Çanakkale yanıyor: Tahliye edilen köy sayısı 9'a yükseldi

Çanakkale yanıyor: Tahliye edilen köy sayısı 9'a yükseldi

Yurt genelinde mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcaklıklar yangına davetiye çıkarıyor. Çanakkale'nin Kayadere köyünde çıkan ve rüzgarın etkisiyle yayılan yangın giderek büyüyor. Ekipler alevlere karadan ve havadan müdahale ediyor. Yangına müdahalede 13 saat geride kalırken alevler bazı köyleri sardı, karayolu kapandı. 4 kişi ise dumandan etkilenirken 29 vatandaş yurtlara yerleştirildi. Bakan Yumaklı, bin 500 hektar alanın yangından etkilendiğini açıkladı.

Çanakkale'de radar tepesi olarak bilinen bölgenin çevresinde süren yangının rüzgarın etkisiyle Bayramiç ilçesine doğru ilerlediği belirtiliyor. Yangın ormanda yaşayan canlıların ölümüne neden olurken ekipler birçok ilde havadan ve karadan alevlere müdahale ediyor.

Yangına müdahalede 13 saat geride kalırken, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki ve AFAD Başkanı Vali Okay Memiş çalışmaları yerinde koordine ediyor.

7594038.jpg

AFAD tarafından yapılan açıklamada; yangının başlangıcı itibariyle bölgede toplam 1489 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 238 arazöz, 66 su tankeri, 64 iş makinesinin yer aldığı belirtildi.

Öte yandan yangın nedeniyle boşaltılan Yağcılar köyünde birçok ev alevlere teslim olurken, Çanakkale Boğazı'nın ise tek taraflı deniz ulaşımına açıldığı bildirdi.

Ayrıca AFAD, 25 köy ve 2 bin 279 aboneye elektrik verilemediğini açıkladı.

7594037.jpg

Yangın nedeniyle Çanakkale Hava Radar Mevzi Komutanlığı ile Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi de boşaltılıyor.

7593427.jpg

İÇİŞLERİ BAKANI YERLİKAYA: 251 VATANDAŞIMIZ TEDBİR AMAÇLI TAHLİYE EDİLDİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çanakkale’de devam eden orman yangınına ilişkin, saat 00.22’de; “9 köyden bin 251 vatandaşımız tedbir amaçlı tahliye edilmiştir. Sarıcaeli köyü yaşlı bakımevinden 45 vatandaşımız tahliye edilerek Terzioğlu KYK Yurdu’na yerleştirilmiştir” açıklamasını yaptı.

"BİN 500 HEKTAR ALANI YANGINDAN ETKİLENDİ"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bin 500 hektar alanı yangından etkilendiğini bildirdi.

Yumaklı yangın bölgesindeki son durum ile ilgili yaptığı açıklamada, "Toplamda 9 köy tahliye edildi. Yangından bin 500 hektar alan etkilendi. Devlet hastanesinden 14 kişi nakledildi. 150 hastamız şu anda 60 ambulansla bekletiliyor. Önlemler alındı. Sosyal medyada speküle edilen bu durumu açıklayalım. Üniversitede de teyakkuz devam ediyor ama boşaltma durumu söz konusu değil." açıklaması yaptı.

7592238.jpg

Yumaklı, "Rüzgar ve nem seviyesi gündüz olduğu gibi zorlayıcı değil. Sabah 6'dan itibaren artış söz konusu olacak. Gece olması sebebiyle yere inemeyen uçaklarımız var ancak 4 gece görüş helikopteriyle mücadeleye devam ediyoruz. 1500'e yakın personel çalışıyor. Gündüz açıklamış olduğumuz hava araçları yine mücadeleye katılacaklar. Çanakkale-Çan yolu kapalı, boğaz tek yönlü olarak ulaşıma kapatıldı. Ancak sabahın ilk saatlerinde çift yönlü olarak ulaşıma kapatılmış olacak." ifadelerini kullandı.

7593430.jpg

9 KÖY TAHLİYE EDİLDİ

Merkeze bağlı Kayadere, Yağcılar, Ulupınar, Belen, Kalabaklı ve Aşağıokçular köyleri AFAD koordinasyonunda Jandarma ekipleri tarafından tedbir amaçlı tahliye edildi. 9 köy için ise tedbir alındı.

7593519.jpg

"HASTANE TEYAKKUZ HALİNDE AMA BİR TAHLİYE SÖZ KONUSU DEĞİL"

Bakan Yumaklı yaptığı açıklamada "Bugün 29 yangın çıktı ülkemizde, 26'sı söndürüldü. En ağır Çanakkale merkezdeki yangındır. Şiddetli rüzgarın etkisiyle maalesef yayıldı. Şu anda kuş uçumu 15.1 km'lik hatta etkili oldu. Yangının ilerlemesine sebep olan rüzgar o kadar şiddetli ki an itibarıyla 70 km'lik bir rüzgar hızı var. Bütün güçlerimizi yerleşim yerlerini korumaya odaklamış durumdayız. En kötü senaryoya göre hazırlık yapılıyor. Devlet hastanesi ve üniversite teyakkuz halinde ama henüz bir tahliye söz konusu değil." dedi.

7593520.jpg

"YANGIN ÇANAKKALE ŞEHRİMİZİ ŞEHİR MERKEZİNİ TEĞET GEÇER BİR HALDE İLERLİYOR"

Yangın bölgesindeki rüzgarın saatte 70 kilometre hızı olduğunu, nemin ise yüzde 19’a ulaştığını hatırlatan Yumaklı “Maalesef bunların hepsi mücadelemizi güçleştirmekte. Bütün güçlerimizi yerleşim yerlerini korumaya odaklamış durumdayız. Sevindirici tarafı, şu anda Kepez beldesi başta olmak üzere yangın Çanakkale şehrimizi şehir merkezini teğet geçer bir halde ilerliyor.” dedi.

7593729.jpg

BAKANI KOCA: 4 KİŞİNİN TEDAVİSİ SÜRÜYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çanakkale'deki orman yangınında dumandan etkilenin 4 kişinin tedavisinin sürdüğünü, yangın nedeniyle 23 ambulans ve 4 Ulusal Medikal Arama Kurtarma Ekibinin (UMKE) yer aldığı 85 sağlık personelinin görevlendirildiğini bildirdi.

7592878.jpg

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

"Bugün saat 12.54'te Çanakkale merkezde başlayan orman yangınında 4 kişi dumandan etkilenmiş olup, tedavileri devam etmektedir. Yangın sebebiyle 23 ambulans ve 4 UMKE timi ile toplam 85 sağlık personeli görevlendirmesi yapılmıştır. Çanakkale halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz."

7593952.jpg

“4 VATANDAŞIMIZ DUMANDAN ETKİLENDİ"

AFAD'dan yapılan açıklamada, İçişleri Bakan Yardımcısı Sn.Münir Karaloğlu, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sn.Veysel Tiryaki ve AFAD Başkanı Sn. Vali Okay Memiş çalışmaları yerinde koordine etmek üzere bölgeye intikal etmiştir. 4 vatandaşımız dumandan etkilenmiş olup, tedavilerine devam edilmektedir. Merkeze bağlı Kayadere, Yağcılar, Ulupınar, Belen, Kalabaklı ve Aşağıokçular köyleri AFAD koordinasyonunda Jandarma ekipleri tarafından tedbir amaçlı tahliye edilmiş olup; Kızılcaören ve Taşlıtarla köyleri için tahliye planları yapılmıştır. Çanakkale-Çan Karayolu araç ve Çanakkale Boğazı gemi trafiğine tedbir amaçlı kapatılmıştır. Tüm imkanlarımız ile Yeşil Vatan için mücadele etmeye ve milletimizin yanında olmaya devam ediyoruz.” denildi.

7592765.jpg

"736 VATANDAŞ TEDBİR AMAÇLI TAHLİYE EDİLDİ"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Çanakkale'deki orman yangını nedeniyle 736 vatandaşın tedbir amaçlı tahliye edildiğini bildirdi.

7592882.jpg

Altun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yangından etkilenenlere geçmiş olsun dileklerini iletti.

"Ormanın kahramanlarının" rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışmalarını sürdürdüğünü vurgulayan Altun, şunları kaydetti:

"Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi, 1328 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 202 arazöz, 30 su tankeri ve 64 iş makinesiyle, meydana gelen yangını en kısa sürede kontrol altına almak için büyük mücadele veriliyor. Bölgede 736 vatandaşımız tedbir amaçlı tahliye edilirken, Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı, Çanakkale'deki orman yangınının devam ettiği bölgeye intikal etmiştir."

7591874.jpg

7593044.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN