Kapınızın numarasını yazın evinizin zeminini görün! Eviniz ne kadar sağlam öğrenmek çok kolay... Tıklayın öğrenin

Kapınızın numarasını yazın evinizin zeminini görün! Eviniz ne kadar sağlam öğrenmek çok kolay... Tıklayın öğrenin

Binasının zemini nasıl merak eden İstanbullular! Sokağınızı, kapı numaranızı yazın, evinizin zeminini görün...İstanbul İl Jeoloji Haritası depreme karşı zemininizin dayanıklılığı hakkında bilgi veriyor. "Evimin zemini sağlam mı?" "Binam güvenilir mi?" ya da "İstanbul'da zemini sağlam yerler neresi?" gibi sorular kafanızı meşgul ediyorsa bu interaktif haritadan yardım alabilirsiniz. Bina bazında noktasal tespit yapabileceğiniz haritada adres ve kapı numarası yazarak bilgi almak mümkün...

6 Şubat depremleri sonrası beklenen Marmara Depremi'nin de korkusuyla pek çok İstanbullu binalarının sağlamlığının yanı sıra semtlerinin ve evlerinin zeminini de merak etmeye başladı.

Sağlam bir zeminde oturup oturmadığını bilmek isteyen vatandaşlar, "Evim depreme dayanıklı mı?, AFAD fay hattı sorgulama, Evimin altından fay hattı geçiyor mu? İstanbul zemin haritası İBB" "Evim depreme dayanıklı mı testi" gibi aramlarla sorgulama yaparak güvende hissetmek adına evlerinin sağlamlığını ve binalarının zeminini ellerindeki imkanlar doğrultusunda araştırarak sorgulama ihtiyacı hissettiler.

"Evimin zeminini nasıl öğrenebilirim? diye soran ve e-devlet ya da AFAD ve belediyelerin resmi sitelerini araştıran insanlar için İBB yıllar önce bir zemin haritası oluşturdu.

İSTANBUL ZEMİN HARİTASI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan İstanbul İli Jeoloji Haritası, yerleşim alanlarının zemin durumuna ilişkin bilgi veriyor.

Haritada, sağlam kaya; yumuşak kaya ve çökeller gösterilerek İstanbulluların ikamet ettikleri, çalıştıkları, okul okudukları ya da kamusal hizmetleri aldıkları binaların zemini hakkında nokta atışı bilgi alınması sağlanıyor.

deprem-zemin-ist-001.jpg

İstanbul'un jeoloji haritasında kahve-kırmızı-mor-pembe renkler çok sağlam kaya; yeşil-açık kahve renkler sağlam kaya; sarı renkler yumuşak kaya; gri-beyaz renkler zayıf-gevşek çökelleri simgeliyor.

istanbul-jeoloji-haritasi-google-chrome-8.jpg

RENKLER NE İFADE EDİYOR?

Haritanın sağ üst köşesinde bulunan görselden jeolojik kısaltmalara ilişkin açıklamaları bulabilirsiniz.

Haritanın sağ üst köşesinde açıklanan renklerden soldaki ilk sütunda sarı renkli alanlar yumuşak kayaları, gri renkler ise en zayıf zeminleri temsil ediyor. Geri kalan 4 sütun ise sağlam-çok sağlam kayaları gösteriyor.

HANGİ ZEMİNLER RİSKLİ?

Görsellerde jeolojik formasyonlar risklerine göre az riskli ve çok riskli olarak iki grupta sunulmaktadır.

lejant.jpg

istanbul-jeoloji-haritasi-google-chrome-7.jpg

ADRESİNİZİ YAZIN, ZEMİN YAPINIZI ÖĞRENİN

İBB tarafından paylaşılan haritanın üzerinde tam yerinizi bulmak mümkün. İnternet sitesi olarak paylaşılan ve harita ile adres bulma seçeneğinin bir araya getirildiği platformda tek yapmanız gereken sol üstte yer alan "Beni bul" butonuna tıklamak.

Eğer İstanbul'da değilseniz ya da İstanbul'da bulunduğunuz konum dışında bir konumun zeminini görmek istiyorsanız yine sol üstteki mercek sembolüne tıklayarak adres yazabilir (Örn:"Hürriyet Cd. No:30"), adresi yazdığınızda çıkan seçeneklerden seçim yapabilirsiniz.

Haritayı görmek ve üzerinde evinizi bulmak için tıklayın: https://mapelse.github.io/istanbulJeoloji/

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN