Merkez Bankası'nın 30 milyarlık liralık bağışını ekonomistler yorumladı: Para basarak bağış olmaz

Merkez Bankası'nın 30 milyarlık liralık bağışını ekonomistler yorumladı: Para basarak bağış olmaz

Depremzedeler için bazı TV kanalları ile radyolar 'Türkiye Tek Yürek' ortak yayınıyla bağış topladı. Bağış gecesinde 86'sı kamu kurum ve bankalarından 115 milyar lira toplandı. Ancak Merkez Bankası'nın yaptığı 30 milyar liralık bağış, tartışma konusu oldu. Ekonomistler “Para basılarak bağış yapılmaz” dedi.

Türkiye, Kuzey Kıbrıs ve Azerbaycan'dan 213 televizyon ve 562 radyonun katılımıyla yapılan yayında sanat, iş ve spor dünyasından isimler ile vatandaşların yanı sıra siyasiler, resmi kurum temsilcileri, bankalar da çeşitli miktarlarda bağışta bulunacaklarını açıkladı. Yayın sonunda toplam 115 milyar 146 milyon 528 bin TL bağış toplandı. SMS ile yapılan bağışlarda ise 9 milyonun üzerinde SMS ile milyonlarca lira toplandı.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Merkez Bankası'nın 30 milyar lira bağışta bulunacağını söyledi. Telefonla yayına bağlanan Kavcıoğlu, AFAD ile ortak yürütülen çalışmalara değindikten sonra "Merkez Bankası olarak toplamda 30 milyar TL bağışta bulunuyoruz" dedi.

'TMSF BİLE 2 MİLYAR TL SÖZÜ VERDİ'

Kampanyaya en yüksek bağışı 30 milyar lirayla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yaparken, Ziraat Bankası 20 milyar lira, VakıfBank 12 milyar lira, Halkbank 7 milyar lira bağış sözü verdi.
Türkcell 3,5 milyar lira, Türk Telekom, TMSF, THY, Borsa İstanbul Grubu ve Türkiye Sigorta da 2'şer milyar lira, Ziraat Katılım 1 milyar lira bağış sözü verdi.

Ancak Merkez Bankası dahil kamu bankaları ile kamu kurumlarının 86 milyar lira bağış yaptığını söylemesi tepki çekti.

'KARDAN MI, PARA BASARAK MI GÖRÜNCE ANLAYACAĞIZ'

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz "MB (Merkez Bankası) depreme 30 milyar TL bağışta bulundu. Kardan mı, para basarak mı, nasıl muhasebeleştirildiğini görünce anlayacağız. Kardan ise bu zaten kurumlar vergisi ödendikten sonra Hazineye transfer edilecek bir tutar" dedi.

'DEVLETİN PARASINI DEVLETE VERMEK'

İYİ PARTİ Ekonomi Politikaları Başkan Yardımcısı Özcan Kadıoğlu, Twitter paylaşımında "Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, yapmış olduğu Tek Yürek yardımları; Bir hesabınızdaki parayı bir başka hesabınıza aktarmaktan farkı yoktur. Devletin parasını devlete vermek!" dedi.

'PARA BASARAK YAPTIĞI 'BAĞIŞ' GENİŞLEMECİ PARA POLİTİKASIDIR'

Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp ise Twitter hesabında Avrupa Merkez Bankası (ECB) örneğini vererek "ECB 2012 yılında bir 'bağış' yapmış. Ancak bağışın kaynağının Banka Yönetim Kurulu ve çalışanların kazançlarından geldiği belirtmiş. Çünkü bir merkez bankasının kardan aktararak ya da para basarak yaptığı 'bağış' genişlemeci para politikasıdır. Adı 'bağış' değildir" diye yazdı.

'ZATEN HALKIN OLANI VERİYORSUNUZ, ÖVÜNMEKTEN UTANIN'

İktisatçı Refet Gürkaynak "PPK üyelerinin maaşlarını kesmiş olsanız isabet olur ama 30 milyar etmez (umarım). MB varlığından veriyorsanız zaten halkın olanı veriyorsunuz, övünmekten utanın. (Karşılığında varlık uydurup yeni yükümlülük yaratıyorsanız iyice yatacak yeriniz yok).

MB 'bağışının' ne olduğunu muhasebeleştirmesini görünce, gösterirlerse anlayacağız. Ya MB'de gerçekten bağış karşılığı azaltılabilecek bir varlık var, fiilen yedek akçe ya da sermaye olacak yerden veriyor ki bizim paramızdır, ya da bilanço büyüyecek, uydurma kaynak” ifadesini kullandı.

BÜTÇEDEN YAPILMASININ NE SAKINCASI VAR?

Ekonomist Uğur Gürses:

“Kamu kurum ve bankalarının Hazine kesesinden bağış yapmaları tuhaf değil mi? Aralık ayında Hazine'den 20'şer milyar, toplam 60 milyar TL sermaye konan kamu bankaları, 7, 12 ve 20 milyar TL, toplam 39 milyar TL bağış yapıyor. Bütçeden yapılmasının ne sakıncası var?

'VATANDAŞ BAŞINA 357 LİRA BAĞIŞ'

Öte yandan bazı sosyal medya kullanıcıları MB'nin bağışı sonrası “TC Merkez Bankası'nın 30 Milyar TL bağış açıklamasıyla 84 milyon vatandaşın her biri tek tek yaklaşık 357 lira bağış yapmış oldu” paylaşımları yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN