Türkiye'de nevruz böyle kutlandı

Türkiye'de nevruz böyle kutlandı

İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep ve Van’ın da aralarında olduğu 20’den fazla ilde nevruz ateşi yakıldı. Bu yılki nevruz kutlamalarının ana sloganı ‘‘Şimdi kazanma zamanı’’ oldu.

HDP il başkanlıkları üç büyük şehirde Nevruz etkinliği düzenledi. İzmir'deki Nevruz ateşini HDP il binasına düzenlenen saldırıda öldürülen parti çalışanı Deniz Poyraz'ın ailesi yaktı. İstanbul'daki Nevruz kutlamalarında 83 kişi, Ankara'da da bir kişi gözaltına alındı. Bu yılki nevruz kutlamalarının ana sloganı ‘‘Şimdi kazanma zamanı’’ oldu. İstanbul Yenikapı Meydanı’nı dolduran yaklaşık yarım milyon kişi de sahnede Türkçe ve Kürtçe yazılı bu sloganın altında bir araya geldi.

Sık sık ‘‘newroz piroz be’’ (nevruz kutlu olsun) sloganının atıldığı kutlama töreninde konuşan Halkların Demokratik Partisi Eş Başkanı Mithat Sancar, baskılara rağmen Türkiye’ye baharı getirmek isteyen milyonların birleşerek iktidara yürüdüklerini söyledi.

Sancar, ‘‘Başarıya yürüyoruz. Zulüm, zorbalık iktidarını mutlaka ama mutlaka bu güç değiştirecektir. Sadece iktidarı değiştirmekle kalmayacak biz bu ülkeye yeni bir başlangıcı da yaşatacağız. Duyun ey savaş baronları, kandan, talandan, yalandan, sömürüden medet uman muktedirler, duyun bu sesi: Biz geliyoruz, halkların gücü geliyor, mücadelenin kararlılığı geliyor. Newroz yıllardır demokratik çözüm ve büyük barış için bir sembol olmuştur. Biz 2013 Newroz'unda okunan o barış deklarasyonunun arkasındayız. Biz Dolmabahçe'de açıklanan demokrasi programının arkasındayız. Biz eylül ayında açıkladığımız deklarasyonla demokrasiye, Kürt sorununa demokratik çözüme, bütün halklarla büyük barışa giden yolda yürümeye kararlıyız’’ dedi.

4180836.jpg

MİTHAT SANCAR: ‘‘BU YIL FİNAL YILIDIR, BARAJSIZ SEÇİM İSTİYORUZ’’

Yıllardır cezaevinde tutuklu bulunan Abdullah Öcalan’a yönelik tecridi kırmak ve barışı kurmak için mücadele ettiklerini dile getiren HDP Eş Başkanı, seçim sisteminde yapılan değişiklikleri de eleştirdi.

Mithat Sancar, ‘‘Bu yıl final yılıdır. Bunu unutmayın, bu iktidar hangi oyunları oynarsa oynasın, hangi mühendisliklere başvurursa başvursun, boşunadır, nafiledir. Yok seçim kanunlarında değişiklikler yapıyorlar. Ne yapacaklar kendilerine avantaj sağlayacaklar. Barajı yüzde 7’ye düşürüyorlar. Barajı düşürmelerinin amacı küçük ortakları var ya MHP, onu güvence altına almak içindir. Ama olsun. Bu barajı kim yıktı? On yıllardır mücadele eden bizler yıktık. Yüzde 10 barajını bize karşı getirdiler ama mücadelemizle, inancımızla, kararlılığımızla yıktık. Biz barajsız seçim istiyoruz. Herkesin iradesiyle, gücüyle parlamentoya girmesini istiyoruz. Bu ülkede çoğulcu eşit özgürlük adil yaşam istiyoruz’’ dedi.

4179804.jpg

İZMİR’DE ‘DENİZ POYRAZ ÖLÜMSÜZDÜR’’ SLOGANLARI ATILDI

İzmir’deki Nevruz töreni ise Gündoğdu Meydanı’nda yapıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) gibi siyasi partilerin oluşturduğu tertip komitesinin çağrısıyla gerçekleşen mitingde Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve sol örgütlerin üyeleri de yerini aldı. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı alanda mitinge katılmak isteyenler üstleri arandıktan sonra alana girebildi.

Nevruz kutlamasına katılanlar sık sık “Jin, jiyan, azadi” (kadın, yaşam, özgürlük), “Siyasi tutsaklar onurumuzdur”, “Deniz Poyraz ölümsüzdür” sloganları attı. Geçen yıl HDP İzmir il örgütüne yapılan saldırıda öldürülen parti üyesi Deniz Poyraz’ın fotoğrafının da yer aldığı “Deniz Poyraz isyanımızdır” yazılı dövizler taşındı.

Miting, Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz ile DBP Eş Genel Başkanı ve HDP Milletvekili Saliha Aydeniz tarafından nevruz ateşinin yakılmasıyla başladı.

Açılış konuşmasını HDP İzmir il eş başkanları Berna Çelik ve Vedat Çınar Altan, Kürtçe ve Türkçe olarak yaptı. Altan, “Bu kent Deniz Poyraz’ın kenti. Geçen sene onu aramızdan alçakça bir saldırıyla aldılar. Ancak bugün Fehime annenin söylediği gibi Deniz’i uğurladığımız bu kentte binlerce Deniz olup Gündoğdu Meydanı’na aktık. Bizler için Deniz’in anısına sahip çıkanlar için bayram, onu katledenler için, kendi çürümüş iktidarlarını katliamcı siyasete borçlu olanlar için dert olsun” dedi.

GAZİANTEP’TE DE BİNLERCE İNSAN NEVRUZ ALANINI DOLDURDU

Gaziantep’te de Nevruz Bayramı her yıl olduğu gibi coşkulu bir şekilde geniş bir katılımla kutlandı. Geniş güvenlik önlemleri arasında üst aramaları yapılan binlerce kişi bayramı kutlanacağı alana giriş yaptı.

Yöresel kıyafet ve renklerin ön planda olduğu Nevruz kutlamasında sloganlar ve müzik eşliğinde halaylar çekildi. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcilerinin de katıldığı etkinlikte konuşmacılar, iktidar partisinin sol partiler üzerindeki siyasi baskısının yanı sıra Türkiye’deki ekonomik krize dikkat çekti.

4179808.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN