Kınık'taki maden şirketi kazadan önce defalarca uyarılmış

Kınık'taki maden şirketi kazadan önce defalarca uyarılmış

Kınık'ta yaşanan maden kazası ile ilgili ocak sahibi şirkete defalarca metan gazı ve yeraltı suları ile ilgili uyarı yapıldığı, çalışmaların da zaman zaman durdurulduğu ortaya çıktı.

İzmir'in Kınık ilçesinde dün akşam saatlerinde 45 işçinin yaralanmasına neden olan göçüğün yaşandığı madenin iş sağlığı ve güvenliği konusunda defalarca uyarıldığı öğrenildi.

Dün 21.00 sıralarında meydana gelen Polyak Eynez Enerji Üretim Madencilik San. Tic. AŞ'ye bağlı kömür ocağında yaşanan göçük öncesinde Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, yüksek metan ve yeraltı suları konusunda defalarca uyardıklarını söyledi.

YARALI SAYISI 51 İDDİASI

Yaralanan madencileri ziyarete giden Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır ve yöneticiler madende yaşananlarla ilgili bilgiler verdi. Çakır, yaralı madencilerin vücutlarında ciddi yanıkların olduğunu belirterek bunun göçükle değil metan yanması ile olduğunu aktardı. Çakır resmi açıklamanın aksine yaralı sayısının 51 olduğunu söyledi.

rnek-001.jpg

Sendikanın örgütlenme uzmanı Başaran Aksu ise yaşananların bölgedeki madencilere Soma işçi katliamını endişesi yarattığını belirterek, "Somayı takip edenler büyük bir korku ve kaygı yaşadılar. Büyük bir faciadan dönüldü" diye konuştu.

'METANDAN KAYNAKLI ÇALIŞMALARA ARA VERİLİYORDU'

Madende metan gazı sorunu olduğunu ve defalarca bu konuda görüşmeler yaptıklarını belirten Aksu, "Polyak Madencilik önemli bir şirket, çok sayıda işçi kardeşimiz burada çalışıyor. Şirketle biz daha önce hem yazılı olarak, hem Bakanlık üzerinden, hem doğrudan görüşmelerimizde burada bir metan sorunu olduğu konusunda hem fikiriz. Madenciler çok büyük bir korkuyla çalışmaya gidiyorlar. Hem yeraltı suyu yükseliyor, hem de metan oranlarının yükselmesinden kaynaklı zaman zaman çalışmaya ara veriliyordu" ifadelerini kullandı.

15 madencinin vücutlarında yanık olduğunu ifade eden Aksu, "Böylesi özellikteki bir ocakta çalışma, iş sağlığı ve iş güvenliği kurallarına çok yüksek ihtimam gösterilmesi gerekiyor. Yoksa bugün yaşanan hepimizi korkutan olayda bir madenci kardeşimizi kaybetmemiz bizim için büyük bir sevinç bizim açımızdan. Yaralı arkadaşlarımızı tek tek dolaştık. 15 arkadaşımızda yanık var. Bazılarında yanıklar çok ciddi oranda. bütün madencilerin ifade ettiği ise bir metan parlamasının söz konusu olduğunu, basınçla fırlatılmış arkadaşlar" dedi.

Öte yandan şirket tarafından madencilerin hafif yaralandığı ifade edilmişti. Bağımsız- Maden İş, durumu kritik olan iki kişinin İzmir'e gönderildiğini ve birçok işçide kırık meydana geldiğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN