Marmara bölgesi felakete hazır olsun! İstanbulları tir tir titretecek uyarı: Marmara'nın altı da üstü de çok ısındı

Marmara bölgesi felakete hazır olsun! İstanbulları tir tir titretecek uyarı: Marmara'nın altı da üstü de çok ısındı

Hava sıcaklıkları her geçen gün daha da artmaya devam ediyor. Uzmanlar açıkladı İstanbullular tir tir titredi. Marmara Denizi için alarm sesleri yükselirken açıklama Prof. Dr. Mustafa Sarı’dan geldi. İşte İstanbulluların korkulu rüyası…

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi herkesi tedirgin ediyor. Yüksek sıcaklıklar Marmara Denizi’ni de alarma geçirdi. Marmara Denizi hakkında önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Yüzeyde deniz suyu sıcaklığı 28, 10 metre derine indiğimizde ise 22 dereceydi. Yani çok yüksekti” dedi. İşte İstanbulluların korkulu rüyası…

19 TEMMUZ'DA DİKKAT


Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama doğrultusunda Marmara Bölgesi'nde 19 Temmuz çarşamba gününden itibaren yüksek sıcaklıkların görüleceği belirtildi. MGM İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi'nce yapılan açıklama ile birlikte 19 Temmuz Çarşamba günü öğle saatlerinden itibaren bölgede sıcak hava dalgasının etkili olacağı açıklandı. Sıcaklıkların bölge genelinde mevsim normallerinin 3 ila 8 derece üzerine çıkması beklendiği duyuruldu.

sicak-hava-3.jpg

MARMARA BÖLGESİ'NDE ALARM VERİLDİ


Hürriyet'e konuşan Marmara Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, havaların aşırı ısınması ile birlikte yağışların azalacağını aktardığı. Marmara Bölgesi hakkında açıklamalarda bulunan Mustafa Sarı, tarım ürünlerinde rekolte ve hasat miktarı ile kalitede düşüş görülebileceğini söyledi. Bu durumun denizlere yansıması durumunda acı bir reçetenin ortaya çıkacağını vurgulayan Sarı, deniz yüzeyi sıcaklıklarının son 50 yıldır sürekli artışta olduğunu aktardı. Marmara Denizi hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulunan Sarı açıklamalarına şu sözlerle devam etti:

marmara-bolgesi.jpg


“Şu anda Marmara Denizi’nde sıcaklık rekor düzeyde artmış durumda. Geçmiş yıllarda, yüzey sıcaklıklarının bu kadar arttığı durumlarda alg patlamalarını bu mevsimde çok görmezdik. Ama bu yıl aynı zamanda alg çoğalmalarını, özellikle kapalı koy ve körfezlerde yoğun şekilde görmeye, izlemeye devam ediyoruz.”

Erdek Körfezi'nde 18 metreye kadar dalış yaptığını aktaran Sarı, dalış yaptığı bölgede yüzeyde deniz suyu sıcaklığının 28 santigrat derece olduğunu ifade etti. 10 metre derinliği indiğinde ise sıcaklığın hala 22 santigrat derecede olduğunu vurgulayan uzman isim, bu durumun çok yüksek olduğunu ve buna bağlı olarak Marmara'da yoğun bir alg çoğalması olduğunu aktardı.

istanbul-halic.jpg

EYLEM PLANINA GEÇİŞ YAPILMALI

2021 yılında tarafların bir araya gelerek imza attığı 22 maddeden oluşan Marmara Denizi Eylem Planı’nı işaret eden Mustafa Sarı, planın uygulanması gerektiğinin altını çizdi. Eylem Planı doğrultusunda 3 yıl içerisinde Marmara çevresindeki bütün atık arıtma tesislerinin ileri biyolojik atık arıtma seviyesine dönüştürülmesi gerektiğini söyleyen Sarı, “Bir kısmında inşaatlar başladı ama bir açılış olduğunu görmüyoruz. Denizi aynı şekilde kirletmeye devam ediyoruz. Bu şartlarda başımıza sadece müsilaj değil, daha başka yeni ekolojik sorunlar çıkarabilir. Deniz, atık çukuru değil. Deniz sihirbaz değil. Elimize geleni attığımızda deniz yutmaz. Denizin atık yükünü azaltmamız lazım. Bir taraftan deniz ekosistemini desteklememiz gerekiyor.” açıklamaları ile konuşmasını sonlandırdı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN