İşçilerden dolar tepkisi: Kara kışı işçi baharına çevirelim

İşçilerden dolar tepkisi: Kara kışı işçi baharına çevirelim

TL'ni döviz karşısında değer kaybetmesiyle birlikte alım gücü daha da düşen işçiler duruma tepki gösterdi. DİSK, 25 Kasım günü sokağa çıkacağını açıkladı.

Tüm çalışanların gözü 2022 asgari ücretinin belirlenmesindeyken TL'nin döviz karşısında hızla değer kaybetmesi işçileri de endişelendiriyor. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), bir dizi ekonomik taleple bugün iş yerlerinden yarın ise alanlardan iktidara seslenecek.

Asgari ücretle ilgili net 5 bin 200 miktarını açıklayan DİSK, aynı zamanda asgari ücretten vergi kesintisi gibi taleplerini geçtiğimiz günlerde dile getirmiş ve Askeri Ücret Tespit Komisyonu masasında olmasa da iş yerlerinde ve dışarıda basın açıklamalarıyla dışarıda olacağını duyurmuştu.
Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu'nun DİSK adına yaptığı açıklamayla, "Kara kışı işçi baharına çevirelim" denildi.

"Ekonomik krizin ve pandeminin ağır yükü altında karakışa girerken geçinebilmek için ülkeyi yönetenleri önlemler almaya çağırıyoruz" diyen Çerkezoğlu dövizin yükselmesiyle birlikte geçinmenin imkansız hale geldiğini söyledi.

'ÜRETİMDEN GELEN GÜÇ DAHİL OLMAK ÜZERE DEMOKRATİK YÖNTEMLERLE MÜCADELEYE'

Çerkezoğlu, "Döviz kuru arttıkça iğneden ipliğe her şeye zam geliyor. Türk Lirası değer kaybettikçe her gün daha da yoksullaşıyoruz" ifadelerini kullandığı açıklamada şu talepleri basın açıklamasıyla dile getireceklerini duyurdu:

"TL’nin ve emeğin değersizleştirilmesi politikasından derhal vazgeçilmelidir.
TL’nin değersizleşmesi nedeniyle yaşanan tüm kayıplar asgari ücret artışıyla telafi edilmeli, bu artışta işçiler büyümeden de pay almalıdır.
Asgari ücretin ve tüm ücretlerin asgari ücret tutarı kadar bölümünde vergi ve kesintiler kaldırılarak tüm ücretlere 1000 lira iyileştirme yapılmalıdır.
İşçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin en önemli yolu, sendika ve grev hakkıdır. Bu hakların kullanımı önündeki tüm yasal ve fiili engelleri kaldırılmalıdır.
Diğer işçi konfederasyonları Türk-İş, Hak-İş başta olmak üzere tüm emek ve demokrasi güçlerini emeğimizi, geçimimizi ve memleketimizi savunmak için, üretimden gelen gücün kullanımı da dahil olmak üzere demokratik her türlü yöntemle ortak mücadeleye çağırıyoruz."

'İŞÇİ SINIFI SATILIK DEĞİLDİR'

Avrupa'da asgari ücretin en az olduğu ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Çerkezoğlu, "Bugün ülkemize, emeğimize sahip çıkmak yurtseverliğin gereğidir. Yoksulluğa ve emeğimizin ucuzlatılmasına teslim olmayalım, kara kışı işçi baharına çevirelim: Bu ülke, bu halk, bu ülkenin işçi sınıfı satılık değildir!

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN