'Kilise'de asıl hedef karanlıkta

'Kilise'de asıl hedef karanlıkta

İstanbul’da bir kişinin öldüğü kilise saldırısını düzenleyen Rus ve Tacik saldırganların IŞİD bağlantısı ortaya çıktı. Hâlâ birçok nokta gölgedeyken kritik soru işaretleri yanıt bekliyor. Saldırıda Polonya detayı dikkat çekti. Eylemde kullanılan aracın 1 yıl önce bu ülkeden geldiği açıklanırken olay sırasında başkonsolosun da kilisede olması kafa karıştırdı.

Sarıyer’deki Santa Maria İtalyan kilisesinde Tuncer Murat Cihan’ın (52) ölümüne yol açan saldırıyı düzenleyen iki kişi yaklaşık 10 saat sonra yakalandı. İçişleri Bakanı Yerlikaya “30 adrese baskında 51 kişi gözaltına alındı. Başakşehir’deki adreste yakalanan şahıslardan biri Tacik, diğeri Rus” dedi. Terör örgütü IŞİD’in saldırıyı üstlendiğini duyuruldu. Şüphelilerin olayda kullandığı aracın bir yıl önce Polonya’dan getirildiği ve saldırı gününe kadar hiç trafiğe çıkmadığı belirlendi.

KİLİSEDE ZİHİNSEL ENGELLİ BİR KİŞİ NEDEN HEDEF YAPILDI

Kanlı saldırıya ilişkin kafa karıştıran noktalar da öne çıktı. Saldırganların, doğrudan zihinsel engelli olduğu söylenen Cihan’ı mı hedef aldığı sorusu dile getirildi. Kilise Avukatı Afşin Hatipoğlu ise “Maskeli kişiler içeri giriyorlar. O anda Cihan içeri geliyor. Ona kapıyı açıp sonra öldürüyorlar” dedi. Şüphelilerin Rus bağlantısı işaret edilerek, Ankara’nın İsveç onayının olayla bir ilgisi olup olmadığına dönük yorumlar da yapıldı.

SİLAH TUTUKLUK YAPTI

İtalyan Katolik kilisesindeki saldırı sırasında içeride, Polonya’nın İstanbul Başkonsolosu ve ailesinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 40 kişinin bulunduğu belirtildi. Kar maskeli iki kişinin silahlarından çıkan kurşunlardan birinin oturaklara, diğerinin duvara isabet ettiği görüldü. Silahlardan birinin tutukluk yapması sonucu şüphelilerin panik yapıp kaçtığı ortaya çıktı.

3001krt01a-tum.jpg

Sarıyer’de önceki gün öğlen saatlerinde maskeli iki kişi tarafından Santa Maria Kilisesine pazar ayini sırasında silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda Tuncer Murat Cihan isimli vatandaş hayatını kaybetti. Saldırının ardından 2 kişi gözaltına alındı. Cihan’ın cenazesi Kağıthane Nurtepe Cemevi’nden kaldırıldı. Cihan’ın ailesi Tuncer’in Sarıyer’e gezmek için ilk defa gittiğini söyledi. Bayburtlu olan ailenin 20 yıldır Yeşilpınar’da oturduğu öğrenildi.

Tuncer Cihan’ın kuzeni Murat Cihan, yaptığı açıklamada “Kilise cemaatiyle bir bağlantısı yoktu. İlk defa gezmek için Sarıyer’e gitti. Giderken kiliseyi görüyor. Oraya giriyor. Ardından öldürüldü” dedi. “Zaten yüzde 80 zihinsel engelliydi. Öyle her hafta gittiği söylentileri doğru değil. Gezme amaçlı evden çıkmış. Kiliseye gitmiş. İlk defa gitti. Kilise cemaatiyle bir bağlantısı yoktu” diyen kuzen Cihan, “Aile önce Çağlayan’da oturuyordu. Daha sonra Yeşilpınar’a gitti. 20 yıldan fazladır orada yaşıyor. Herhangi siyasi bir örgütle bağlantısı yoktu” ifadelerini kullandı.

SALDIRGANLAR IŞİD’Cİ TACİK VE RUS

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, silahlı saldırıya ilişkin başlatılan soruşturmada biri Rus diğeri Tacikistan uyruklu 2 zanlının yakalandığını duyurdu. Yerlikaya, saldırganların IŞİD mensubu olduğunun değerlendirildiğini belirterek, saldırı sonrası 30 adrese baskın düzenlendiğini 51 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Yerlikaya “Kilisede işlenen cinayetle ilgili zanlıların ifadeleri alınacak, olayla ilgili karanlık noktalar aydınlatılacaktır. Şunun altını çizmek istiyorum. Medeniyetimizin baş tacı İstanbul’umuz farklı dinlere, mezheplere asırlardır ev sahipliği yapmaktadır, yapmaya da devam edecektir. Ülkemizin huzurunu bozmaya çalışanlara, teröristlere ve onların işbirlikçilerine; ulusal olsun, uluslararası olsun suç odaklarına, birlik ve beraberliğimize kastedenlere asla ama asla göz açtırmayacağız. DEAŞ’la ilgili 1 Haziran 2023 tarihinden bugüne bin 46 operasyon yaptık. 2 bin 86 gözaltı, 529 tutuklu, 404 adli kontrol kararı alındığını da belirtmek istiyorum” dedi.

KİLİSE SALDIRISINI IŞİD ÜSTLENDİ

Santa Maria Kilisesi saldırısını IŞİD üstlendi. IŞİD’in Telegram hesabından yapılan paylaşımda saldırının, örgütün liderlerinin ‘ “Yahudi ve Hristiyanların hedef alınması yönündeki çağrısı” sebebiyle yapıldığı belirtildi. IŞİD’in yayınladığı mesajda saldırıyı gerçekleştiren kar meskeli iki kişinin de fotoğrafları paylaşıldı.

IŞİD’CİLERİN SAYISI NEDEN ARTIYOR?

İYİ Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı İstanbul Milletvekili Buğra Kavuncu da İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya “Terörle mücadelede aktif olunduğu iddia edilmesine rağmen IŞİD mensubu teröristlerin sayısının fazlalığı bir zafiyet göstergesi midir; şayet değilse yapılan operasyonların ve sayıların fazlalığının gerekçesi nedir” diye sordu. Yapılan operasyonlarda yakalanan IŞİD’cilerin sayısını paylaşan Kavuncu “Bir önceki İçişleri Bakanı’nın görev süresindeki tutumundan hareketle, Türkiye’de kaç teröristin olduğu ve bunlardan kaçının IŞİD terör örgütü mensubu olduğu tahmin edilmektedir? Sorusunu yöneltti.

‘BİZİ KİLİSEYE KAPATACAKLARINI DÜŞÜNENLER BAŞARAMAYACAK’

İstanbul Latin Katolik Kilisesi Havarisel Reisi’nden, Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’nde yaşanan silahlı saldırıya ilişkin açıklama geldi. İstanbul’daki Katolik cemaatlerinin kiliselerinde güvenlik önlemlerinin artırılması konusunda destek istenen açıklamada “İstanbul’daki yaşayan Katolikler olarak ülkemiz insanlarının samimi kardeş sevgisini, vicdanını ve misafirperverliğini biliyoruz. Ülkemizi ve insanlarımızı çok seviyoruz. Terör eylemi aracılığıyla dehşet dalgası yaydığını sanarak kiliselere kendimizi kapatıp kapılarımızı içeriden kilitleyeceğimizi düşünen kişi ve grupların bunu başaramayacaklarını belirtmek isteriz” denildi.

Öte yandan Santa Maria İtalyan Kilisesi saldırısına dair konuşan Papalık Vekili Massimiliano Palinuro, “Sayın Cumhurbaşkanı bizi aradığı için bize cesaret verdi. Yanımızda durdular. Eminiz ki gerçek ortaya çıkacak” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN