Kurbanlık fiyatları ne kadar 2021? İşte büyükbaş ve küçükbaş fiyatları

Kurbanlık fiyatları ne kadar 2021? İşte büyükbaş ve küçükbaş fiyatları

Kurban Bayramı'na saylı günler kala kurban hisse ve kesim fiyatları belli oldu. Kurban pazarlarında ortalama 600 kg büyükbaş hayvan 24 bin TL'den satılırken, küçükbaş hayvanların fiyatları ise 1800 TL ile 4 bin 500 TL arasında değişiyor. İşte, kurbanlık koyun, koç ve dana fiyatları...

Kurban Bayramı için küçükbaş ve büyükbaş havyan fiyatları listesi netleşti. Hayvan üreticilerinin maliyetlerinin geçen yıla göre artması dolayısıyla 2021 kurbanlık fiyatları da yükseldi. Öte yandan hayvanların barınma, beslenme, barınma, ulaşım gibi masrafları da dikkate alındığında şehirlerde, kırsal kesimlere göre hayvan fiyatları değişiklik gösteriyor.

maxresdefault.jpg

2021 KURBANLIK FİYATLARI NE KADAR?

İslam dininde Kurban Bayramı'nda kurban kesmek vacip. İbadetlerini yerine getirmek isteyen müminler, kurban pazarlarında araştırmalara başladı.

Kurbanlık fiyatları bölgeden bölgeye değişiklik göstermekle birlikte ortalama 600 kg civarında büyükbaş hayvanlar 24 bin TL civarında satılıyor. Küçükbaş hayvanlar da 1800 TL ile 4 bin 500 TL arasında alıcı buluyor.

KIZILAY KURBAN VEKALET FİYATLARI

Kızılay, gelenekselleşen vekaletle kurban kesim kampanyası ile yurt içi ve yurt dışı kurban fiyatlarını belirledi.

'Kurban Bereketini Yıl Boyu Yaşatıyorsan Hilal Olsun Türkiye' sloganıyla kampanya başlatan Kızılay, Türkiye dahil 21 ülkede toplam 150 bini aşkın hisselik kurban kesmeyi hedefliyor.

Kızılay, 2021 kurban vekalet bedelini 150 TL olarak belirledi. Yurt dışından vekalet vermek isteyenler ise 125 dolar veya 105 euro bedel karşılığında bir hisselik vekaletini Kızılay'a verebilecek.

DİYANET KURBAN VEKALET ÜCRETLERİ BELLİ OLDU MU?

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Türkiye Diyanet Vakfı, 2021 yılı için vekalet yoluyla kurban kesim bedelini yurt içinde 1125 TL, yurt dışında 925 TL olarak belirledi.

Vatandaşlar www.tdv.org ve bagis.tdv.org internet adreslerinden çevrim içi (online) bağış yapabilecek. Diyanet'in mobil bağış uygulaması üzerinden de kurban vekaletlerini verebilecek.

Ayrıca il ve ilçe müftülükleri, din görevlileri, Türkiye Diyanet Vakfı ve PTT şubeleri ve bankalar aracılığıyla da vekaletle kurban organizasyonuna katılım sağlanabilecek.

DİYANET KURBAN BAĞIŞ EKRANI

57625282-1624529769.jpg

KURBANLIK HAYVANLARIN ÖZELLİKLERİ NELER?

Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, organları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 6)

Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin yarıdan daha azının olmaması, kurban edilmesine engel değildir. (Kâsânî, Bedâi, V, 75-76)

Bunun yanında kesileceği yere gidemeyecek derecede topal olan hayvanlar da kurban edilemez. Buna göre hayvanın değerini düşürücü nitelikteki kusurlar kurbana engeldir.

Şâfiî mezhebinde, genel olarak yukarıda sayılan kusurlardan birinin bulunması, bir hayvanın kurban olmasına engel teşkil ettiği gibi, uyuz olan hayvanlar ile yem yemesini engelleyecek derecede dişlerinin bir kısmı dökülmüş olan hayvanların da kurban edilmesi caiz değildir. (Nevevî, el-Mecmû‘, VIII, 399-404)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN