İnşaatlarda neredeyse her gün bir işçi öldü

İnşaatlarda neredeyse her gün bir işçi öldü

Yılın ilk sekiz ayında 1494 işçi çalışırken yaşamını yitirdi. Ağustos ayında inşaatlarda neredeyse her gün bir işçi öldü.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Ağustos ayında en az 174 işçinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Yılın 8 ayında çalışırken yaşamını yitiren işçi sayısı ise 1494' e yükseldi.

Ulusal ve yerel basından hazırlanan rapora göre Ağustos ayında ölümler en çok tarım/orman, inşaat/yol, taşımacılık, sağlık, metal, güvenlik, ticaret/büro, konaklama, enerji, belediye/genel işler, madencilik, tekstil, gemi/tersane, kimya ve ağaç işkollarında meydana geldi.

Raporu yayımlayan İSİG Meclisi, aynı zamanda Çalışma Bakanlığı'nın işçi ölümlerinin azaldığına ilişkin söylemlerini eleştirdi.

İSİG Meclisi'nden yapılan açıklamada, koronavirüs salgınından en fazla etkilenen kesimin işçiler olduğu belirtilerek aşı çağrısı yapıldı.

'RAKAMLAR ÇALIŞMA BAKANLIĞI'NIN PR ÇALIŞMASI'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer Uzunkaya'nın Mersin, Çorum ve Sivas'ta katıldığı bir dizi etkinlikte dile getirdiği iş kazalarında yüzde 41,3 oranında bir azalma meydana geldiği ve madencilikte 2000'li yıllarda binde 88 olan ölümlü iş kazalarının binde 35'lerin altına düştüğü yönündeki açıklamalarının doğru olmadığının altının çizildiği açıklamada İSİG Meclis'i şu ifadeleri kullandı:

"Bu söylemler Çalışma Bakanlığı’nın (AKP ve Cumhur İttifakı’nın) PR çalışmasıdır. Böylece hem tüm işkollarında hem de madencilik alanında işçi ölümlerinin azalmasına dair adımlar atıldığı ve bu noktada çok önemli bir ilerleme sağlandığı algısı oluşturulmaktadır.

Oysa gerçekler farklıdır. Neden mi?

1- SGK, ölümlerin yoğun olduğu tarım, inşaat başta olmak üzere kayıt dışı istihdamı görmemektedir.

2- SGK, 2000’li yıllarda meslek hastalıkları sonucu ölümleri tamamen hasır altı etmektedir.

3- SGK’nın açıkladığı iş kazası istatistik verileri incelendiğinde birçok tutarsızlık mevcuttur.

4- SGK sözcüleri sürekli olarak bilimsel olmayan bir bakış açısının doğrultusunda yaptığı oransal açıklamalarla işçileri yanıltmaktadır."

infografik-son.jpg

11 ÇOCK İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

İSİG Meclisi'nin Ağustos ayına ilişkin hzırladığı raporda dikkat çeken ayrıntılarr ise şu şekilde:

İş cinayetlerinde ölenlerin 7’si kadın işçi, 167’si erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, ticaret, sağlık ve konaklama işkollarında meydana geldi.

On altı göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: 6’sı Suriyeli, 4’ü Rusyalı, 3’ü Afganistanlı, 1’i Gürcistanlı ve 1’i İranlı.

11 çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Çocuk işçiler tarım, ticaret, inşaat ve konaklama işkollarında çalışıyordu.

Ölümler en çok tarım/orman, inşaat/yol, taşımacılık, sağlık, metal, güvenlik, ticaret/büro, konaklama, enerji, belediye/genel işler, madencilik, tekstil, gemi/tersane, kimya ve ağaç işkollarında meydana geldi.

Tarım işkolunda 21 işçi ve 16 çiftçi hayatını kaybetti.

İnşaatlarda neredeyse her gün bir iş cinayeti meydana geldi.

Covid-19 nedenli ölümlerdeki artış nedeniyle sağlık işkolunda ölüm sayısı 12.


İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN