Kilosu 10 bin TL’ye satılıyor, çokça kazandırıyor! Yemeğin tat vereni: Yetişen bulunursa nesilden nesile aktarılacak

Kilosu 10 bin TL’ye satılıyor, çokça kazandırıyor! Yemeğin tat vereni: Yetişen bulunursa nesilden nesile aktarılacak

Kilosu 10.000 TL'den satılıyor çokça kazandırsa da çalışan kimse bulunmuyor. Geçmişten günümüze ulaşan bu gelenek en lezzetli ürünlerinde mimarı oluyor. Ustalar çalıştıran olursa nesilden nesile aktarmak istiyor.

Tarihten günümüze gastronomide önemli bir yere sahip olan bakır ürünler, artık modern materyallerin gölgesinde kaldı. Maddi değeri yüksek olan bu ürünler hediyelik eşya olarak ilgi görse de, mesleği sürdürecek usta bulmak giderek zorlaşıyor. İşte bakırcılık mesleğinin günümüzdeki durumu ve detayları...

BAKIR BİTTİ DEMİR GELDİ

Asırlardır mutfaklarda kullanılan ve yemeğe eşsiz bir tat veren bakır ürünler, günümüzde modern materyallerin gölgesinde kaldı. Demir ve çelik mutfak gereçlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte, geleneksel yöntemlerle üretilen bakır eşyalar mutfaklardan çekilmeye başladı. Tarih boyunca hem mutfakta hem de sofralarda kullanılan bakır ürünler, günümüzde daha çok hediyelik eşya olarak tercih ediliyor. Ancak maddi açıdan pahalı olan bu ürünlere talep giderek azalıyor.

Bakırcılık

KİLOYLA SATILIYOR

Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde bulunan Bakırcılar Çarşısı’nda halen geleneksel yöntemlerle üretilen bakır ürünler satışa sunuluyor. Bakırcılık mesleğinin son temsilcilerinden biri olan Gökhan Kolay, bakır ürünlerin kilogram bazında fiyatlandırıldığını belirtiyor. Kolay, “En çok tercih edilen ürünlerimiz sahan, çaydanlık ve cezve. Sahanlar kilogram başına bin 200 ile bin 300 TL arasında değişiyor. Çaydanlıklar ise kalite ve inceliğine göre fiyatlandırılıyor. Ancak en pahalı ürünlerimiz kazanlar. Kazanların fiyatı kilosuna göre 5 bin ile 10 bin TL arasında değişiyor” dedi.

BAKIRCILIK GÖLGEDE KALDI

Geleneksel el işçiliğiyle üretilen bakır ürünler, günümüzde fabrikasyon üretimle rekabet etmekte zorlanıyor. Kolay, “Bakır ürünler pres basımı (fabrikasyon) ve el dövmesi yöntemleri ile üretiliyor. Ancak el dövmesi yöntemi giderek azalıyor. Artık genellikle fabrikasyon üretim tercih ediliyor ve ürünler kalıp basımı ile şekillendiriliyor. Bu da el işçiliğine olan talebi düşürüyor” ifadelerini kullandı.

MESLEĞİMİZİN KİRLİ VE TALEBİNİN AZ OLMASI SEBEBİYLE ELEMAN BULAMIYORUZ” – Lider Balıkesir

“ELEMAN BULAMIYORUZ”

Bakırcılık mesleğinin emek isteyen ve zahmetli bir iş olduğunu vurgulayan Gökhan Kolay, gençlerin bu mesleğe ilgi göstermediğini söyledi. Kolay, “Eleman yetiştirmek için çabalıyoruz ama kimse tercih etmiyor. Mesleğimizin kirli ve talebinin az olması sebebiyle bu zanaatı sürdürecek eleman bulmakta zorlanıyoruz. Bu durum, bakırcılık mesleğini yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor” dedi.

HEM SAĞLIKLI HEM DE KALİTELİ

Günümüzde modern mutfak gereçleriyle kıyaslandığında, bakır ürünlerin sağlık ve kalite açısından üstün olduğunu belirten Kolay, “Bakır sahanlar sağlık açısından oldukça iyidir. Kalay işlemi yapılarak kullanılan bakır ürünlerin iç yüzeyindeki kırmızı renkler çıktığında yeniden kalaylanması gerekir. Bir sahanın kalayı yaklaşık 1,5-2 yıl dayanır” şeklinde konuştu.

Artık hediyelik eşya olarak alınıyor - Düzce Damla Gazetesi

SON USTALAR ÇABA GÖSTERİYOR

Tarihten günümüze kadar gelen bu eşsiz zanaat, teknoloji ve modernleşmenin etkisiyle giderek unutuluyor. Bakırcılık mesleğinin son temsilcileri, bu kültürün gelecek nesillere aktarılması için yoğun çaba sarf ediyor. Ancak eleman yetiştirme konusundaki zorluklar, mesleğin devamlılığını tehdit ediyor.

Asırlardır gastronomide önemli bir yere sahip olan bakır ürünler, maddi değeri ve geleneksel önemiyle hala dikkat çekiyor. Ancak bu zanaatın geleceği, genç nesillerin mesleğe olan ilgisine bağlı görünüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN