İskenderun'da yeni rant bölgesi depremden etkilenmedi: Riskli alana dahil edilmeyen mahallelerde büyük yıkım

İskenderun'da yeni rant bölgesi depremden etkilenmedi: Riskli alana dahil edilmeyen mahallelerde büyük yıkım

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın İskenderun ilçesinde önce riskli alan ilan edilen sonra Danıştay'ın iptali üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 4 Şubat 2022'de riskli alan kararı kaldırılan 6 mahallenin yeni rant alanları olduğu belirtiliyor. Mahallelerden bazıları ise depremden etkilenmedi. Riskli alanı ilan edilmeyen mahallelerde ise depremin ardından binaların ağır hasarlı olduğu görüldü.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ilin etkilendiği 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen Hatay'ın ilçesi 300 bin nüfuslu İskenderun'da yaklaşık 200'e yakın bina enkaza dönüştü. Birçok bina ağır hasar alarak oturulamaz hale geldi. İskenderun'da önce riskli alan ilan edilip mahkemenin iptali üzerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 4 Şubat 2022'de riskli alan kararı kaldırılan 6 mahallenin durumu ise dikkatlerden kaçmadı.

İlçenin yeni rant bölgesi olarak bilinen 6 mahalleden bazıları depremden etkilenmedi. Risk alanı ilan edilmeyen diğer mahallelerde ise büyük bir yıkım var.

Meydan, Cumhuriyet, Modernevler, Numune, Pınarbaşı ve Esentepe mahalleleri, Bakanlar Kurulu kararı ve dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayıyla, 16 Eylül 2013'te 6306 sayılı kanun kapsamına sokularak riskli alan ilan edildi. Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen riskli alan kararı, 2015 ve 2017'deki mahkeme kararıyla iptal edildi.

ERDOĞAN KARARI KALDIRDI

Bu riskli alan kararı, depremden tam 1 yıl önce, 4 Şubat 2022'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kaldırıldı. Maraş'taki depremlerin ardından CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu kararını hatırlatarak sosyal medyada paylaşım yaptı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da bunun üzerine bir açıklama yaparak Sözcü gazetesinde "Deprem bölgesi riskli değilmiş" başlığıyla verilen haberin "yalan, asılsız ve mesnetsiz" olduğunu iddia etti. Açıklamada 2013'te bazı yerleşim yerlerinin "riskli alan" ilan edildiği, ancak Danıştay'a yapılan itiraz sonucu bu kararın iki kez iptal edildiği aktarıldı.

İskenderun'daki Meydan, Esentepe, Cumhuriyet, Numune, Pınarbaşı ve Modernevler mahallerinin yüzde 65'inin ruhsatsız yapılardan oluştuğu ve riskli alan kararının bu yüzden alındığı ifade edildi. Bakanlık açıklamasında "depreme hazırlık amacıyla yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarına bazı kesimlerin itirazı sonucu bu kararın mahkemeye taşındığı" ve 'riskli alan kararının' Danıştay tarafından iptal edildiği bildirildi.

KENT MERKEZİNDE YIKILAN MAHALLELER RİSKLİ ALAN KAPSAMINA SOKULMADI

Diken'den Can Bursalı ve Sadık Güleç'in haberine göre, 6 Şubat'ta yaşanan depremde, riskli alan olarak ilan edilen altı mahalleden sadece Meydan, Numune ve Pınarbaşı mahallelerinde hasarlı binalara rastlanıyor. İlçe merkezine çok yakın konumda bir gecekondu mahallesi olan Meydan Mahallesi'ndeki boş alanlara, başka mahallelerdeki enkazların molozları da yığılıyor. Riskli alan ilan edilen mahallelerden Modernevler de depremi az hasarla atlatan mahallelerden biri. 2013'teki karar kapsamında riskli alan ilan edilen mahallelerin, ilçedeki yeni rant alanları olduğu da belirtiliyor.

Depremin asıl etkilediği Kurtuluş, Dumlupınar ve Mustafa Kemal gibi ilçe merkezinde yeni rant alanı oluşturmayan mahalleler ise riskli alan kapsamına alınmamıştı. Özellikle şehrin merkezinde yer alan ve Pac Meydanı olarak bilinen, İsmet İnönü'nün de heykelinin bulunduğu bölgedeki bütün binalar ya yıkılmış durumda ya da ağır hasarlı olduğu için kullanılamayacak halde olduğu gözlemleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN