İslam Memiş yeni asgari ücreti açıkladı! Çalışanlar bayram edecek: Asgari ücrette rakam yükseliyor!

İslam Memiş yeni asgari ücreti açıkladı! Çalışanlar bayram edecek: Asgari ücrette rakam yükseliyor!

Son olarak Temmuz ayında yüzde 30 oranında zam yapılarak 4.253 liradan 5.500 liraya yükseltilen asgari ücret hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan yılbaşını işaret ederek "Yüzde 30 ara artış yapıyoruz. Bu bir ara artıştır, asıl tespiti inşallah yılbaşında gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullanmıştı. Yeni yıl yaklaşırken asgari ücret zammının ne kadar olacağı merak konusu olurken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, yeni asgari ücreti resmen açıkladı.

Yaklaşık 7 milyon asgari ücretli çalışanın merakla beklediği 'asgari ücret zammı' konusunda son aşamaya gelindi. Asgari ücrete son olarak Temmuz ayında yüzde 30 oranında zam yapılmış ve 4.253 liradan 5.500 liraya yükseltildiği açıklanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temmuz ayında yapılan bu bu zammın sadece bir ara artış olduğunu vurgulayarak asıl zammın yılbaşında hayata geçeceğini duyurmuştu.

Yeni yılın yaklaşmasıyla beraber kısa süre içinde açıklanması beklenen asgari ücret zammı konusunda hareketli saatler yaşanıyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, asgari ücret konusundaki tahminini değiştirdiğini açıklayarak dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Elinde Altını Olanlar Felakete Hazır Olsun! İşte İslam Memiş'ten Çarşı Pazar Karıştıracak Altın Yorumu

"BU BİR ARA ARTIŞTIR"

Temmuz ayında yeni asgari ücretin 5 bin 500 lira olarak belirlendiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasında "Yeni bir asgari ücret rakamı belirledik. Asgari ücrete temmuzdan geçerli olmak üzere yüzde 30 ara artış yapıyoruz. Net 5 bin 500 lira olacak. İşçi başına devletimiz işverenlere de 100 lira destek verecek. Yeni asgari ücretin tüm kesimlere hayırlı olmasını diliyorum. Bu bir ara artıştır, asıl tespiti inşallah yılbaşında gerçekleştireceğiz." ifadelerine yer vermişti.

4933388.jpg

İKİNCİ TOPLANTI 14 ARALIK'TA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu açıklamaları sonrasında yeni yılın yaklaşmasıyla beraber gözler asgari ücret zammına çevrildi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay ilki 7 Aralık'ta yapılan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesinde sendika genel merkezinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak toplumun büyük bir bölümünü memnun etmeyecek bir rakamın altına imza atmayacaklarını vurguladı. Asgari ücret ne kadar olacak sorusunun cevabını aramak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TİSK ve TÜRK-İŞ 14 Aralık’ta ikinci kez bir araya gelecek.

Söz konusu ikinci toplantı sonrasında yeni asgari ücretin resmi olarak açıklanması beklenirken gazeteci Melik Yiğitel, 'taraflarla konuştum' diyerek yeni asgari ücretin 8.300 civarında olacağını açıkladı.

Asgari ücret için masadaki rakamlar: Yüzde 60 gelirse zam gelirse 8.800 TL olacak

CANLI YAYINDA YENİ ASGARİ ÜCRETİ AÇIKLADI

Yiğitel açıklamasında “Resmi istatistiklere göre asgari ücretli çalışan sayısı yüzde 37. Bu Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in 2 hafta önce açıkladığı rakam. Toplamda 31 milyon 422 bin kişi çalışıyor. Bunun 13 milyon 536 bini asgari ücretli. Ben bütün taraflarla konuştum. Gördüğüm kadarıyla rakam 8 bin liradan az olmayacak. 8.000 – 8.500 bandında bir yerde olacak. Hatta bu bandı biraz daha daraltırsam 8.300 civarında bir rakam çıkabilir, sürpriz olmaz” ifadelerine yer verdi.

Melik Yiğitel kimdir, Melik Yiğitel kaç yaşında, aslen nereli? - Habernew.com

İSLAM MEMİŞ TAHMİNİNİ DEĞİŞTİRDİ

Yiğitel'in bu açıklamaları sonrasında Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, 2023 asgari ücret tahminini değiştirdiğini açıkladı.

"8 BİN TL VEYA ÜZERİNDEKİ RAKAMLAR OLABİLİR"

Katıldığı bir televizyon yayınında asgari ücret zammıyla ilgili görüşlerini belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş "Haziran ayında 7250-7500 TL arasında asgari ücret tahminim vardı, ancak haziran ayından bugüne geçen sürede ekonomik gelişmeler ve enflasyon tekrar yeni bir güncellemeyi gündemde getirdi. Asgari ücret 8 bin TL veya üzerindeki rakamlar olabilir. STK'lar 7785 TL gibi rakamlar açıklasa da, Sayın Cumhurbaşkanımız noktalayacağı bir süreç olacaktır. Cumhurbaşkanımızın özellikle 'Biz vatandaşımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz' sözü var." ifadelerini kullandı.

Komisyonda uzlaşılacak rakamı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir miktar yukarı çekeceğini söyleyen Memiş, "Vatandaşlar her zaman Sayın Cumhurbaşkanından verilen rakamın üstüne bir rakam açıklamasını bekliyor. Ama bir yanda maliyet artışları, işverene yükü gibi durumlarda var. Örneğin asgari ücret yüzde 45'lik zamla 8 bin TL belirlendiğinde brüt ücret 9412 TL oluyor. Bunun işverene maliyeti ise 11059 TL. Asgari ücret yüzde 50 zamla 8250 TL olursa işverene maliyeti 11404 TL olur. Buraya dikkat çekmek lazım. İşverene maliyet noktası ve EYT. İkisi aynı zaman denk geldiği için işverene maliyeti ciddi anlamda soru işaretlerini beraberinde getiriyor." şeklinde konuştu.

ASGARİ ÜCRET ZAM ORANLARI

YÜZDE 30 ZAM

Şu an 5 bin 500 TL olan asgari ücret yüzde 30 zamla 7 bin 150 TL'ye yükselecek.

YÜZDE 40 ZAM

Şu an 5 bin 500 TL olan asgari ücret yüzde 40 zamla 7 bin 700 TL'ye yükselecek.

YÜZDE 50 ZAM

Şu an 5 bin 500 TL olan asgari ücret yüzde 50 zamla 8 bin 250 TL'ye yükselecek

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN