İstanbul'da 1995 yılında çırak olarak girdiği meslekte 30 yılı geride bırakan Yunus Fırat, 2019 yılında vefat eden ağabeyi Celal Fırat'tan devraldığı Celal Erkek Kuaförü tabelasını aynı adreste gururla dalgalandırmaya devam ediyor.
Kentsel dönüşüm nedeniyle 2,5 yıl ara verdikten sonra yenilenen binasında kapılarını açan usta berber, yarım asra yaklaşan mahalle samimiyetini modern dokunuşlarla geleceğe taşıyor.

30 YILLIK TABELANIN VEFA DOLU MİRASI
14-15 yaşlarında konfeksiyon sektörünü bırakıp berber çıraklığına başlayan Yunus Fırat, zanaatını öğrendiği dükkanın adını hiçbir zaman değiştirmedi.
2019 yılında kaybettiği ağabeyinin hatırasına bağlı kalan 43 yaşındaki berber, 7 yıldır aynı isimle hizmet veriyor.
Ağabeyine her zaman dua ettiğini vurgulayan Yunus Fırat, şöyle konuştu:
"Dükkan yenilendiğinde tekrardan rahmetli abimin adını yaşatmak amacıyla onun ismiyle devam etmek istedim.
Hâlâ onun ekmeğini yiyorum, Allah rahmet eylesin.
Hem ekmeğini yiyorum hem ismini yaşatıyorum, çok mutluyum."
2,5 YILLIK ARANIN ARDINDAN ESKİ ADRESTE YENİ BAŞLANGIÇ
Yenilenen binada açılan yeni dükkan, mahalle sakinleri için bir kuaför salonundan çok buluşma noktası işlevi görüyor.
Koltuklardan tezgaha kadar her şeyin sıfırdan yapıldığını anlatan Yunus Fırat, müşterilerin burayı kendi evleri gibi sahiplendiğini dile getirdi.
Kapıdan giren sadık dostların çeşitli hediyeler getirdiğini ifade eden Fatihli esnaf, samimi atmosferi şu sözlerle özetledi:
"Artık müşterilerimi müşteri olarak görmüyorum.
Bir dost, bir arkadaş olarak görüyorum.
Geldiklerinde çaylarını demlerler, sohbet ederler, televizyonu açarlar.
Burası bizim ortak mekanımız haline geldi."

"ŞİMDİKİ GENÇLER MESLEKTE DURMUYOR"
Günde onlarca kişiyi tek başına tıraş eden Yunus Fırat, berber sektöründeki eleman krizine de dikkat çekti.
Geçmişte yetiştirdiği bir çırağın kalfa ve usta olup kendi dükkanını açmasından gurur duyduğunu belirten emektar berber, yeni dönemde çırak yetiştirmenin zorluklarına değindi.
Usta öğretici belgesi gerekliliğine ve gençlerin sabırsızlığına işaret eden Yunus Fırat, şunları söyledi:
"Yanımda bir iş ortağı olsa süreç daha keyifli olur ancak şimdiki gençler meslekte durmuyor, hemen kaçıyor.
Bu saatten sonra çırak almayı düşünmüyorum, tek başıma devam edeceğim."
Gençlerin 15 yaşını geçmeden mutlaka marangozluk, terzilik, tesisatçılık veya berberlik gibi bir zanaat öğrenmesi gerektiğini savunan 30 yıllık usta, kendi işinin sahibi olmanın eşsiz bir özgürlük sunduğunu vurguladı.
SABAHIN İLK IŞIKLARIYLA BAŞLAYAN BEREKETLİ RİTÜEL
Güne sabah saatlerinde besmeleyle başladığını belirten Yunus Fırat, temizlik ve çay demleme hazırlığının ardından ilk müşterilerini karşılıyor.
Kusursuz bir saç kesiminin altın kuralının kafa yapısı ve yüz simasını doğru analiz etmek olduğunu aktaran deneyimli berber, müşterinin istekleriyle yüz yapısının her zaman örtüşmediğini kaydetti.
Sosyal medyada gördükleri fotoğraflarla gelen gençlere yönlendirme yaptığını ifade eden Yunus Fırat, "Benim gördüğümle müşterinin gördüğü aynı olmuyor. Tecrübemle yüz yapısına en uygun kesimi yapıyorum" dedi.

KOLTUKTA EN BÜYÜK PROBLEM TELEFON VE AŞIRI HAREKET
Koltuğa oturan kişilerin sürekli telefonla ilgilenmesinin ve aşırı kıpırdamasının berberin dikkatini dağıttığını vurgulayan Yunus Fırat, ideal müşteri profilini anlattı.
Ne istediğini net anlatan ve ustaya güvenen müşterilerle çalışmanın büyük bir keyif olduğunu belirten usta makas, "İkide bir yerinden kalkan, aynaya bakan veya tek bir saç teli için aşırı titizlik yapanlar enerjimi tüketiyor" uyarısında bulundu.
KİŞİYE ÖZEL KESİM SANATI VE YAŞA GÖRE DEĞİŞEN TRENDLER
Meslekte tek bir 'imza kesim' veya sihirli bir makas numarası aramanın doğru olmadığını vurgulayan Yunus Fırat, gerçek ustalığın her kafa yapısına ve yüz simasına özel dokunuş yapabilmek olduğunu ifade etti.
Klasik saç modellerinin 30 yaş üstü grupta vazgeçilmez olduğunu, 15-25 yaş aralığının ise internetteki trendleri talep ettiğini belirten geleneksel mahalle berberi, meslek felsefesini şu sözlerle paylaştı:
"Bizde tek bir kalıp kesim yok, insanın yüzüne yakışanı bulma sanatı var.
Gençler ellerinde fotoğrafla geldiğinde de orta yaşlı müşteriler klasik istediğinde de aynı özenle makas vuruyorum.
Ustalık, müşterinin koltuktan mutlu ve kendine güvenerek kalkmasını sağlamaktır."

SAÇ SAĞLIĞINDA JÖLE VE SPREY TEHLİKESİ
Erkeklerin sıkça yaşadığı saç dökülmesi ve saç derisi problemlerine yönelik tavsiyelerde bulunan Yunus Fırat, temizliğin ve düzenli yıkamanın hayati olduğunu aktardı.
Kimyasal ürünlerin yanlış kullanımına karşı çıkan tecrübeli berber, şu hatırlatmalarda bulundu:
"Saçınıza jöle sürüp asla uyumayın.
Sprey sıktıktan sonra üzerine tekrar sprey sürmeyin.
Saçı temiz tutmak ve doğal halinde bırakmak en doğru bakım şekli."
KÜS KARDEŞLERİ BARIŞTIRAN BİR BARDAK AÇIK ÇAY
30 yıllık meslek yaşamında berber koltuğunun psikolojik ve sosyal bir terapi alanı olduğunu anlatan Yunus Fırat, unutamadığı bir anısını paylaştı.
Miras meselesi yüzünden yıllardır küs olan iki kardeşin tesadüfen dükkanda karşılaştığı anı anlatan yılların esnafı, yaşananları şöyle anlattı:
"Yıllar önce mahalleden iki kardeş vardı, aralarında bir miras meselesi yüzünden küsüşmüşlerdi, senelerce konuşmadılar.
Bir gün büyüğü dükkana geldi, koltuğuma oturdu.
Tam tıraşa başladım, içeri küs olduğu küçük kardeşi girdi.
Birbirlerini görünce ikisi de buz kesti.
Ben hiç bozuntuya vermeden tıraşa devam ettim.
Sonra Celal ağabeyime, 'Usta, kardeşimin çayını açık ver' dedim.
O bir cümle buzu eritti.
Tıraş bittiğinde iki kardeş dükkanın kapısında sarılıp helalleşti.
Buradan kalkan insan sadece saçından hafiflemiyor, kafasındaki derdin yarısını da yerdeki süpürgeye bırakıyor."

AHŞAP TAHTADAN BABALIĞA UZANAN İKİ KUŞAK GURURU
Çocukluğunu bildiği müşterilerin bugün kendi çocuklarını getirmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Yunus Fırat, yıllar önce ahşap yükseltme tahtasında tıraş ettiği çocukların şimdi birer baba olarak kendi çocuklarıyla dükkana geldiğini, iki kuşağı büyütmenin mesleğin en anlamlı manevi kazancı olduğunu söyledi:
"Birçok müşterimi çocukken tıraş ederdim.
Ondan sonra gün geliyor evleniyor, çocuğu oluyor; 'Yunus abi, oğlumu tıraş eder misin?'
İşte oğlu da diyor ki, 'Yunus amca, beni de tıraş eder misin?'
Bu çok güzel bir şey."
"BERBERE UĞRA, HAYATA BAĞLAN"
Yeni dönem parolasını, "Berbere uğra, hayata bağlan" olarak açıklayan Yunus Fırat, sosyal medyada çağa ayak uydurmak adına çalışmalarını şöyle anlattı:
"Eskiden berberin vitrini dükkanın camıydı, şimdi ise akıllı telefonların ekranı.
Gençler artık koltuğa oturmadan önce ne yaptığını, makasının nasıl kestiğini görmek istiyor.
Biz 30 yıllık geleneksel ustayız ama çağa da ayak uydurmak şart."

