Maaşlara 1300 TL'lik zam kapıda! Emekliler sevinçten çıldıracak: Emeklilik yılı şartı var!

Maaşlara 1300 TL'lik zam kapıda! Emekliler sevinçten çıldıracak: Emeklilik yılı şartı var!

Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren sevinçli haber geldi. Maaşlar yükseliyor. Temmuz ayında asgari ücret, emekliler ve kamu görevlilerinin tümünü içeren düzenlemeler gerçekleştirilecek. 7.500 liranın üzerinde maaş elde eden 6 milyon emeklinin gelirine zamdan öte refah hissesi eklenecek. İşte haberin ayrıntıları...

6 milyon emekli için refah payı sağlanıyor. Maaşlara doğrudan etki edecek. Yapılacak bu müdahale ile emeklilere ödenecek yeni maaşlar belirlendi. İşte haberin ayrıntıları...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücretli, memur ve emeklilere enflasyonun üzerinde zam ve emeklilere refah payı sağlanması için çalışmaların başlatılması talimatını verdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 7.500 lira üzerinde emekli maaşı elde eden 6 milyon emekli için refah payı ekleme çalışmalarına başladı.

En düşük emekli maaşının 7.500 liraya yükseltilmesiyle, üzerinde maaş alanlar arasındaki fark yapılan zam ile kapanacak. Bugünkü durumda emeklilerin yaklaşık 9 milyonu 7.500 lira, 6 milyonu ise bunun üzerinde maaş alıyor.

1-014.jpg

ASGARİ ÜCRETLİYE ZAM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim manifestosunda asgari ücretliye ek zam konusundaki tartışmalara noktayı koydu. Temmuz ayında asgari ücrete artış kesinleşti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu temmuz ayından önce bir araya gelerek açıklanacak olan Haziran ayı enflasyon oranına göre zam oranını belirleyecek.

Yılın başında yüzde 54.66 artışla net 8 bin 506 lira, brüt 10 bin 8 lira olan asgari ücrette ara zamda 6 aylık enflasyon etkili olacak.

Artışta yıllık enflasyon farkı, işverenin prim yükü gibi birçok faktör dikkate alınacak. Asgari ücret zammında yüzde 20, 30, 40 üzerinden değerlendirmeler yapılıyor.

Yüzde 20'lik bir artış durumunda brüt 12 bin 10 lira, net 10 bin 200 lira, yüzde 30'luk artışt net 11 bin 50 lira, brüt 13 bin 10 lira, yüzde 40 artış durumunda da net 11 bin 908 lira, brüt 14 bin 11 lira olacak.

1 MİLYON EYT'Lİ İLK AYLIĞI ALDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT kapsamında başvuranların sayısının 1 milyon 700 bin olduğunu, 1 milyon kişinin ilk aylığını aldığını ifade etti.

Mayıs'ta EYT'lilerin tamamının aylığını almış olacağını belirten Bilgin, "Bir kısmının prim gün sayısı eksik, diğer şartları tutmuyor. Hızlı bir şekilde cevap veriyoruz. Aylığını alamayanların kaybı yok.

Hak etme günlerine göre, prim gün sayıları doldurma sayılarına göre her gün işlem yapılıyor. Ayda yaklaşık 30 bin kişiye emeklilik bağlanıyordu.

Şimdi biz bu rakamı 120 bine 130 bine çıkardık. Gecikenler endişe etmiyorlar, çünkü birikmiş olarak alacaklar" dedi.

Bilgin, EYT kapsamında staj mağduru diye bir kavramın olmadığını vurgulayarak, "Stajyerlik bir eğitim süreci, mağduriyet söz konusu değil" şeklinde konuştu.

2-014.jpg

DÜZENLEME GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, milyonların gelirini yükseltecek çalışmalar hakkında bilgi verdi. Buna göre, temmuz ayında emekliler ve kamu çalışanlarının tamamını içeren düzenlemeler yapılacak.

Çalışma Bakanı Bilgin'in ifadelerine göre, "Aşağıdakiler yukarıya, yukarıdakileri biraz daha yukarıya" taşınacak. En düşük emekli maaşının 7.500 liraya çıkarılmasının ardından uzun yıllar prim ödeyip maaşı aynı seviyede kalan emekliler bu duruma tepki göstermişti.

Yapılacak düzenlemeyle 7.500 liranın üzerinde maaşı olanlara da enflasyon zammı dışında refah payı yoluyla ekstra artış sağlanacak. Kamuda çalışan doktor, sağlık çalışanlarının ardından üniversitelerde görevli akademisyenlerin maaşlarının da yükseltilmesi için çalışma yapıldı.

Bakan Bilgin, uzman doktor maaşının 58 bin liraya çıktığını belirterek, "Akademik personelin maaşları yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Bunu düzenleyeceğiz. Akademik hayata ayrı çalışma yaptık. Akademik hayatla ilgili kapsamlı düzenlemeyi Temmuz'da yapacağımız çalışma var" açıklamasını yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN