Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay’da görev yapan gassallar, yaşadıkları en zorlu anları anlattı. Su sıkıntısı nedeniyle cenazeler teyemmümle defnedildi.
6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde en büyük yıkımı yaşayan illerden biri olan Hatay’da, binlerce insan hayatını kaybetti. Zor koşullar altında çalışan gassallar, felaketin en ağır yükünü omuzlayan meslek gruplarından biri oldu. Hatay Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanlığı’nda görev yapan gassallar, yaşadıkları o acı dolu günleri anlattı.
“HERKES KENDİ CENAZESİNİ KALDIRDI”
Depremin ardından yaşanan kaos ortamında, suyun ve elektriğin kesilmesi nedeniyle cenazelerin büyük bir kısmı teyemmüm abdesti ile yıkandı. Gassal Mehmet Küçük, yaşadığı zorlukları şu sözlerle dile getirdi:
"Ben 2015 yılından beri gassallık yapıyorum. Ben binlerce cenaze yıkadım. 6 Şubatta deprem olduktan sonra burada çok sayıda cenaze vardı. Diyanet İşlerinin görevlileriyle birlikte cenazelerimize hizmet ettik. Şehirde suyun ve elektriğin olmaması sebebiyle mezarlık kompleksi ve deprem şehitliğine gelen cenazelerin hepsine teyemmüm abdesti alınarak yıkandı. Teyemmüm yapıldıktan sonra kefenleme işlemi ve cenaze namazı kılındıktan sonra defnettik. O günler anlatılmaz yaşanması gerekiyor ama Rabbim hiç kimseye bu günü yaşatmasın. O gün kendi acılarımızdan, yakınlarımızın cenazelerinden, akrabalarımızın kaybolması ve vefat etmesinden dolayı o gün daha da zordu. İnsanlar yakınlarının cenazelerine girmekten korkarken, deprem günü herkes kendi cenazesini kendisi kaldırdı ve defnetti"
“EN ZOR GECE 6 ŞUBAT GECESİYDİ”
Bir diğer gassal Mevlüt Kısacık, depremin yaşandığı günün meslek hayatlarının en zorlu günü olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Gassallık mesleği dışarıdan göründüğü kadar kolay bir meslek değil. Bu yerde farklı cenazeler ve cenaze yakınlarının acılarını görüyorsun. Bizim meslek için en zor günü 6 Şubat gecesiydi. O gün bizim mesleğimiz daha da zorlaştı. Normal günlerde cenazeyi en ince ayrıntısına kadar her şeyini yapabilirken o gün mahşer gününde kendi işimizi yapmakta zorlandık. Biz elimizden gelenin fazlasını yapmak istedik ama sadece teyemmüm aldırıp kefenleyip o şekilde cenazeleri defin ettik"
"SADECE TEYEMMÜM ALDIRDIK"
Hacer İnce ise depremde kendi yakınlarını kaybetmenin acısını yaşarken, mesleğini icra etmeye çalışmanın tarifsiz bir duygu olduğunu ifade etti:
"Ben 13 yıldır gassallık yapıyorum. 6 Şubat gecesinde çok cenazelerimiz oldu. Cenazeleri yıkamak istedik ama yıkayamadık, cenazelere teyemmüm yaptık. O günler çok acıydı, zor günler geçirdik. Mesleki anlamda depremde hayatını kaybeden insanları suyla yıkayamadığımız için zordu. Depremde teyzemin çocukları ailecek öldüler, onları yıkayamadık ve sadece teyemmüm aldırdık"
HATAY’DAKİ MEZARLIKLARDA BAKIM ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Hatay Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanı Mustafa Şener, depremin yıl dönümüne özel olarak mezarlıklarda bakım ve onarım çalışmalarının devam ettiğini belirtti:
"Asrın felaketi olan depremde ben ailemden 16 kişiyi kaybettim. O günde bugüne kadar devamlı deprem şehitlerini anıyoruz ve ikinci yıl dönümünü yaşayacağız. 6 Şubattan itibaren devamlı deprem şehitliğimizde çalışmalar yaptık. Deprem mezarlığımızda çalışmalar yaptık. Deprem şehitlerimizin yakınlarına devamlı ikramlarda bulunması, Kur’an-ı Kerim okutulması ve bir cami inşa ettiğimiz çalışmalarımız oldu. Deprem şehitliğine yapılan cami oraya gelen insanların rahat bir şekilde ibadetini yapma amacıyla inşa edilen bir camiydi. 6 Şubat için mezarlıkların tamamında temizlik çalışmaları, bordürlerin tamiri ve yıkılan şehitlik abidesinin tamiri yapıldı. Temizlik çalışmaları son hızla devam etmektedir. Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak Mehmet Öntürk başkanımızın önderliğinde bu çalışmalara son hızla devam ediyoruz. İnsanlarımız deprem şehitliğine ve asri mezarlıklarımıza geldikleri zaman temiz bir mezarlıkla karşılaşmalarını ve rahat bir şekilde mezarlarını ziyaret etmelerini sağlayacağız"