Kars, Van, Ardahan, Artvin, Iğdır, Erzincanlılara acil duyuru! Ahırı olan hemen baksın, direk öldürüyor

Kars, Van, Ardahan, Artvin, Iğdır, Erzincanlılara acil duyuru! Ahırı olan hemen baksın, direk öldürüyor

Hayvancılık sektöründe ileri gelen ülkeler arasında yer alan Türkiye son zamanlarda büyük bir tehditle karşı karşıya kaldı. Ardahan, Kars, Iğdır, Artvin ve Erzincan'da tehlike çanları çalıyor. O hastalık nedeniyle 500 hayvan telef oldu. İşte tüm detaylar…

Büyükbaş hayvancılıkta önde gelen iller arasında yer alan Ardahan, Kars, Iğdır, Artvin ve Erzincan'dan uyarılar peş peşe geldi. Tek bir yerde bir hastalık nedeniyle 1500 hayvanın ölmesi yetkilileri de harekete geçirdi. Halka panik yapmayın çağrısında bulunan uzmanlar konu hakkındaki detayları paylaştı. İşte tüm detaylar…

HASTALIK 500 HAYVANI TELEF ETTİ

Türkiye son günlerde yurtdışı kaynaklı SAT-2 serotip şap hastalığıyla mücadelesini sürdürüyor. Uzmanlar tarafından yapılan açıklama doğrultusunda tek bir yerde 1500 hayvanın ölmesi vatandaşı da tedirgin etmeye başladı. Yetkililerden vatandaşa panik yapmayın çağrısında bulundu.

sap-hastaligi.jpg

Çorum'un Sungurlu ilçesinde görülen şap hastalığı ekipleri de harekete geçirdi.15 köy ve Merkez mahallelerde görülen hastalık nedeniyle karantina uygulandı. BirGün'den Havva Gümüşkaya'nın haberinde yer alan açıklamalar doğrultusunda Ardahan Ziraat Odası Başkanı Latifşah Sural’ın hastalık nedeniyle ölen hayvanlar için tazminat ödemesi yapılacağını belirtildi.

ÜRETİCİLER KARA KARA DÜŞÜNÜYOR


Geçmiş yıllarda çiçek hastalığı ve brusella hastalığı nedeniyle hayvanlar ödeme yapıldığına değinen Sural, şap hastalığı için de tazminat talebinde bulundu. Ardahan genelinde 1500 hayvanın hastalık nedeniyle öldüğünü ifade eden Sural, üreticinin büyük bir kayıp yaşadığının altını çizdi.

sap-aa.jpg

MALİYETİ ÇOK YÜKSEK


Hayvan maliyetine bakıldığında bir hayvan için ödenen bedelin 50.000 TL olarak düşünülmesi durumunda maliyetin çok yüksek olduğu belirtildi. Çiftçilerin kayıplarının bakanlık tarafından karşılanması gerektiği belirtilirken Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, hastalığın kontrol altına alınamaması durumunda kızımızı ette sıkıntı yaşanabileceğini vurguladı.


Hayvanlarda görülen şap hastalığının hızlı bir şekilde yayıldığını işaret eden Yücesan, “Tarım Bakanlığı hemen karantinaya alıyor bu süre 20 gün kadar devam ediyor. Şu an yaz aylarında olduğumuz için et hareketi çok yok. O nedenle piyasada çok etkisini görmedik.” dedi.

buyukbas-hayvan.jpg

TEDARİK SIKINTISI YAŞANIYOR


Karantinada olan hayvanların kesime gönderilmesi durumunda hayvan çıkışlarına bir engel olmadığını söyleyen Yücesan, sanayici olarak kırmızı etin temini ve tedarikinde bir sıkıntı yaşamadıklarının altını çizdi. Hastalığın kontrol altına alınamaması durumunda hastalık bildirimlerinde sorunlar yaşanacağını işaret eden Yücesan, dönemde et talebindeki artışın sıkıntı olarak yansıyabileceğini dile getirdi.


Şap hastalığı nedeniyle ölüm oranının düşük olduğuna dikkat çeken Yücesan, genç hayvanlarda virüsün kalpte yerleşmesi sonucunda ölümle sonuçlanabileceğinin altını çizdi. Hayvanlarda myokarditis olgularının görülebileceğini ifade eden Yücesan, “Hastalığın bulaşma oranı ise yüksek olup, et ve süt verimlerindeki hızlı düşüşe bağlı ekonomik kayıplar önem taşımaktadır.” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN