Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Hasanağa Mahallesi’nde yetişen coğrafi işaretli enginar, bu yıl rekolte ve fiyatıyla üreticinin yüzünü güldürdü. Tanesi 70 liraya alıcı bulan enginara özellikle İstanbul'dan yoğun talep var.
Bursa'nın Nilüfer ilçesine bağlı kırsal Hasanağa Mahallesi'nde yetişen ve 2020 yılında coğrafi işaretle tescillenen Hasanağa enginarında bu yıl hem verim hem de fiyat rekor düzeyde. Tanesi 60 ila 70 liradan satılan enginarlar, üreticinin yüzünü güldürürken, alıcıları ise şaşırtıyor. İstanbul mutfağının vazgeçilmezlerinden olan bu özel ürün, şubat ayından itibaren sıraya girilerek sipariş ediliyor.
HASANAĞA’DA VERİM DE ARTTI, ALAN DA BÜYÜDÜ
Türkiye’nin en kaliteli enginarlarından biri olarak kabul edilen Hasanağa enginarında bu yıl üretim sahası da genişletildi. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 200 dönümde üretim yapılan bölgede bu yıl ekim alanı 350 dönüme çıktı. Dönüm başına 450 kök dikilen enginar tarlalarında bu sezon kök başına ortalama 4 adet ürün alınıyor. Bazı köklerin 5 kola kadar ürün verdiği de bildirildi. Hasanağa’da 2024 sezonunda 500 binin üzerinde enginar hasadı bekleniyor.
TÜKETİMİN BÜYÜK KISMI BURSA VE İSTANBUL’DA
Hasanağa Mahalle Muhtarı Rüstem Kartoğlu, tescilli ürünlerinin her geçen yıl daha fazla ilgi gördüğünü belirterek, "Hasanağa enginarı sadece buradan alınır. Bursa’daki üreticilerimiz ürünü kesip işledikten sonra vakumlayarak doğrudan Bursa içinde satışa sunuyor. İstanbul’a ise tüccarlar aracılığıyla gönderiliyor. Zaten ürünümüzün neredeyse tamamı Bursa ve İstanbul’da tüketiliyor" dedi.
GÖBEK ENGİNARLAR İÇİN SIRA VAR
Hasanağa enginarı denince ilk akla gelen “göbek” kısmı, hem lezzeti hem de iriliğiyle ön plana çıkıyor. Ancak bu özel kısma ulaşmak isteyenlerin erken davranması gerekiyor. Siparişler şubat-mart aylarında başlıyor ve ilk çıkan göbekler hızlıca tükeniyor. Göbek kısmı tükenen enginarlar daha sonra “kol” olarak adlandırılan diğer bölümleriyle pazara sunuluyor.
ÜRETİCİ TALEPTE PATLAMA YAŞANDIĞINI SÖYLÜYOR
20 yıldır enginar üretimi yapan Mehmet Eren, son iki yıldır ciddi bir talep artışı yaşadıklarını ifade ederek, "3 dönümlük arazide üretim yapıyorum. Son iki yıldır hem güzel kazandırıyor hem de talepler yetişmiyor. Sipariş listemde bine yakın kişi var. Bu nedenle bu yıl 3,5 dönüm daha ektim" diye konuştu.
Eren ayrıca enginarı kendi topladığını, soyup paketlediğini ve doğrudan sattığını belirterek, "Göbek enginar için siparişler çok erken başlıyor. Sıra gelmezse diğer kolları beklemek gerekiyor" dedi.
TALEP ARTTIKÇA FİYATLAR DA YÜKSELDİ
Geçtiğimiz yıl tanesi ortalama 40 liradan satılan Hasanağa enginarı bu sezon 60 ila 70 lira arasında alıcı buluyor. Üreticiler hem fiyat hem de verim artışından memnun. Ancak yüksek fiyatlar, tüketiciler için enginarı lüks hale getirmiş durumda. Buna rağmen Hasanağa enginarına olan ilgi her geçen yıl artıyor.
TAKLİTLERİNE DİKKAT!
Muhtar Kartoğlu, başka bölgelerden gelen enginarların “Hasanağa enginarı” adı altında satılmasından duydukları rahatsızlığı da dile getirerek, "Bu bizim markamıza zarar veriyor. Gerçek Hasanağa enginarı yalnızca buradan temin edilebilir. Tüketiciler bu konuda dikkatli olmalı" uyarısında bulundu.