ABD isteyince aklımıza geldi

ABD isteyince aklımıza geldi

10 milyon euro teklifinin, ‘Ankara’daki klik’ iddialarının odağındaki Sezgin Baran Korkmaz, ABD isteğiyle yakalandıktan 24 saat sonra iade talebinde bulunuldu. Yeri bilinen, gazetecilerle konuşan, ekrana çıkan Korkmaz’ı 6 aydır sıradan vatandaş gibi izleyen devlet mekanizmasının geciken adımı tartışma yarattı. ‘Onlarca soru karanlıkta. Savcılar yayınlanmayan 9 dakikalık ses kaydını da mı merak etmedi’ denildi.

ABD’deki kara para davasında yargıç, 10 Haziran’da Sezgin Baran Korkmaz’ın arasında bulunduğu isimlerin mal varlığı listesini istedi. Başsavcılık 17 Haziran’da belgeleri iletti. 48 saat sonra da Korkmaz Avusturya’da yakalandı.

Utah’daki dava hızla ilerletilirken Türkiye’deki sürecin akışı, sıkıntılı tabloyu ortaya koydu. MASAK soruşturmasıyla geçen yıl ekim ayında Korkmaz’ın mal varlığına tedbir konulup yurt dışı yasağı getirildi.

10 MİLYON KONUŞMASI OCAKTA YAPILDI, AYLARDIR ADIM ATILMADI

Ancak hakkındaki yasağın kaldırılmasıyla Korkmaz 5 Aralık’ta yurt dışına çıktı. Ardından yine soruşturma başlatıldı. Korkmaz, Veyis Ateş’le 10 milyon euro konuşmasının geçtiği görüşmeyi de ocak başında yaptı.

6 aylık periyotta Sedat Peker’in iddialarına konu olan, yayınlara katılan firari isim hakkında ısrarlı çağrılara rağmen yargı adım atmadı. ABD talebiyle tutuklama sonrası Türkiye’nin ‘Bize iade edin’ talebinde bulunması tartışma yarattı.

karar-manset-22-haziran.jpg

Kara para aklamakla suçlanan firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz, Washington’un talebiyle Avusturya’da tutuklandı. 7 aydır yurt dışına çıkış süreci tartışılan, Peker’in iddialarına konu olan ve ‘10 milyon euro-Ankara’daki klik’ iddiasının odağındaki Korkmaz hakkında Türkiye’nin ancak ABD devreye girince iade talebinde bulunması tartışma yarattı.

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, siyaset-mafya-ticaret üçgenindeki kirli ilişkilere dair iddiaları gündeme getirdiği videolarına ara verdi, kamuoyu bu kez ABD’nin talebi üzerine Avusturya’da tutuklanan firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz’a kilitlendi.

“İkinci Reza Zarrap olur mu” değerlendirmelerinin yapıldığı Korkmaz için önce ABD ardından Türkiye devreye girdi. İki ülke de Avusturya’dan Korkmaz’ın iadesini talep etti. Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun Dışişleri talimatıyla Korkmaz’ın iade işlemleri için sürecin 19 Haziran’da başlatıldığını duyurdu. Avusturya’da hakim karşısına çıkan Korkmaz’ın “Türkiye’ye iade edilmek istiyorum” dediği belirtildi. Mahkeme, yetkisizlik kararı verirken Korkmaz’ın 14 gün daha tutuklu kalacağı öğrenildi.

Tutukluluğu 5 Temmuz’a kadar uzatılan Korkmaz’ın iade sürecine ilişkin henüz karar verilmedi. Avusturya Mahkemesi’nin ek belge ve bilgi isteyebileceği, geçici tutuklama kararının iade içeriği ile ilgili olmadığı belirtildi. Korkmaz’ın avukatları da mahkemeye itirazda bulunmadı. Siyaset, yargı ve medya ile ilişkileri dikkat çeken Korkmaz’a yönelik “10 milyon Euro’nun alıcısı kimdi? Ankara’daki klik kimlerden oluşuyordu? Yurt dışına çıkış yasağı nasıl kaldırıldı? ABD’ye gönderilecek mi?” soruları yanıt bekliyor.

Hakkında Interpol’ün kırmızı bültenle arama kararı bulunan Korkmaz’ın 5 Aralık 2020’de yurt dışına çıktığı İstanbul Havalimanı’nın güvenlik kamerası kayıtlarından tespit edilmişti. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, geçen yıl SBK Holding ve holdinge bağlı 6 şirketin hesaplarında yaptığı incelemelerde, 132 milyon dolar kara para aklandığını belirlemişti.

Korkmaz’ın ve şirketinin malvarlıklarına geçen ekim ayında el konma kararı alınmıştı. 6 Ekim’de Korkmaz’ın hakkındaki tedbir kararı kaldırıldı ve kararda imzası olan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz 16 Ekim’de Adalet Bakanlığı yardımcılığına atandı. Korkmaz ile birlikte 14 kişi hakkındaki şirket ve kişisel banka hesaplarına konan blokaj ve tedbirler de kaldırıldı.

Kasım ayında ise yurt dışı çıkış yasağı kalktı. Aralık’ta düzenlenen operasyonda Korkmaz ve sekiz şüphelinin yurt dışında olduğu tespit edildi. Sedat Peker, Süleyman Soylu’nun Korkmaz’la yurt dışına çıkmadan önce İçişleri Bakanlığı’nda görüşme yaptığını ve “Senin hakkında tahkikat yapıldı, yurt dışına çık. Yukarının haberi var, bu parayı da sil, sorun çıkacak” dediğini öne sürmüştü.

Yurt dışına çıkış sürecinden dikkat çeken ilişkilerine kadar gündem olan Korkmaz’ın avukatı Doç. Dr. Volkan Dülger “ABD’de değil, Türkiye’de yargılanmak istiyor” dedi. Habertürk’e konuşan Dülger, Korkmaz’ın yüksek ceza alması beklenen ABD yerine, hapis yatmama ihtimali bulunan Türkiye’de yargılanmak istediğini söyledi. Dülger, Adalet Bakanlığı’nın iade sürecini başlattığını ancak Korkmaz’ın ABD’ye mi, Türkiye’ye mi iade edileceğine Avusturya Mahkemesi’nin karar vereceğini belirtti.

Utah eyalet başsavcılığı ise Korkmaz’ın kara para akladığı belirterek el konulmasını istediği mal varlıklarının 7 sayfalık listesini yayınlandı. Savcılık “listelediği tüm mülklerin ve varlıkların, dolandırıcılık ve kara para aklama yoluyla elde edildiğini ispat edebileceğini” iddia etti. Listede İstanbul’da çok sayıda değerli arsa ve şirketler de yer aldı. Varlıkların Amerikan hazinesine devri istendi.

ZARRAB VAKASINA SBK EKLENDİ

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Sezgin Baran Korkmaz hakkında ABD'de yürütülen kara para aklama davasına değinerek "Şimdi Zarrab vakasına, bir de Sezgin Baran Korkmaz eklendi. Aşil topuğu bir iken iki oldu. İranlı Reza Zarrab olur Rıza Sarraf. Ermeni Levon Termendzhyan olur Lev Aslan Dermen. Allah aşkına, kara para aklamakla suçlanan tüm bu isimler, nasıl bu kadar kolay Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oluyor? Tertemiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı, kara para aklayan bu yabancılara neden paravan yapılıyor?" diye sordu.

MYK sonrası konuşan Öztrak, ABD’deki Halkbank davasının, Demokles’in kılıcı gibi Türkiye'nin üzerinde olduğunu savunarak, Korkmaz hakkındaki iddialara değindi ve "Tahliye eden Başsavcı vekili, yemekte resmi çıkan Yargıtay üyesi, yurt dışına çıkmadan önce ziyaret ettiği yer İçişleri Bakanlığı. Bu işin arkasında çok ciddi siyasi bir güç var" dedi.

YARGITAY ÜYESİYLE AYNI KAREDE

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz ile Yargıtay Üyesi Tekman Savaş Nemli’nin fotoğrafı kamuoyuna yansıdı.

Ankara’da bir restoranda çekilen kareye ilişkin açıklama yapan Nemli “Fotoğraf karesinde yer alan avukat Mehmet Demir 11 yıl önce verdiğim vekâlet ile şahsımın avukatı olup, Sezgin Baran Korkmaz ile bu vesileyle aynı ortamda bulunduk. Bunun dışında adı geçen SBK ile herhangi bir hukukum yoktur. Fotoğraf üzerine yapılan haber ve yorumlar gerçeği yansıtmamaktadır” ifadelerini kullandı.

Fotoğrafın 24 Eylül 2020’de çekildiğini belirten Nemli “Adı geçen şahıs hakkındaki herhangi bir soruşturmadan haberimin olmadığı gibi, basından öğrendiğim kadarıyla yine adı geçen şahıs hakkında yurt dışı çıkış yasağı ve mal varlığına el koyma kararlarının 9 Ekim 2020 tarihinde alındığı ve daha sonra bu kararların kaldırıldığı belirtildiğinden ilgi kurulması da anlamsızdır” dedi.

baran.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN