Kandilli resmen açıkladı! Hangi ilçe kaç şiddetinde sallanacak... İstanbulluları endişelendiren senaryo

Kandilli resmen açıkladı! Hangi ilçe kaç şiddetinde sallanacak... İstanbulluları endişelendiren senaryo

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 11 ilde büyük yıkımlara neden oldu. Yaşanan deprem felaketinin ardından gözler büyük İstanbul depremine çevrilmiş durumda. Uzmanlardan peş peşe uyarılar gelirken Kandilli'den resmi açıklamada geldi. Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, hangi ilçe kaç şiddetinde sallanacağını açıkladı. Peki İstanbul depremi ne zaman olacak? Hangi ilçeler en çok etkilenir? İşte detaylar...

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerde 11 ilimiz birden büyük yıkım yaşamıştı. Uzmanlar tarafından asrın felaketi olarak adlandırılan depremlerde 45 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybetti. Yaşanan deprem felaketinin ardından gözler İstanbul'a çevrilmiş durumda. Milyonlarca kişi Marmara depreminin ne zaman olacağına dair bilgiler araştırırken Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz'den kritik uyarı geldi. İstanbulluları endişelendiren senaryo. Yıkımı çok büyük olacak. Peki İstanbul depremi ne zaman olacak? Depremde İstanbul'da hangi ilçeler en çok etkilenir? İşte merak edilen soruların yanıtları...

BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ NE ZAMAN OLACAK?

6 Şubat 2023 gecesinde meydana gelen depremlerde 11 ilde büyük yıkımlar yaşandı. Yüzlerce bina yerle bir olurken 45 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybetti. Gözler ise büyük İstanbul depremine çevrilmiş durumda. Yıllardan beri İstanbul'da beklenen deprem üzerinden farklı senaryolar kuruluyor. Peki büyük İstanbul depremi ne zaman olacak? İstanbul'da en çok deprem riski bulunan ilçeler hangileri? Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, merak edilen soruları cevapladı.

DEPREMDEN EN ÇOK ETKİLENEN İLÇELER HANGİLERİ OLACAK?

Olası bir Marmara depreminde İstanbul'da hangi ilçelerin en fazla etkileneceği açıklayan Tüysüz, şu ifadeleri kullandı:

"Doğrultu atımlı bir fay kırıldığında fayın uç kısımlarında daha büyük bir şiddet oluşturuyor. Fayın yön etkisi nedeniyle Yalova ve Şarköy civarı. En fazla sarsılacak olan yerler denize bakan kısımlar. İstanbul'un ya da Marmara'nın denize bakan kesimlerinde örneğin Tuzla'da sahil şeridinde Eminönü'nden başlamak üzere Çekmece'ye kadar olan sahil kadar olan sahil şeridinde en yüksek sarsıntıyı hissedeceğiz. Bu, oradaki tüm binaların yıkılacağı anlamına gelmez. İyi bir bina buna karşı koyabilir. En azından burada beklenti binanın çökmemesidir.

jhhjhjhj.jpg

İstanbul'un yapı stoğunda 1 milyon 160 bin bina var bunun 5-6 yüz bininin depreme çok dayanıklı olmadığı da bir gerçek. Sahil kesimi 10 şiddetini görecek. 7.6'lık bir depremde zemindeki sarsıntı 10 şiddetinde hissedilecek demek istiyoruz. Kötü bir zemin olduğunda deprem dalgalarını büyütüyor. Asya ve Avrupa yakasında sahile yakın ve birinci köprünün güneyi en fazla sarsıntıyı alacak bölge olarak görünüyor. Hatay ya da Maraş'ta zemin sıvılaşması olaylarını çok yaygın gördük. İstanbul'da zemin sıvılaşması beklentisi çok az yerlerde var. Veliefendi, Kadıköy Kurbağalıdere gibi, Vatan Caddesi Lykos deresi gibi yerler eski dere yatakları. Buralarda sıvılaşma ihtimali var. Ayrıntıları İBB'nin web sayfasında var."

MARMARA DEPREMİ TSUNAMİ YARATIR MI?

Depremden sonra tsunami tehlikesinin olup olmayacağını yanıtlayan Tüysüz, "İstanbul'da yanal faylar tsunami oluşturmazlar. İstanbul Kocaeli yarımadasından gelen derelerin getirdiği çamurlarla dolu olan bir alan var. Bu çamurlar ani olarak buradaki çukurluklara doğru hareket ederlerse bu durum tsunami oluşturur. Sahilde yaşayan kesimin tsunami için de dikkatli olması gerekir.

jhjhhj-1.jpg

İstanbul sahilinde yüksek eğimli, heyelanla çökecek bir yer yok. İstanbul içinde bilinen diri fay yok. Fay burada, şehre bazen 20 km uzakta. O anlamda Pazarcık'taki gibi köyün yarısı bir tarafa gitmiş, ağaçlar yırtılmış gibi durumlar burada yaşanmaz." dedi.

İSTANBULLULARI ENDİŞELENDİREN SENARYO

'Marmara'da çifte deprem olur mu?' sorusuna cevap veren Tüysüz, İstanbulluları uyarak şunları söyledi:

"Burada fay parçaları var. Adalar'ın önünden geçerken dönüyor. Bu segmentler tek başına da deprem üretebilir. Parçalar halinde kırıklar olursa deprem büyüklükleri 7'ye belki 7'nin altına düşer. Hazırlıkların en kötü senaryoya göre yapılması lazım.

ghghghgh-10.jpg

Pazarcık depreminde önce Narlı segmenti kırıldı. Küçük bir parça. Ondan gelen stres Doğu Anadolu fayına aktarılıyor Doğu Anadolu fayı 2 parça halinde kırılıyor. Bir parça fay kuzeye gidiyor bir parça fay güneye gidiyor. Sonra 20 Şubat'ta 6.4 oluyor. Marmara'da da en kötü senaryo hepsinin bir depremde kırılmasıdır. Daha küçük senaryolar da var. Burada üretebileceği maksimum 7.6'dır."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN