İstila büyüdükçe büyüyor! Karadeniz’den Ege’ye şimdi de Akdeniz’e sıçradı! Atlaya atlaya ilerliyor herkes önlemini alsın.

İstila büyüdükçe büyüyor! Karadeniz’den Ege’ye şimdi de Akdeniz’e sıçradı! Atlaya atlaya ilerliyor  herkes önlemini alsın.

Büyük istila Türkiye'nin dört bir yanına yayılmaya devam ediyor. Gürcistan'dan Karadeniz'e atladı ardından tüm Ege'yi istila etti. Şimdi ise Antalyalı çiftçinin başı büyük dertte. İstila atlaya atlaya ilerliyor. Herkes önlemini alsın. İşte tüm detaylar…

Gürcistan'dan Türkiye'ye giriş yapan kahverengi kokarca böceği ilerleye ilerleye Ege'ye ulaştı. Türkiye'nin ihracatta önde gelen şehirlerinden biri olarak karşımıza çıkan Antalya şimdilerde kahverengi kokarca böceği ile boğuşuyor. Bahçelere dadanan ve rekolte de kayıplara neden olan kahverengi kokarca böceği portakal bahçelerine ele geçirmek için çabalıyor. Kahverengi kokarca böceğine karşı kolları sıvayan çiftçi ise predatör böcekleri devreye aldı. İşte tüm detaylar…

PORTAKAL BAHÇELERİNİN BAŞI DERTTE

Türkiye'de narenciye denildiğinde akla ilk gelen şehirlerin başında Antalya yer alıyor. Hem Türkiye'nin hem de Avrupa'nın narenciye ihtiyacını karşılayan Antalya sel felaketi girdi maliyetleri derken bir de böcek tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Bölgede her geçen gün artış gösteren kahverengi kokarca böceği de üreticileri telaşlandırdı. Üreticilerdeki endişe gitgide büyürken Tarım İl müdürlükleri portakallara zarar veren kahverengi kokarca böceğine karşı önlem almaya başladı. Mücadele kapsamında doğaya salınan Trissolcus Japonicus avcı böceği ile kahverengi kokarca böceğinin önüne geçilmeye çalışılıyor Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi'nde yayılmaya başlayan kahverengi kokarca böceğinin zararlı bir böcek olması nedeniyle portakal bahçeleri de tehlike altına giriyor. Antalya'daki portakal bahçelerine Trissolcus Japonicus avcı böceği salındı. Bu böcek zararlıların yumurtalarını parazitleyip doğal mücadele ile ilaç kullanımının da önüne geçiyor.

kokarca-bocek.jpg

KİMYASALSIZ İMHA YAPILIYOR

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM), bölgede üretim gerçekleştiren çiftçiler için zararlılarla mücadele kapsamında kimyasal kullanımı önüne geçmek amacıyla çalışmalar yürütüyor. Aksu ilçesindeki portakal üreticilerinin ilaç kullanımını azaltması amacıyla kahverengi kokarca böceğine karşı doğal bir yöntem tercih edildi. Trissolcus Japonicus faydalı böceği doğaya salınırken kısa süre içerisinde ağaçlara yayılarak zararlı böceklerin konaklamasının önüne geçmesi amaçlanıyor.

kahverengi-kokarca-bocegi.jpg

BİNDEN FAZLA BÖCEK SALINDI

Antalya Tarım ve Orman Müdürü Şakir Fırat Erkal, zararlı ve hastalıklarla ilgili çalışmalar yapıldığını ifade ederek kahverengi kokarca böceğine karşı hastalığa neden olan zararlıların avcısının doğaya salındığını belirtti. Bu böceklerin faydalı olduğunu ifade eden Erkal, “Doğada zararlı böceklerin yumurtalarını parazitliyor. Oradan çıkan böcekler de faydalı böcek oluyor" dedi. Binden fazla böcek salımı yaptıklarına dikkat çeken Erkal, zirai mücadele tek kimyasal yönetimin, mücadelenin son adımı olduğunu ifade ederek doğal ve etkili bir sonuç almayı bekledik.

trissolcus-japonicus.jpg

ÜRETİCİDE ENDİŞE SÜRÜYOR

BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, Biyolojik mücadelenin yıllardır devam ettiğini belirterek pis kokulu kokarca böceğinin artmasıyla ilgili endişe duyduklarını belirtti. Ünlü, "Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde bu böceğin artması yönünde endişe var. Avcı böcekler yumurtaları parazitleyip mücadele ediyor. Asıl amacımız, bu avcı böceği bünyemizde üretmek" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN