Melih Bulu’ya karşı direnen öğrencilerin bursu kesilmeyecek

Melih Bulu’ya karşı direnen öğrencilerin bursu kesilmeyecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Melih Bulu’ya karşı direnişe destek veren bazı öğrencin, KYK kredi ve bursları kesileceği bildirilmişti. Ancak bursların kesilmesinin gerekçesi olarak belirtilen gerekli hükmün, 2008 yılında yönetmelikten çıkarıldığı ortaya çıktı.

Boğaziçi Üniversitesi rektörü Melih Bulu ile atanan yardımcılarına karşı Boğaziçi Üniversitesi’ndeki direniş sürerken eylemlere destek veren en az 100 öğrencinin Kredi ve Yurtlar (KYK) Genel Müdürlüğü'nden aldığı burs ile kredilerin kesileceği açıklanmıştı. Mahkeme, bir öğrencinin açtığı dava sonucu, bursun kesilmesi hakkında 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi.

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'nden öğrencilere gönderilen kararda, "anarşi ve terör olaylarına karışan, öğrenim özgürlüğünü ihlal edici davranışlarda bulunan (direniş, boykot, işgal, yazı yazma, resim yapma, slogan atma vs.) öğrencilere burs ve kredi verilmeyeceği" hükmüne yer veriliyor.

kar.jpg

Ancak söz konusu madde, 2004'teki yönetmelikte yer almasına rağmen, 2008'de yönetmelikten çıkarıldı. Yürürlükte olan yönetmelikte, öğrencilere iletilen tebligatta yazıldığı gibi bir hüküm yer almıyor.

Bursu kesilen bir Boğaziçi Üniversitesi öğrencisinin açtığı dava sonucu, Ankara 6. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Diğer öğrencilerin de aynı yolu izleyerek burs ve kredi haklarını talep etmeleri bekleniyor.

NE YAŞANDI?

Daha önce idare mahkemeleri, öğrenciler hakkında kesinleşmiş bir hüküm olmadığı için kredi ve bursların kesilemeyeceğini belirtmişti. KYK Akdeniz Kız Öğrenci Yurdu'nda yemekhanede çatal kaşıkla masaya vurup eylem yaptığı için 2015’te 8 öğrenci yurttan atılıp öğrenim kredisi kesilmişti.

Ankara 2'nci İdare Mahkemesi öğrencilere verilen yurttan süresiz uzaklaştırma ve kredilerinin kesilmesi cezalarına karşı yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Yine çok sayıda Akdeniz Üniversitesi öğrencisinin çeşitli protestolara katıldıkları gerekçesiyle Emniyet’ten gelen talimat doğrultusunda kredileri kesilmiş, öğrenciler karara karşı dava açmıştı. Açılan davalarda da yürütme durdurulmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN