Kurbanlık seçerken bu detaylara dikkat! Uzmanlar uyardı: Eğer bu belirtiler varsa o hayvanlardan kesinlikle uzak durun, sağlığınızı riske atmayın.
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, kurban pazarlarında hareketlilik hız kazandı. Kocaeli’de satışa sunulan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, uzman kontrolünde alıcısıyla buluşuyor. Ancak uzmanlar, kurbanlık seçiminde vatandaşların dikkatli olması gerektiği konusunda ciddi uyarılarda bulunuyor.
KURBANLIKLAR VETERİNER ONAYINDAN GEÇİYOR
Kocaeli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı, kentteki kurban pazarlarının 15 Mayıs itibarıyla faaliyete geçtiğini, hayvanların veteriner denetimi olmadan pazara alınmadığını belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan yol kontrol noktalarında Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan gelen kurbanlıkların sağlık kontrolleri yapılıyor.
KURBAN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Kurbanlık seçiminde sağlık ve yaş kriterlerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Bostancı, "Hayvanların mutlaka kulak küpesinin olması gerekiyor. Peki bu neden önemli? Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 'TarımCebimde' uygulaması var. Bu uygulamada hayvanın kulak küpe numarasını girdiğimizde hayvanın yaşı, doğum tarihi, ırkı, cinsi, geçmişte yapılan tüm aşılarını görebiliyoruz. Büyükbaşlarda 2, küçükbaşlarda 1 yaşından küçük olmayan hayvanları seçmemiz gerekiyor. Hayvanın genel sağlık durumunun iyi olması gerekiyor. Burun akıntısı, salya akıntısı, gözyaşı akıntısı olmaması gerekiyor" dedi.
GEBE HAYVANLARDAN VE YENİ DOĞUM YAPANLARDAN UZAK DURUN
Uzmanlara göre; gebe olan, yeni doğum yapmış veya uzuvlarında eksiklik bulunan hayvanlar kurbanlık olarak tercih edilmemeli. Hayvanın canlı ve hareketli olması, bakışlarının canlılığı ve genel sağlık durumu dikkatle incelenmeli. Gerek görülürse bir veteriner hekimin görüşüne başvurulması tavsiye ediliyor.
KESİM MUTLAKA YETKİLİ ALANLARDA YAPILMALI
Kurban kesiminin belirlenen alanlarda yapılması gerektiğine dikkat çeken Bostancı, “Kurban kesimleri ise veteriner hekim kontrolü yapılan kurban komisyonunun belirlediği yerlerde veya mezbahalarda yapılması gerekiyor. Sokak ve mahalle aralarında gelişigüzel şekilde kurban kesilmemeli. Bu noktada hayvan refahına da dikkat etmemiz lazım. Hayvanın kesildikten sonra askıda bir süre kalıp, yutağının boşaltılması ve iç organlarının uzaklaştırılması gerekiyor. İç organları da kesinlikle çevreye atılmamalı. Derin çukurlara gömülmesi önem arz ediyor” uyarısında bulundu.
ETLERİ POŞETTE UZUN SÜRE TUTMAYIN
Kurban kesimi sonrasında etlerin taşınması ve saklanması sürecine de dikkat çeken Bostancı, “Vatandaşların bu etleri çok uzun sürelerde poşetlerde beklettiklerini görüyoruz. Maalesef bu durum kokuşmaya ve bakteri üremesine sebep olduğu için zehirlenmelere neden olabilir” ifadelerini kullandı.