Kamuda 35 yaş sınırı kaldırılıyor mu? Kamuda çalışmak isteyenlerin önü açılacak: İlk hamle yapıldı

Kamuda 35 yaş sınırı kaldırılıyor mu? Kamuda çalışmak isteyenlerin önü açılacak: İlk hamle yapıldı

Kamuda çalışmak isteyenlerin önündeki en büyük engel 35 yaş sınırı. Ancak bu yaş sınırının kalkması artık an meselesi. İşte, kamudaki 35 yaş sınırının kaldırılması için atılan o adım...

Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) girmek için yaş şartı bulunmuyor fakat bu sınavın sonucuna göre alım yapan kurumlarda yaş sınırı bulunuyor. Bu da birçok kişinin emeklerinin karşılığını almasına engel oluyor.

Geçmiş yıllarda öğretmen ile akademisyen alımlarında, bazı KPSS B grubu personel alımlarında söz konusu yaş sınırı kaldırılmıştı. Fakat KPSS A grubundaki alımlar, kapsama alınmayan KPSS (B) Grubu ile banka çalışanlarının istihdam edilmesindeki 30-35 yaş sınırının kaldırılmaması KPSS için emek harcayan birçok kişinin kariyerini engelliyor.

Yaşlarının hiçbir engel teşgil etmediği KPSS sınavı sonrasında atanmak isteyenler, kamudaki 35 yaş sınırının anlamsız olduğunu düşünüyor. Sınava girmek için yaş sınırı bulunmazken, atanmada yaş sınırının getirilmesinin tezat olduğunu savunan birçok kişi çeşitli mecralarda tepkilerini ortaya koyarak kamudaki 35 yaş sınırının kaldırılması talebinde bulunuyor.

kamuda-yas-siniri-1.jpg

YENİDEN REFAH PARTİSİ'NDEN İLK ADIM

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanvekili ve Ar-Ge Başkanı Prof. Dr. Doğan Aydal, kamuda istihdamı engelleyen yaş sınırının kaldırılması için çağrıda bulundu.

Aydal, “Hukuki, sosyal, bilimsel gerekçeler ve ülke çıkarları düşünülerek 35 yaş sınırı ile ilgili teamüllerin acilen gözden geçirilerek kaldırılması gerekir” ifadelerini kullandığı yazılı açıklamasında şunlara yer verdi:

"Bugünlerde en çok konuşulan konulardan biri, devlet memurluğuna kadrolu veya sözleşmeli olarak girmek isteyecek adaylar için 35 yaş sınırının konulmasıdır. Bu yaş sınırının konulması ile ilgili olarak, özellikle adaylar, akademik çevreler ve hukuk çevreleri, bu sınırı vatandaşlar arasında bir ayırımcılık olarak adlandırmakta ve bu sınırın kaldırılmasını talep etmektedir. Devlet basit bir mantıkla ‘İşe kabul ve istihdam sürecinde, hizmetin zorunlulukları nedeniyle yaş sınırlarının belirlenmesi ve uygulanması, gereklilik ve amaçla orantılı olması şartıyla yaşa dayalı farklı muamele ayrımcılık iddiasının ileri sürülemeyeceği hallerdendir’ demektedir. Yaşa dayalı sınırın kaldırılmasını talep eden çevrelerin dayandıkları madde, Anayasa’nın eşitlikle ilgili 10. maddesidir. Bu madde ‘Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir’ demektedir. Anayasa’da dayanak olarak gösterilen bir diğer önemli madde de 48. maddedir. Anayasa’nın ‘Çalışma ve sözleşme hürriyeti’ başlıklı 48’inci maddesi şöyledir; ‘herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahiptir’.

Bütün bu gerçeklere rağmen devlet, kadrolu veya sözleşmeli personel alımlarında 35 yaş sınırını bir teamül olarak personel iş müracaat formlarına yazmaktadır. Devletin bu sınırı getirmesindeki esas sebebin, yaş ilerledikçe fiziki gücün azalmakta olduğu mantığıdır. Bazı fiziki güç isteyen işler için bu doğruymuş gibi gözükebilir. Ancak günümüz dünyasında, bilgisayar teknolojileri, nano-teknoloji, uzay bilimleri, mikroçip teknolojisi, biyo-teknoloji, nükleer teknoloji ve benzeri onlarca konuda uğraşan kişilerin en çok verimli oldukları veya olacakları dönem 35 yaş sonrasıdır. Bu kişilerin fiziki gücü değil beyin gücü devrededir ve devlet de bu gücü kullanacaktır. Bu sınır kaldırılmadığı sürece, yurt dışında çalışan ve ilerleyen yıllarda Türkiye’ye dönüp kadrolu veya sözleşmeli olarak devlet için çalışıp tecrübelerini gençlere aktarmaya çalışacak, Türk bilim insanlarına da büyük bir engel oluşturacaktır."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN