İstanbul Barosu, 11 yönetim kurulu üyesinin görevden alınmasının ardından Olağanüstü Genel Kurul toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Erinç Sağkan, "Zulme, baskıya boyun eğmeyiz, biat etmeyiz" dedi.
İstanbul Barosu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve 10 Yönetim Kurulu üyesinin görevlerine son verilmesi ve yeni bir seçim yapılması talebiyle açılan dava sonrasında, İstanbul Barosu Olağanüstü Genel Kurul toplantısını gerçekleştirdi.
Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantıya Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, farklı şehirlerden baro başkanları, avukatlar, siyasi parti temsilcileri ve uluslararası hukuk temsilcileri ilgi gösterdi.
Genel kurul, İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşu ile başladı. Divan seçimleri sonucunda kongrenin divan başkanlığına Hasan Fehmi Demir seçildi. Salonda sık sık "Hak, hukuk, adalet" ve "Savunma susmadı, susturulamaz" sloganları atıldı.
PROF. DR. KABOĞLU: SAVUNMA ÇÖKERTİLMEK İSTENİYOR
İstanbul Barosu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, genel kurulda yaptığı konuşmada, son iki aydır yargı mensuplarının da dahil olduğu bir süreçle savunmanın sistematik şekilde çökertilmek istendiğini belirtti. “11 üyeli yönetim kurulumuz eksiktir, delil üretilerek özgürlüğümüzden alıkonulduk” ifadelerini kullanan Kaboğlu, hukukun üstünlüğü ve savunma hakkının korunması gerektiğini vurguladı.
ERİNÇ SAĞKAN: GÜCÜMÜZÜ HAKTAN, HALKTAN VE HUKUKTAN ALIYORUZ
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, yaptığı konuşmada hukuksuz suç duyuruları ve darbe dönemlerinde bile işletilmeyen görevden alma mekanizmalarıyla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Sağkan, "Bize cübbelerimizi iliklememiz isteniyor. Ancak bizler, iktidarların sağladığı güce tapmayız, zulme ve baskıya boyun eğmeyiz, biat etmeyiz. Eğilmeyiz, bükülmeyiz çünkü gücümüzü erkten değil; haktan, halktan ve hukuktan alırız. Hak bildiğimizi söylemekten asla vazgeçmeyiz. Çünkü biliyoruz ki biz susarsak, savunma susarsa adalet susar" şeklinde konuştu.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan
Sağkan, adaletin sustuğu bir toplumda demokrasinin, düzenin ve kalkınmanın mümkün olamayacağını ifade ederek, "Ülkemizin bugünü ve geleceği için susma hakkımız yok. İstanbul Barosu’nun ve Genel Kurul’un iradesini savunmaya devam edeceğiz" dedi.
CAN ATALAY MESAJI: BİRLİK VE DAYANIŞMAYLA BU SÜRECİ ATLATACAĞIZ
BirGün'de yer alan habere göre;Genel kurulda, milletvekilliği düşürülen eski Hatay Milletvekili Can Atalay da hatırlatıldı. Konuşmacılar, Atalay’ın Olağanüstü Genel Kurul çağrısına atıfta bulunarak, "Her dönem yasaları, hak ve özgürlükleri savunma yolunda zorluklarla ve baskılarla karşılaşsak da, demokrasiden yana duruşumuz sayesinde her süreci birlik ve dayanışmayla atlatacağız" mesajını verdi.
SÜRECİN ARKA PLANI: NE OLMUŞTU?
İstanbul Barosu'nun, gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin'in 21 Aralık 2025’te Suriye'de öldürülmesinin ardından yaptığı açıklama sonrası İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu ve 10 Yönetim Kurulu üyesi hakkında görevden alınmaları ve yeni bir yönetim seçilmesi talebiyle İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açılmıştı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, baro başkanı ve yönetiminin görevden alınması ve yerlerine yeni yönetimin belirlenmesi yönünde karar verilmesi talep edilmişti. İstanbul 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, duruşma tarihi olarak 4 Mart'ı belirlemişti.