Depremde hasar gören araçlar ne olacak? KASKO'da dikkat çeken deprem detayı!

Depremde hasar gören araçlar ne olacak? KASKO'da dikkat çeken deprem detayı!

Anadolu'nun 11 ilinde yıkıma yol açan depremlerde on binlerce bina yerle bir olurken bir o kadar araç da kullanılamaz hale geldi. Peki, sigorta şirketleri deprem kaynaklı araç hasarlarını karşılaşacak mı? Konunu uzmanı, sigortadaki 'deprem teminatı'na dikkat çekti. İşte, depremde zarar gören araçların KASKO sigorta durumu...

Kahramanmaraş'ta 6 Ocak 2023 Pazartesi günü saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremde şu ana kadar 40 bin 689 kişi hayatını kaybetti, 108 bin 68 kişi yaralandı. Suriye'den Ankara'ya kadar birçok bölgede hissedilen zelzelenin ardından artçı sarsıntıların yanı sıra saat 13.25'te Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremden etkilenen illerden 216 bin 347 afetzedenin başka illere tahliye edildiğini bildirdi.

kasko-deprem-hasarini-karsiliyor-mu-1.jpg

ON BİNLERCE ARAÇ KULLANILAMAZ HALE GELDİ

Depremin yıkıcı etkisi ile birlikte binlerce araç da enkaz altında kaldı. Tonlarca moloz ve enkaz yığını içerisinde birçok araç parçalandı ve kullanılamaz hale geldi.

Sigorta şirketlerinin depremde hasarı karşılaması için trafik sigortası (KASKO) yaptırmış olmak şart, ayrıca o KASKO'dan da deprem poliçesinin çıkartılmamış olması gerekiyor.

murat-buyukcelebi-kimdir.jpg

'DEPREM TEMİNATI' DETAYI

Sigorta Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Büyükçelebi konuya ilişkin yaptığı açıklamasında şunları söyledi:

"KASKO poliçesi varsa sigortalılarımızın içerisinde de deprem teminatı varsa ki çoğunda da mevcut. Tabii ki karşılayacak. Deprem teminatı var mı yok mu ona bakmak gerekiyor. Yüzde 20 katılım var mı yani yüzde 80'nini mi ödüyor? Yüzde 100'ünü mü ödüyor?

Trafik sigortası varsa tabii ki karşılayamayacak çünkü trafik sigortası karşı tarafa verilmiş zararlar için bir sorumluluk poliçesi. Bir poliçe yaptırırken içerisinden bir takım teminat çıkarmaları yapmak çok doğru değil çünkü başımıza ne geleceği bilme imkanımız yok."

kasko-deprem-hasarini-karsiliyor-mu-3.jpg

DEPREMDE ARAÇLARI HASAR GÖRENLER NE YAPMALI?

KASKO fiyatları yükselince düşürmek için deprem teminatından vazgeçen depremzedeler de bu durumda zor da olacak çünkü poliçede yoksa sigorta şirketleri hiçbir bedel ödemiyor. Peki, KASKO'sunda deprem teminatı bulunanlar nasıl bir yol izleyecek? Büyükçelebi bu sorunun yanıtını da şu şekilde verdi:

"Sigorta şirketlerine ihbarda bulunulması gerekiyor. Bu ihbardan sonra kayıtlar açılıyor ve ondan sonra bir takım ekspertiz işlemlerinden sonra hızlı bir şekilde sigortalılara ödemeler yapılıyor. Deprem sebebi ile pert olan aracın rayiç bedelinin tamamı ödeniyor.

Hasarlı ise onarım yapılıyor. Kısmi bir hasar varsa bir tamirat söz konusu ise araçlar ilgili servislere çekiliyor ve tamirat süreci başlıyor. Tamirat esnasında da vatandaşımızı mağdur etmemek için de ikame araç verilme durumu var.

Onlar da çok rahatlıkla talep edebilirler. Aracın sahibi hayatını kaybettiyse de ödemeler varislerine yapılıyor. Veraset ilamı yapıldıktan sonra da sigorta şirketine başvurup ilgili tazminatlarını talep edebilirler."

kasko-deprem-hasarini-karsiliyor-mu-2.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN