Kara kış kapıda: Zemheri tarihleri öğrenmeden plan yapmayın

Kara kış kapıda: Zemheri tarihleri öğrenmeden plan yapmayın

Zemheri kış soğuğunun habercisi, 'kara kış' ya da 'erbain' olarak da biliniyor. Halk arasında kışın en sert geçen zamanları böyle ifade ediliyor. Zemheri ne zaman başlar, ne kadar sürer? Merak edilen konulardan. Çetin soğuklara karşı önlemini almak isteyenler kış takvimini takipte. Aralık ayında başlayan zemheri 40 gün sürüyor. İşte, soğukların dorukta yaşanacağı günlere dair merak edilenler...

Gelişiyle kış soğuklarına da kapılarını aralayan aralık ayı, büyüklerimizin tabiriyle, 'sıkı giyinmezsek çabucak hastalanacağımız' karlı zemheri günlerini de beraberinde getiriyor. Soğuk havanın oldukça hissedildiği 22 Aralık ile 30 Ocak arasındaki 40 günlük dönem, 'Zemheri Ayı' olarak biliniyor.

Zemherinin bilinen en belirgin özelliği, bir kısmı sonbahara bir kısmı ise kışa benzediği için sıcaklık dalgalanmasının fazla olması. Takvimler 31 Ocak'ı gösterdiğinde zemheri çıkar ve yağış miktarı oldukça azalır.

ZEMHERİ KELİME ANLAMI

Zemheri, Arapça kış anlamına gelen 'zem' ile Farsça uğultu anlamındaki 'harir' kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuştur. Kışın en şiddetli zamanını ifade ediyor. Olumsuz çağrışım yapmasıyla Zemheri ismi oldukça nadir kullanılıyor. Zemheri şarkısı ve şiiri ile edebiyat ve sanat dünyasını da süsleyen kelimeler arasında.

ERBAİN NE DEMEK?

Hicri takvime göre 22 Aralıktan 31 Ocağa değin süren kırk günlük kış dönemi. Zemheriyle aynı anlama gelir. Kökeni Arapça olan sözcük, dilimizde 'kırk' anlamına gelir.

2021 ZEMHERİ NE ZAMAN?

Erbainin ilk yarısında hava sıcaklıklarında dalgalanmalar yaşanır. 17-18 derece olan sıcaklıklar, birkaç gün sonra 4-5 dereceye kadar iner.

Zemheri, 22 Aralık 2021 Çarşamba günü başlayacak ve 31 Ocak 2022 Pazar günü bitecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN