İstanbul'da bu semtlerde zemin adeta su gibi! Prof. Dr. Okan Tüysüz, ilk kez paylaştı

İstanbul'da bu semtlerde zemin adeta su gibi! Prof. Dr. Okan Tüysüz, ilk kez paylaştı

Kandilli Rasathanesi'nden Prof. Dr. Okan Tüysüz İstanbul'da beklenen depremde sıvılaşma tehlikesi olan 19 bölgeyi paylaştı. İşte, İstanbul'da zemin sıvılaşması olan yerler...

İTÜ Öğretim Üyesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, İBB'nin Mikrobölgeleme raporundan çarpıcı bir veriyi paylaştı.

İstanbul'da depremde sıvılaşma riski olan alanları açıklayan Prof. Dr. Okan Tüysüz, şunları söyledi:

"İBB Mikrobölgeleme raporuna göre İstanbul'da olabilecek bir depremde sıvılaşma riski olan alanlar:

Göksu Deresi, Küçüksu Deresi, Bekar Dere ve İstavroz Deresi alüvyonları.

Seyitahmet Deresi ve Kurbağalı Dere alüvyonları, Çamaşırcı Dere, İdealtepe Deresi, Küçükyalı Deresi, Esenyurt Deresi, ve Tugay Deresi alüvyonları.

Pendik Deresi, Kaynarca Deresi, Kemiklidere Deresi ve Tuzla Deresi alüvyonları.

Sancaktepe ilçesi merkezi, Sultanbeyli ilçesi merkezi, Tuzla ilçesinin kuzey kısmı (Sabiha Gökçen Havalimanı doğu kısmı), Pendik ilçesinin kuzey kısmı (Sabiha Gökçen Havalimanı kuzey kısmı).

Buralar neresi derseniz rapordaki haritalara bakabilirsiniz."

okan-tuysuz-istanbul-depremi.jpg

ZEMİN SIVILAŞMASI NEDİR?

Zemin sıvılaşması sallantı sonrası suya doymuş tanecikli materyallerin sıkılığını kaybetmesi ve katı halden sıvı hale geçmesi şeklinde görülebilir. Bu durumda binalar ve köprüler çökebilir ya da bulunduğu noktaya batabilir.

Katı zemin davranışını kaybeden malzeme, su ile birlikte toprak zemin içerisinde bulduğu çatlak ve fisürlerden yüzeye doğru hareket eder. Yüzeyde sıvılaşmanın gözlenmesi de, tek veya art arda sıralanmış kum konileri, çatlaklar boyunca kum birikmeleri ve kum fışkırması şeklindedir.

ZEMİN SIVILAŞMASININ OLASI SONUÇLARI

Zeminin sıvılaşması sonucu yapı zemine batabilir veya hafif yapılarda yukarı doğru hareket gözlenebilir. Sıvılaşan zeminde, küçük kayma gerilmeleri büyük şekil değiştirmelere sebep olur ve yapılarda zemin göçmesi hasarları meydana gelir. Bir zeminin sıvılaşması esas olarak; zeminin gevşekliğine, daneler arasındaki bağa, kil miktarına ve boşluk suyunun drenajının engellenmesine bağlıdır.

SIVILAŞMA NERELERDE GÖRÜLÜR?

Özellikle, kil bulunmayan kum ve siltler ve bazen çakıllar sıvılaşma potansiyeline sahiptirler. Deprem sırasında oluşan deprem dalgaları suya doymuş daneli tabakalardan geçerken dane yerleşim düzenini değiştirir ve bu durum gevşek olarak bulunan danelerin göçerek yerleşmesine ve sıkışmasına sebep olur.

İSTANBUL MİKROBÖLGELEME RAPORU

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN