Kabineden EYT müjdesi çıktı! Bu 3 şartı Cumhurbaşkanı onayladı: Yaş sınırına onlar da dahil edildi!

Kabineden EYT müjdesi çıktı! Bu 3 şartı Cumhurbaşkanı onayladı: Yaş sınırına onlar da dahil edildi!

EYT Türkiye'nin gündeminde. AKP, EYT meclis takvimini duyurdu. Bakan Nebati, EYT çalışmasıyla ilgili yaptığı yeni açıklamada tüm kesimin görüşlerini dikkate alarak çalıştıklarına değindi. EYT Yasası ne olacak? Hangi tarihler öne çıkıyor? Soruları ise pek çok kişi tarafından araştırılmaya başlandı. Bu soruların cevaplarına ve konu hakkında daha fazla detaya haberimizden ulaşabilirsiniz…

AKP, EYT meclis takvimini yayınladı. Son zamanların en çok merak edilen konusu EYT yaş sınırında son durum nedir? İşte detaylar…

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK? AK PARTİ MECLİS TAKVİMİNİ AÇIKLADI

AK Parti, EYT takviminde açıklama yaptı. Bu nedenle EYT düzenlemesinin toplantı takvimi Ocak ayında başlıyor. Böylece "EYT ne zaman çıkacak" sorusuna cevap verildi.

eyt

BAKAN NEBATİ'DEN EYT AÇIKLAMASI

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, emeklilerle ilgili TBMM'ye yaptığı yeni açıklamada şunları söyledi: "EYT ile ilgili çalışmayı da tüm paydaşların görüşlerini dikkate alarak titizlikle yürütüyoruz. Çalışmanın detayları Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından zamanı gelince kamuoyuna açıklanacaktır."

PRİM GÜNÜ VE SİGORALILIK SÜRESİ TAMAM 1,7 MİLYON EYT'Lİ

EYT Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalar 2022'nin ikinci yarısında hız kazandı. 1.5 milyon kişinin ödeme tarihini ve sigortalılık süresini 8 Eylül'den önce bitirdiği söylense de 1999 Haziran ayı EYT yönetmeliğine tabi olarak bu rakamın 2023 yılında Ocak 1999'da 1.7-1.8 milyon kişiye çıkması beklenmektedir.

EYT'DE EN YETKİLİ İSİM BAKAN BİLGİN

EYT kapsamında organize edilen bir çözüm yolu tasarlanmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in başkanlığında. EYT yönetmeliğinin son köşesine giren bakanlık araştırıyor çünkü buradaki yasa hem işçiyi, hem işvereni hem de devleti doğrudan etkiliyor.

eyt

BAKAN BİLGİN'İN EYT AÇIKLAMASIN ÖNE ÇIKAN 4 VURGU

Bakan Bilgin, bakanlığın bütçe görüşmelerine ilişkin konuşurken milyonlarca kişinin merakla beklediğini açıkladı. Bakan Bilgin'in açıklamalarından öne çıkan noktalar şöyle:

• EYT yasa tasarısını Ocak ayı gelmeden Meclis'e getirmeyi planlıyoruz

• EYT düzenlemesi en kapsamlı şekilde olacak

• İşçi-işveren herkes dinlenecek

• Yaş şartı kalktığı zaman emeklilik için 1,6 milyonu aşkın hak sahibi var

EYT YASASI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Bakanlık, yaş sınırı olmaksızın aylarca süren EYT çalışmasını tamamladı. Bu çalışmanın teknik tarafının tamamlanmasıyla bağlantılı olarak, şimdi ince ayar yapılıyor. Buradaki en ilginç nokta ise yaş sınırıydı. Yaş şartının tamamen kaldırılması halinde özel sektör ve kamu üzerindeki yük değerlendirilerek taslaklar görüşülecek.

eyt

EYT İÇİN 2. ÖNEMLİ TARİH 26 ARALIK

Yılın son yönetim kurulu toplantısı 26 Aralık 2022'de yapılacak. Aralık ayındaki ilk yönetim kurulu toplantısından sonuç çıkmazsa bugün asgari ücret ve EYT ile ilgili şartların açıklanması bekleniyor.

EYT İÇİN SON TOPLANTI KÜLLİYE'DE YAPILDI

EYT için son toplantı geçtiğimiz günler içerisinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirildi. Çalışmaları teknik olarak yürüten Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanı Vedat Bilgin, bütçe konusunu değerlendiren Maliye ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Ak Parti kadrolarının katılımıyla bu toplantı ortaya çıktı.

EYT'DE YAŞ ŞARTI, SINIRI OLACAK MI?

Bakan Bilgin'in teknik konular ve Bakan Nebati'nin bütçe hakkında bilgi paylaştığı toplantıda emeklilere kapsamlı değerlendirmelerde bulunuldu.

YAŞ ŞARTI İÇİN KESİNLEŞEN BİRŞEY YOK

Bakan Bilgin yaş sınırında emeklilik şartlarını anlatırken, EYT Kanun toplantısında yaş şartı yeniden gündeme geldi. Kadınlar için 48, erkekler için 50 idi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN EYT'DE SON SÖZÜ SÖYLECEK

EYT'nin şartları neler? EYT için yaş sınırı olacak mı? Bütün bu konularda EYT anlaşmasında son söz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da.

Çalışma, Aralık ayında veya yeni yılın ilk ayında meclise sunulacak. Ancak 1 Ocak 2023 tarihi referans alınarak kanun her koşulda uygulanacağı düşünülüyor.

eyt

EYT YASASI İLE KESİNLEŞEN 3 MADDE

Kanunda üç özel madde bulunmaktadır.

1. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişinin olması

2. Prim gününün tamam olması

3. Sigortalılık süresinin dolmuş olması

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, "EYT'de yaş şartı var mı?" sorusuna yanıt vermesi bekliyor.

YAŞ ŞARTI KALKARSA EYT'LİLER NASIL EMEKLİ OLUR?

8 Eylül 1999 tarihli kararnameden önce SSK'nın sigortalılık süresi 5.000 gün olmak üzere kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıldı. Yine Bağ-Kur sigortası ödeme şartı, belirli bir sigortalılık döneminde kadınlar için 7.200 gün, erkekler için 9.000 gündür.

PRİM VE YIL ŞARTINI TAMAMLAYAN EMEKLİ OLACAK

Prim günü ve sigortalılık süresi (yıl) almayan EYT üyeleri, şartlar oluştuğunda emekli olabilir.

EYT'İLER İÇİN YEGANE UNSUR 'PRİM'

Daha önce de belirtildiği gibi, EYT Kanunu'na tabi olmak emekli olmak için yeterli değildir. Sigorta süresi ve prim günü eksik olan EYT'liler, bunları tamamladıktan sonra başvurmaları halinde emekli aylığına hak kazanırlar. Bu konuda prim günü tek unsur olarak adlandırıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN