interpol'ün kırmızı bültenle arama kararı bulunan Korkmaz'ın 5 Aralık 2020'de yurt dışına çıktığı İstanbul Havalimanı'nın güvenlik kamera kayıtlarından tespit edilmişti.

Korkmaz, 19 Haziran'da Avusturya'nın başkenti Viyana'ya yaklaşık 250 kilometre uzaklıkta bir kasabada emniyet güçleri tarafından gözaltına alınmıştı.

Bu gelişme üzerine Türkiye, aynı gün Korkmaz'ın iade edilmesi için gereken süreci Avusturya makamları nezdinde başlatmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN