Kiracılar ve ev sahipleri arasındaki bitmek bilmeyen gerilim devam ederken bu kez ev sahiplerinin yüzünü güldüren bir gelişme yaşandı. Kirasını geciktiren kiracılar bu karar karşısında şaşkına dönecek. İşte konuya ilişkin detaylar…
Ev sahibi ve kiracı arasında özellikle de son dönemde sık sık problemler yaşanıyor. Ev sahipleri kira fiyatlarını fahiş fiyatlara çıkarırken kiracılar mağdur oluyor. Öte yandan kirasını zamanında ödemeyen kiracılardan dolayı ise ev sahipleri mağdur oluyor. Halk TV’de yer alan habere göre, benzer bir durumun yaşandığı Ankara’da ise F.T. İsimli vatandaş kira sözleşmesi yaparken K.Y. İsimli kiracısına “tahliye taahhütnamesi” imzalattı. Daha sonra kiracısına tahliye davası açtı. Kiracı her ne kadar bu davanın reddini istese de aktığı imza başını yaktı.
MAHKEME EV SAHİBİNDEN YANA KARAR VERDİ
Söz konusu dava Ankara 5'inci Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görüldü. Davada ev sahibinin kiracısını imzalattığı tahliye taahhütnamesi geçerli sayıldı ve kiracı hakkında tahliye kararı verildi. Mahkeme tarafından verilen karar, Yargıtay 3'üncü Hukuk Dairesi tarafından da onandı.
Yargıtay tarafından verilen karar gerekçesinde ise, davalı kiracının imzaladığı taahhütnamede tarih bölümünü boş bırakarak imza atması sonucu, davacı ev sahibinin dilediği tarihi yazma yetkisi olduğunu ve attığı imzanın karşılığında bu duruma katlanmak zorunda olduğu bildirildi. Öte yandan söz konusu taahhüdün kiralanan mülkün tesliminden önce verildiği ya da taahhütnamede yazılı tarihin daha sonra ev sahibi tarafından doldurulduğunda ilişkin iddiaların yükümlülüğünün kiracı da olduğu belirtildi.
TAHLİYE DAVALARINDA ARTIŞ VAR
Son zamanlarda tahliye davalarında ciddi artışlar olduğunu açıklayan avukat Senem Yılmazel, konuya ilişkin olarak şunları söyledi:
"Tahliye taahhüdü ile ilgili yerleşmiş Yargıtay kararı oluştu. Tahliye taahhütnamesinde kira kontratı ile aynı tarih yazıyorsa bu geçersizdir. Ama kiracı boş bir tahliye taahhüdü verdi ise bu ev sahibi lehine bir belgedir. Şu an Yargıtay bu konuda yerleşmiş bir içtihat oluşturmuştur. İmzalanan bomboş bir tahliye taahhütnamesi de olabilir. Yalnızca tahliye tarihi de boş bırakılmış olabilir. Yargıtay kararları gereğince bu geçerli bir tahliye taahhüdüdür. Ancak kiracının bunun aksini ispatlaması gerekir. Bu da çok zor bir ispat yoludur. Dolayısıyla bu tip tahliye taahhütnameleri ev sahipliği lehine bir belgedir. Sözleşmeler, karşılıklı yapılır. Her iki tarafın sözleşme özgürlüğü vardır. İki taraf da ister sözleşmeyi imzalar ister imzalamaz. Borçlar kanunu ve icra iflas kanunu kiracı lehinedir. Dolayısıyla aslında ev sahiplerinin daha çok dikkat etmesi gerekiyor bu konuda"