Uzunca bir süredir sıcak ve kurak havanın etkisi altında olan Türkiye sonbahara yarın itibarıyla 'merhaba' diyecek. Meteoroloji'den edinilen bilgilere göre yağışlar yarın Trakya ve İstanbul ile Ege'de etkili olacak. Meteoroloji İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne ve Çanakkale için "sarı" alarm verdi. Beklenen yağışın sabah 06.00 ile 18.00 saatleri arasında etkili olacağı bildirildi.
Oldukça sıcak ve kurak geçen kış ve yaz mevsimleri barajları toprağa çevirdi, iklim ve su krizi gündeme yerleşti. Eylül ayı da ağustosu aratmayacak sıcaklara sahne oldu.
Meteoroloji'den alınan son bilgilere göre; yurt genelinde yaşanan kuraklığın, yarın Trakya ve İstanbul ile Ege'de son bulacağı öğrenildi.
SABAH SAATLERİNDE BAŞLAYACAK
Marmara Bölgesi'nde beklenen gök gürültülü sağanak yağışların, sabah saatlerinden (06.00) itibaren Tekirdağ ve Kırklareli çevreleri ile İstanbul'un batısı ve Boğaz çevresinde, öğle saatlerinden itibaren Edirne ve Çanakkale çevrelerinde yerel kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.
Sağanağın saat 18.00'e kadar sürmesinin beklendiği öğrenildi. Ani sel, su baskını, yıldırım yerel dolu yağışı, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.
Meteoroloji İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne ve Çanakkale için "sarı" alarm verdi.
AKOM'DAN İSTANBUL AÇIKLAMASI
İBB AKOM verilerine göre de, İstanbul, yağışlı havanın etkisine giriyor. Bugün güne 21°C’ler civarında seyreden hava sıcaklıkları ile birlikte parçalı bulutlu bir gökyüzü ile başlandı.
İstanbul’da bu hafta boyunca çoğunlukla bulutlu bir gökyüzünün hâkim olması, aralıklarla sağanak ve gök gürültülü sağanak yağmur geçişlerinin yaşanması öngörülüyor.
Bulutlu bir gökyüzü ve rüzgarın kuzeyli yönlerden (Poyraz) aralıklarla fırtına şeklinde (20-50km/s) esmesi beklenirken, rüzgârlar nedeniyle yarından itibaren sıcaklıkların 23-25°C aralığında mevsim normalleri civarı ve altında seyredeceği tahmin ediliyor.
SEL VE TAŞKIN İHTİMALİNE DİKKAT
Sonbahar mevsiminde kara ile deniz suyu sıcaklık farkı nedeniyle yağışın şiddeti ve miktarı sel veya taşkınlara sebep olabiliyor.
İBB Ekipleri bu nedenle cadde ve meydanlardaki mazgal, baca ve dere temizliklerini yapıyor. Caddeleri su altında bırakan çöp vb. maddelerin de yağış öncesi ilçe belediyeleri tarafından hızla toplanması da önem arz ediyor.
İstanbul’da hava sıcaklıklarının 10 Ekim’e kadar mevsim normalleri civarı ila 1 ila 3°C altında seyretmesi öngörülüyor.