Taraf olmamak şart…

Geçtiğimiz Pazar Beyaz Saray sözcüsünün yaptığı açıklamalardan ve resmi görüşü yansıtan akademik mecralardan edindiğim izlenimi yazmış ve Amerika’nın Umman aracılığıyla yaptığı görüşmelere rağmen müdahale olasılığının güçlendiğini vurgulamıştım. Yapılmak istenenlerin İran’ın savunma ve saldırı yeteneğini kırmak, uranyum zenginleştirme yeteneğini yok etmek, mümkünse de rejim değişikliğini sağlamak olduğunu anlatmıştım.

Bugün tam da beklediğim oldu, Amerika ve İsrail ortak bir şekilde şu an halen net olmayan İran hedeflerine saldırdı. Ardından Trump bir açıklama yaparak bu “savaşın” uzun sürebileceğinin sinyalini verdi. İran da daha önce ilan ettiği gibi bölge ülkelerine karşı ilk saldırılarını başlattı. Savaşın bölgeselleşme olasılığı yüksek. Benzerini İran’daki rejim değişikliği için de söylenebiliriz.

Amerika’nın haksız olduğunu, her türlü normu çiğnediğini söylemeye sanırım gerek de yok, fayda da yok. Türkiye’nin hem güvenlik hem de siyasi gelecek açısından her türlü olasılığa hazırlıklı olması ise şart. Bize de saldırı olabileceğini, hatta muhtelif provokasyonların gerçekleşebileceğini, yeni bir mülteci akımıyla karşılaşabileceğimizi hesaba katmak zorundayız. Petrol fiyatlarının sıçrama olasılığı da göz ardı edemeyiz.

Türkiye’nin bu savaşı bütün kurum ve kuruluşlarıyla yakından takip etmesi de olmazsa olmazlar arasında. Ayrıca savaş sonrası için de hazırlıklı olmak, çıkabilecek sorunlar kadar fırsatları da kollamalıyız. Tepki vereceksek de mümkün olduğunca kollektif tepki vermeye, Azerbaycan ve Katar başta olmak üzere, AB ve NATO ortaklarımızın da pozisyonlarını dikkate alarak görüş ve çıkışlarımızı belirlemeye çalışmalıyız.

YORUMLAR (4)
4 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.