İngiliz medyasından dikkat çeken deprem analizi: Acele yapılaşma başka bir felakete yol açabilir

İngiliz medyasından dikkat çeken deprem analizi: Acele yapılaşma başka bir felakete yol açabilir

İki şiddetli depremle sarsılan deprem felaketinin 11 kenti neredeyse yerle bir etmesinin ardından tahribatın oluşturduğu yaralar topyekün sarılmaya çalışılırken, dünya basınının felakete ilişkin raporları devam ediyor. İngiliz medyasında yayınlanan bir analizde, bölgeyi hızla yeniden inşa etmenin başka bir felakete neden olabileceği kaydedildi.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçesinde gerçekleşen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki depremle felaketi yaşayan 11 kentte bilanço ve tahribat, her geçen gün daha ciddi ölçüde gün yüzüne çıkarken, diğer yandan, dünya basını felaketi yakından takip ediyor.

ERDOĞAN’IN ‘BANA 1 YIL VERİN’ SÖZÜ

İngiltere merkezli Reuters haber ajansı, bölgede yapılması muhtemel gözüken hızlı yapılaşmaya dikkat çekti. Analizde, “Mimarlar ve mühendisler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülkeyi sarsan yıkıcı depremlerin ardından hızla yeniden inşa etme planının, şehir planlaması ve bina güvenliği dikkatlice yeniden düşünülmediği takdirde başka bir felakete yol açma riski taşıdığını söylüyor” şeklinde kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güneydeki afet bölgesini bir yıl içinde yeniden inşa etme sözü hatırlatılırken, yetkililer, bölgedeki 2,5 milyon yapıdan 380 binden fazla yapının acil olarak yıkılması gerektiğini veya çöktüğünü söylediği kaydediliyor.

‘ÖNCELİK BİNA DEĞİL PLANLAMA’

Uzmanlar, yetkililerin sismik güvenlik standartlarını dikkatli bir şekilde uygulaması ve fay hatlarının yakınlarındaki bölgelerde daha güvenli yapılar inşa etmesi gerektiğini düşünüyor.

Reuters’a konuşan İstanbul Mimarlar Odası eski başkanı Esin Koymen, "Sadece yıkılan binaları yenilemek değil, şehirleri fay hatları üzerine inşa etmemek ve geçmişteki hatalardan ders çıkarmak gibi bilimsel verilere dayalı olarak yeniden planlamak gerekiyor. Birinci öncelik yeni bina değil, yeni planlama" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN