MetroPOLL araştırmanın anketinden çıkan çarpıcı sonuç: 'CHP iktidarında başörtüsü sorunu olmaz'

MetroPOLL araştırmanın anketinden çıkan çarpıcı sonuç: 'CHP iktidarında başörtüsü sorunu olmaz'

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun yasal 'güvenceye alalım' çıkışıyla tekrar gündeme gelen başörtüsü konusunu MetroPOLL araştırma vatandaşa sordu. Vatandaşların yüzde 90.1'i kamuda başörtüsü sorununun olmadığını söyledi. Yüzde 8 'evet, var' dedi. “Sizce CHP iktidara gelirse üniversiteler ve devlet dairelerinde çalışan için başörtü yasağı geri gelir mi?” sorusuna ise toplumun yüzde 60,4’ü 'hayır' derken; yüzde 34,9’u 'evet' yanıtını verdi.

MetroPOLL Türkiye’nin Nabzı Ekim 2022 anket sonuçlarını yayımladı. Çalışmada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun “Yasal güvenceye alalım” çıkışıyla gündeme gelen başörtüsü konusunu vatandaşa sordu. Ankette Türkiye'de bir başörtüsü sorununun olmadığı ortaya çıktı.

Ankette vatandaşa “Sizce şu anda üniversitelerde ve kamu kurumlarında çalışanlar için bir başörtüsü sorunu var mı?” diye soruldu.

Toplumun yüzde 90,1’i 'hayır, yok' yanıtını verirken, yüzde 8 'evet, var' dedi. Yanıtların parti bazındaki dağılımı da şöyle oldu: AK Partililerin yüzde 94,4’ü; CHP’lilerin yüzde 89,1’i; İyi Partililerin yüzde 91,3ü; HDP’lilerin yüzde 84,2’si; MHP’lilerin yüzde 95,2’si “hayır, yok” dedi. Diğer partililerin oranları da tablodaki gibi sonuçlandı.

YÜZDE 60'I 'CHP İKTİDARINDA BAŞÖRTÜSÜ SORUNU OLMAZ'

“Sizce CHP iktidara gelirse üniversiteler ve devlet dairelerinde çalışan için başörtü yasağı geri gelir mi?” sorusuna ise toplumun yüzde 60,4’ü 'hayır' derken; yüzde 34,9’u 'evet' yanıtını verdi.

Yanıtların partiler bazındaki dağılımı da şöyle oldu: AK Partililerin yüzde 62,9’u 'evet', yüzde 29,9’u 'hayır' yanıtını verdi. CHP’lilerin yüzde 6,5’i 'evet', yüzde '91,7’si 'hayır' yanıtını verdi. Diğer partililerin oranları da tablodaki gibi oldu.

YÜZDE 55'İ KILIÇDAROĞLUNUN ÖNERİSİNİ DOĞRU BULMADI

Ayrıca toplumun yüzde 55,7’si CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun başörtülüler için yasak güvence önerisini 'doğru bulmadığını' ifade etti. Yüzde 37, 6 ise bu öneriyi 'doğu bulduğunu' kaydetti. Partiler bazındaki sonuçlar ise şöyle: AK Partililerin yüzde 13.5', doğru bulduğunu, yüzde 805'i doğru bulmadığını, CHP'lilerin yüzde 68.8', doğru bulduğunu, yüzde 25.4'ü doğru bulmadığını, İYİ Partililerin yüzde 55.4'ü doğru bulduğunu, yüzde 36.8'i doğru bulmadığını, HDP'lilerin yüzde 59.9'ü doğru bulduğunu, yüzde 37.4'ü doğru bulmadığını, MHP'lilerin yüzde 12.4'ü doğru bulduğunu, yüzde 83.3'ü doğru bulmadığını ve Saadet Partililerin yüzde 66.7'si doğru bulduğunu yüzde 29.2'sinin ise doğru bulmadığı ölçüldü.

TÜRKİYE'NİN YÜZDE 58'İ BAŞÖRTÜ KULLANIYOR

Ankete göre vatandaşların yüzde 58.1'i eşi ve kendisinin başörtüsü kullandığını yüzde 38.9'unun da kullanmadığı belirlendi. Parti bazında ise AK Partililerin yüzde 62.1'i kullandığını, yüzde 37'nin kullanmadığı, CHP'lilerin yüzde 49.7'nin kullandığı yüzde 47.6'sının kullanmadığı, İYİ Partililerin yüzde 49.1'i kullandığını yüzde 47.4'ünün kullanmadığını, HDP'nin 67.9'unun kullandığı yüzde 29.9'unun kullanmadığı, MHP'lilerin yüzde 60.4'ünün kullandığı, yüzde 39.6'sının kullanmadığı, Saadet Partililerin ise yüzde 75'inin kullandığı ve 25'inin kullanmadığı belirlendi.

İSTEDİĞİNİ GİYEMEME KONUSUNDA EN ENDİŞELİ OLAN CHP VE HDP SEÇMENİ

Araştırmanın bir diğer çarpıcı kısmı ise “Kadınlar endişeli mi?” sorusuna verilen yanıt oldu. Şu anda istediğiniz kıyafetle dolaşmaktan endişe duyuyor musunuz” soruna katılımcıların yüzde 72.4'ü hayır derken, yüzde 26.1'i evet dedi.

Parti bazında ise en çok endişeli olan seçmen yüzde 47.3 ile HDP seçmeni oldu. Yüzde 50.5'i ise endişeli olmadığını söyledi. AK Partililerin yüzde 12.5'i endişeli olduğunu, yüzde 85.6'sı endişeli olmadığını, CHP'lilerin ise 44'ü endişeli olduğunu yüzde 55.3'si endişeli olmadığını, İYİ Partililerin yüzde 38.1'i endişeli olduğunu, yüzde 61'i endişeli olmadığını, MHP'lilerin 3.4'ü edişeli olduğunu, yüzde 95.5 endişeli olmadığını ve Saadet partililerin yüzde 33.3'ü endişeli olduğu, yüzde 66.7'sinin ise endişeli değil.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN