Şimdi de kaçak göçmen hamlesi

Şimdi de kaçak göçmen hamlesi

Göç sorununda politikasızlıkla geçen yılların ardından ilk kez somut adım sinyali geldi. İçişleri Bakanı Yerlikaya, düzensiz göçmenlerin tespiti için göç mobil noktalarının kurulduğunu açıkladı: İstanbul’daki geri gönderme merkezi ekim itibariyle tamamlandığında Türkiye çapında çalışma başlayacak. Her şey çok farklı olacak.

Türkiye, Suriye savaşının başından bu yana göç akınına uğrarken iktidar bu konuda yeterli önlemleri almamakla eleştiriliyor. Milyonlarca göçmenin topluma karıştığı süreçte entegrasyon çalışmalarından sınır güvenliğine gerekli adımlar atılmadı. Sık sık dile getirilen göç bakanlığı kurulmadı. İran üzerinden geçişlerle sayısı dahi net olarak bilenmeyen yabancılar sosyo-ekonomik sorunlara yol açtı. Göç İdaresi Başkanlığı, göçmen sayısının 4 milyon 893 bin 752 olduğunu açıkladı.

KAÇAK DENETİMİNDE PİLOT BÖLGE İSTANBUL

Yabancı sayısının, Türk vatandaşı sayısına oranla yüzde 20’yi aştığı bin 169 mahalle olduğu belirtildi. Seçim sath-ı mailine girilirken kaçaklara karşı denetimler sıkılaştı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya “İstanbul’u pilot bölge yaptık, göç mobil noktaları kurduk. Bir aylık süre zarfında sorgulaması yapılan yabancılardan 21 bininin düzensiz göçmen olduğunu tespit ettik. İstanbul’daki geri gönderme merkezimiz bittiğinde Türkiye çapında aynı anda çalışma başlatacağız” dedi.

2308krt01a-tum.jpg

Suriye’de 2011 yılının başında başlayan iç savaşla Türkiye’ye göç akını hızlanmaya başladı. Yıllar içinde göç akını artarak sürerken milyonlarca göçmenin topluma karıştığı süreçte entegrasyon çalışmalarından sınır güvenliğine gerekli adımlar atılmadı. Muhalefetin ve Sivil Toplum’un sık sık dile getirdiği Göç Bakanlığı kurulmadı. İran üzerinden geçişlerle sayısı dahi net olarak bilenmeyen yabancılar sosyo-ekonomik sorunlara yol açtı. Göç İdaresi Başkanlığı, göçmen sayısının 4 milyon 893 bin 752 olduğunu açıkladı. Gelinen aşamada bazı yerlerde göçmen sayısı yerli halkın sayısını geride bıraktı. Yabancı sayısının, Türk vatandaşı sayısına oranla yüzde 20’yi aştığı bin 169 mahalle olduğu belirtildi.

YENİ PROJEYİ BAKAN AÇIKLADI

Göçmen akınının Türkiye’nin en önemli sorunu haline geldiği dönemde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tartışmalara neden olacak bir proje açıkladı. İçişleri Bakanı Yerlikaya kabine toplantısı sonrasına gazeteciler ile bir araya geldi. Soruları yanıtlayan Yerlikaya son dönemde göçmen kaçakçılığı organizatörlerine yönelik son dönemde yoğun bir çalışma başlattıklarını belirterek Türkiye’de düzenli göçmen sayıları ve son üç ayda yakalanan ve geri gönderilen düzensiz göçmen rakamlarını açıkladı.

HER ŞEY ÇOK FARKLI OLACAK

Yerlikaya “Göçmen kaçakçılığına ilişkin organizatörlere yönelik bir çalışma yürütüyoruz. Göçmenler ikiye ayrılıyor. Bir yasal olanı, bir de yasal olmayanı. Düzenli göçmen sayısı 4 milyon 888 bin. Bunlar Suriyeli ve uluslararası koruma ve ikamet izinleri olanlar. Diğeri ise sınırdan kaçak geçmiş veya vizeli gelmiş ama vize süresi bitmiş olanlar. Bunlarla ilgili olarak biz İstanbul’u pilot bölge yaptık ama geldiğimiz günden beri şu ana kadar 66 bin düzensiz göçmen yakalandı ve bunun 25 bini geri gönderildi. 1 Ekim’de İstanbul’daki geri gönderme merkezimiz bittiğinde, Türkiye çapında aynı anda çalışma yürüteceğiz. Her şey çok farklı olacak” ifadelerini kullandı.

KAÇAKÇILARA GÖZ AÇTIRILMIYOR

Özellikle göçmen kaçakçılarına yönelik çalışmalarında devam ettiğini belirten Bakan Yerlikaya 8 Ağustos tarihinde yaptığı açıklamayı hatırlattı. Yerlikaya 8 Ağustos’ta sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Göçmen kaçakçılığı organizatörlerine yönelik 2 bin 548 operasyon gerçekleştirdik. Bu operasyonlarda, bin 385 düzensiz göçmen organizatörü yakalandı” bilgisini paylaşmıştı. Yerlikaya ayrıca Van’da firari 59 göçmen kaçakçılığı organizatörünün yakalandığını bildirdi. Yerlikaya “Düzensiz göçle mücadelemiz aralıksız devam edecek. Göçmen kaçakçılığı organizatörlerine göz açtırmayacağız” ifadesini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (16)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
16 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN