Adak kurbanı nedir, ne zaman kesilir? İşte adak kurbanı kesmenin şartları

Adak kurbanı nedir, ne zaman kesilir? İşte adak kurbanı kesmenin şartları

Adak kurbanı, kişinin yükümlü olmadığı halde dileyerek kestiği kurbandır. Kişi adak kurbanı için aslında Allah'a söz verir. Gerçekleştiği zamanda bu kurbanı kesmekle yükümlü olur. İşte, Diyanet'e göre adak kurbanı hakkında bilgiler...

İslam dininde; akika, şükür, adak, heyd gibi kurban kesmenin farklı çeşitleri bulunuyor. Kurban Bayramı'nda maddi imkanı olan her Müslüman'a kurban kesmek farzdır. Bunun haricinde bir dileğin yerine getirilmesi için Allah'a kurban adanır. Arzu edilen duanın gerçekleşmesi durumunda adak kurbanı kesilir.

ADAK KURBANI NE DEMEK?

Adak kurbanı, tıpkı akika ve şükür kurbanları gibi farz olmayan ve kişinin isteğine bağlı olan kurbandır. Adak kurbanı, bir şeyin olması, bir durumun gerçekleşmesi ve istenilen bir şeyin elde edebilmesi için adanan, bu durum gerçekleşince kesilmesi gereken kurbandır.

Adak kurbanı, istenilen her şey için adanabilir. Genellikle kişiler çok istedikleri durumlar için adak kurbanı adamlar.

Adak kurbanından kimse ibadet olarak yükümlü değildir. İstek doğrultusunda kesilir. Ancak adanan kurbanın dilenen adak gerçekleştiği zaman mutlaka kesilmesi gerekir.

ADAK KURBANI NE ZAMAN VE NASIL KESİLİR?

Adak kurbanının bir zamanı yoktur. İstenilen şeyin gerçekleşmesinden itibaren adak kurbanı kesilebilir. Kişi, dileği olduğu andan itibaren sözünü yerine getirmekle, yani adak kurbanı kesmekle borçludur, yükümlüdür. Tabii ki en makbul olanı en kısa zamanda kesilen adak kurbanıdır.

Adak kurbanı bir hayvan kesme şeklinde gerçekleşir. Adanan kurbanlık hayvan tıpkı Kurban Bayramında kesilen kurbanlar gibi kesilir. Sadece niyet farklıdır. Kesiminde bir farklılık yoktur.

İSLAM DİNİNDE ADAK KURBANI KESMENİN HÜKMÜ

Adak kurbanı, kesmek adak adayan kişiye vaciptir. Eğer bir kişi adak kurbanını bir şartın gerçekleşmesine, bir istek ve dileğin olmasına bağlamışsa bu durum gerçekleşince kesilmesi gerekir. Ancak adak kurbanının belirli şart, mahiyet ve hükümleri vardır. Bir adak kurbanının hakkıyla kesilmesi ve sevabının alınması için bu şartları yerine getirmek çok önemlidir. Adak kurbanının ilk şartı ve en önemlilerinden bir tanesi kurbanı adayan kişi, yani adak sahibi yiyemez.

Kendiyle beraber ailesinden eşi, çocukları, anne ve babası, kendi soyundan olan kişiler, dede ve torunlar gibi kimseler de bu kurban etinden yiyemez. Ayrıca akraba olmayıp ve bir kan bağı bulunmayan fakat zengin kimselerinde bu kurban etinden yemesi doğru değildir. Eğer yenilirse o et bedeli kadar yoksullara dağıtmak gerekir. Adak kurbanı kesmek için adakta bulunan kişilere de şart koşulmuştur. Adak adayan kişinin Müslüman, akıl sağlığı yerinde ve ergenlik dönemine girmiş olması gerekir. Ayrıca adak isteği de dine uygun ve günaha, kötü durumlara sebep olmayacak şeyler olmalıdır.

Adak kurbanının dağıtılması hakkında ise kesin bir hüküm yoktur. Adak kurbanı ne kadar çok kişiye dağıtılabilirse o kadar çok sevabı vardır. Elden geldiğince yoksul ve çok kişiye ulaştırmak gerekir. Bir kurbanın adak edilebilmesi için de belirli şartlar vardır. Bu şartlar aslında Kurban Bayramında kesilen kurbanda aranan şartlar ile aynıdır. Yani kesilecek olan adak kurbanının belirli bir yaşa ulaşmış ve sağlıklı olması gerekir. Ayrıca tüm azalarının da tam olması gerekir. Bir kimsenin dinen yükümlü olmadığı adak kurbanların yine İslami şartlara uygun olarak kesilmesine önem verilmelidir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN