Marmaray’ın altından öyle bir şey çıktı ki! Toprak resmen kaynıyor

Marmaray’ın altından öyle bir şey çıktı ki! Toprak resmen kaynıyor

Taşı toprağı altın İstanbul’un altından tarih fışkırmaya devam ediyor. Marmaray kapılarından 2000 yıllık tarih çıktı. İBB’den çıkan tarihi eserlerle ilgi karar çıktı. Ziyarete açılacak

Marmaray’da yapılan çalışmalarla beraber binlerce yıllık tarih ortaya çıktı. Tam 2.000 yıllık tarih gün yüzüne çıkmıştı ve hakkında son karar verildi. İstanbul’da bulunan Marmaray’ın Sirkeci istasyonunda 2009-2011 yılları arasında gerçekleşen kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkan Erken Bizans ve Geç Roma Dönemi’ne ait sokak ve ev kalıntıları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Sarayburnu Parkı’nın 2. etabında ziyarete açılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Sarayburnu Parkı’nda çevre düzenlemesi yaparken, 2 bin yıllık eserlerin sergileneceği alanda arkeologlar tarafından tuğla ve döşeme taşlarının temizlenip düzenleme çalışmaları devam ediyor. Sarayburnu Limanı’nın hemen yanında bulunan ve iki bölümden oluşan alanda, sokak kesitleri, dış ve iç duvarlar, sütunlar, su kanalları, döşeme taşları, kuyu ve süs havuzu gibi kalıntılar bulunuyor.

img-6721.jpeg

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yeşil Alan ve Tesisler Yapım Şube Müdür Yardımcısı Okan Yılmaz, kalıntılarda devam eden çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yılmaz, Sarayburnu’nun İstanbul’un en eski parklarından biri olduğunu ve burada Atatürk’ün 1928 yılında yapılan ilk kamusal alanda heykelinin bulunduğunu belirtti. Arkeolojik çalışmaların devam ettiği bölümün ise Arkeopark olarak halkın kullanımına açılacağını söyledi. Yılmaz, burada süren bir kazı çalışması olmadığını, kazıdan çıkan kalıntıların bir araya getirildiği bir proje olduğunu ifade etti.

img-6722.jpeg

2009-2011 yılları arasında Marmaray’ın Sirkeci İstasyonu’nun doğu şaftından çıkan kalıntıların, bir tarafının 4. ve 5. yüzyıl Erken Bizans Dönemi’ne, diğer tarafının ise 2. ve 3. yüzyıla ait Geç Roma Dönemi’ne ait olduğunu belirten Yılmaz, bu bölümün eskiden park alanı olduğunu ve sadece arkeolojik kalıntıların sergilenebileceği bir düzenleme yapıldığını söyledi. Çalışmalar tamamlandıktan sonra halkın kalıntıları gezebileceği bir düzenlemenin yapılacağını ve Türkiye’de benzeri olmayan bir çalışma olduğunu belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN